Jump to content
Sign in to follow this  
crosis

butelkowanie przy 3°Blg - brewkit, Coopers Draught

Recommended Posts

Hej,

 

mam delikatny problem - pewnie takie można powtarzać do znudzenia, ale cóż...

19stego maja nastawiłem sobie trzecią warkę - Coopersowy Draught. Wyszło 23l, ok 11°Blg

Fermentacja tak naprawdę wystartowała ponad 24 godziny później, baniak poszedł do piwnicy, do temperatury 18°C

 

W sumie byłem przygotowany na wolną fermentację, ale ta tutaj trochę przerosła moje oczekiwania

26 Maja (6sty dzień fermentacji) - 5°Blg

30 Maja - 3°Blg

31 Maja - 3°Blg

 

Od wczoraj praktycznie nie drgnęło. Nawet mimo tego, że wody w rurce jest minimalna ilość, ciągle jest tylko delikatnie wypchnięta "do góry"

 

Na powierzchni tylko kilka wysepek piany.

 

Teraz proste pytanie - butelkować czy nie? Czy przy zabutelkowaniu przy 3°Blg i dodaniu 4g cukru nie będę miał granatów?

 

Trochę więcej szczegółów w moich zapiskach:

http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=5151&p=2

 

Z góry dzięki za odpowiedź,

Crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli używałeś ekstraktu zamiast cukru raczej więcej nie odfermentuje. W zejście do 1°Blg raczej nie wierz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli zadowala cię klarowność piwka to butelkuj, 4g cukru będzie ok. nie powinno być granatów :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żadne moje piwo nie odfermentowało poniżej 4°Blg . Jak do tej pory zero problemów z przegazowaniem , a co dopiero "granaty".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

 

sorry, zapomniałem napisać o ekstrakcie: poszedł 1kg jasnego ekstraktu od mistrza Sladka.

 

Mnie troszkę w tym kontekście martwi to: baniak poszedł do piwnicy, do temperatury 18°C

Kwestia dość prosta: w kuchni mam temperaturę 23-24 stopnie. Niby ok do fermentacji górnej, ale na forum naczytałem się mnóstwo o tym, że im niższa temperatura fermentacji tym głębsze odfermentowanie.

 

Zrobiłem tak z ostatnią warką - Cervezą Coopersa i dało to fajny efekt - piwo fermentowało spokojnie, może trochę dłużej, ale zeszło w ciągu 6 dni do 2°Blg

 

W piwnicy brzeczka ma mniej więcej stałą temperaturę 18-19°C

 

Crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja fermentuje w 24st i z 11blg schodzi mi do 2 po 6 dniach. Piwo jest wtedy dość sporo nagazowane. Jak zszedłem do 1blg albo do zera to mi wyszły słabo nagazowane. Powiem tylko ze lubie mocniej nagazowane piwko. nie używam oryginalnych drożdży z brewkitów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obniż temperaturę fermentacji do 18-20, uzyskasz lepszy efekt. Nagazowanie regulujemy ilością środka do refermentacji przy butelkowaniu, a nie końcowym odfermentowaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w sumie to trochę tak: jak poczytasz o skali ballinga to będziesz wiedział mniej więcej ile masz cukru w butelce przy butelkowaniu. Ja pierwszą warkę zabutelkowałem za szybko - granatów nie ma, ale otwieranie piwa i od razu utrata połowy butelki oraz zalanie wszystkiego dookoła - nie o to chodzi.

 

Teraz sprawdzam 3 razy czy fermentacja się zakończyła... albo zostawiam po prostu dłużej, nie spieszę się. Jak nie dajesz dodatków do cichej to może tak stać i dwa tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygodniej zrobić

Teraz sprawdzam 3 razy czy fermentacja się zakończyła... albo zostawiam po prostu dłużej, nie spieszę się.

Wygodniej zrobić FFT i od razu wiadomo na czym się stoi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FFT w moim języku to Fit&Function Test - czyli zamontowanie nowych komponentów do maszyny seryjnej dla weryfikacji routingów i BoMu produkcyjnego :D Nie widzę zastosowania do piwowarstwa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.