Jump to content
Szwed

Słodownia GlobalMalt w Bydgoszczy

Recommended Posts

Mam pytanie czy ktoś kupował słody w tej słodowni? http://www.globalmalt.de/pl Za tydzień jadę do GlobalMalt dostałem od nich zlecenie na usługi, co prawda nie w samej słodowni a w kotłowni parowej produkującej parę na potrzeby słodowni. Mam zamiar przy okazji zrobić zakupy. Koledzy z pracy już raz tam byli i mi powiedzieli, że nie mam szans tam cokolwiek kupić, no chyba, że kupię cały pociąg. Może ktoś z forumowiczów mieszkających blisko Bydgoszczy jednak już tam się zaopatrywał.

Edited by apolloks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo proszę.

Uderzając przez sekretariat zaproponują Ci zakup jednej tony. Uderzając w inne miejsce da się kupić 50 kg i wielokrotność. Z chłopakami z Bydgoszczy wzięliśmy 100 kg. Jakość słodu super, cena 3,07 za kg. Warunkiem jest wcześniejsze umówienie się, by przygotowali towar (my musieliśmy poczekać, aż ściągną worki z nadrukiem firmowym).

Bydgoszcz produkuje pilzneński i monachijski.

Na PW wyślę Ci nr tel. do człowieka, z którym możesz negocjować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki.

3, 07 za pilzneński? czy np. za Monacha?

Chyba pojedziemy Oplem Combo 4 osoby + sprzęt .Tak, że nie wiem czy będzie miejsce na słody. 1 worek to max, co się zmieści. Liczyłem, że dostaniemy większe auto.

Na stronie piszą, że produkują więcej słodów prawie wszystko oprócz wędzonych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ano piszą, tyle, że produkują w pozostałych słodowniach, w Bydgoszczy tylko te dwa.

Słód jest niezły, w zasadzie w ogóle bez pyłu i zanieczyszczeń. Wychodzi nieco drożej niż w Bogutynmłynie, ale dla jakości warto dodać parę groszy na kilogramie, tym bardziej, że w worku jest minimum 50 kg

A numer wyślę, jak wydobędę go od Marcina (bo sierota jestem i nie zapisałem).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, ja bym też prosił o ten nr tel. W słód pilzneński i karmelowy zaopatruje się w Gdańskiej słodowni(są tam bardzo mili). Brakuje mi słodu monachijskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo chętnie bym się zapisał ma monachijski, tylko problem z odległością i transportem... :ble:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bardzo chętnie bym się zapisał ma monachijski, tylko problem z odległością i transportem... :ble:

zawsze możesz przyjechać przy okazji na zamek pozwiedzać ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minęło parę lat, jest obecnie oferta na aledrogo na słody z tej słodowni w rozsądnej cenie. Ktoś nadal używa? Jakość wciąż ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłem i ja worek, ceną skuszony. Słód ześrutowany w 20-25%, reszta to całe ziarna. Musiałem jechać do kol. Jac007 przepuścić to przez śrutownik.

Piwa wychodzą niesamowicie zbożowe w smaku, jakbyś pił powietrze z młyna. Pierwsze po prostu zajeżdżało spichlerzem ze skansenu - ziarno, myszy (nie mylić z mysim kiblem, po prostu świeżo wykąpany gryzoń) - ale to było piwo przy którym nie sprawdziłem, czy kupiony śrutowany słód rzeczywiście jest śrutowany, więc z 6 kg wyszedł jakis cienkusz.

 

Jak na mój gust, fantastyczny słód na wszelkiego rodzaju Saisony i tym podobne style "wiejskie" i na pewno kupię jeszcze jeden wór w tym celu. Mnie piwa "spichrzowe niestylowe" posmakowały, wśród znajomych zrobiły furorę, ale AIPA na nim warzę (w tej chwili zacieranie w połowie procesu) z duszą eksperymentatora na ramieniu.

Edit, kolejne dwie warki na tym słodzie, obie fermentowane S-04. Ta lekko chmielona bez słodów specjalnych, daje lekko myszą i zbożem, ta ciemna (karmelowy + Red Ale + barwiący) chmielona mocno Ameryką, nie daje tego zapachu (albo został przykryty).

 

Na Viking Pale Ale Zero nie miałem tego efektu. Ześrutowany Strzegom/Viking kosztuje stówę za worek, ten niecałe 70, różnica w cenie wychodzi we właściwościach.

Edited by c64club

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja warzę na pilzneńskim z Bydgoszczy. Jakby trochę  ciemniejszą barwę daje czyli większe EBC ale zacierałem dopiero kilka warek i tylko na nim więc nie mam porównania. Na razie jestem zadowolony tak jak i inni degustujący. Spodziewałem się , że z tego przepisu  https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg  będzie raczej jasno słomkowy kolor coś ale kupne tanie piwka a wyszło bardzo dobre wcale nie takie jasne ale z pewnością dużo lepsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na AlleDrogo jest sprzedawca z Bydgoszczy względnie bezpośrednio na Fordońskiej w Bydgoszczy ale tylko duże woreczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie moge znalezc tego sprzedawcy na Allegro.

Czy oni z tej Fordonskiej, sprzedają wysyłkowo? Duże worki mnie nie przerażają. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem po drugim worku tego słodu. Śrutowanie poprawione ale i tak  spory procent ziaren nieskruszonych. Masa ziarna z kiełkami. W piwie "single malt" na tym słodzie, nieznikające po kilku miesiącach smaki surowego zboża. Nieapetyczny lekko oliwkowy kolor. Długo utrzymująca się mętność. W ciemnych mocarzach te cechy giną. Kilka warek testowych zrobiłem żeby się upewnić czy gdzieś nie zepsułem procesu. Nic z tego, dalej dziwne piwo. Kupiłem wór Pale Ale Zero z Vikinga od deptana.pl - jak ręką odjął - żaden z wymienionych problemów nie występuje.

 

Oddając DJ_KS sprawiedliwość - długo rozmawialiśmy o problemie przez telefon, przygotowywał dla mnie drugą dostawę. Ma też masę innych słodów np. z Crisp Malt, których po 1-3 kg kupiłem od niego. Do tych pozostałych nie mam zastrzeżeń. Może GM sprzedaje temu panu ściepy jakieś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.