Jump to content
Sign in to follow this  
diebels KattowitzerBrauhau

Kattowitzer Gose( wolna interpretacja)

Recommended Posts

2,5 Pszeniczny

1,5 Pils

0,5 zakwaszający

 

65 st 60min

dodać zakwasz.+ 45 min

Mash out 78 10 min

 

chmielenie 60 min Traditon (6,4) -16 g

21g soli Kłodawa bez jodu- 10 min

20 g Kolendra

Irish moss

 

Drożdzę Z 047-8-39

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cytuję informację z pierwszej ręki :tort: : Smakosze piw Gose w okolicach Lipska i Goslaru piją go z

dodatkiem syropów i soków owocowych a nawet likieru kminkowego.

Między innym serwuje się z dodatkiem syropu z przytulii wonnej (Galiom odoratum).

 

Temat jest ciekawy, piwo z sokiem łamie w końcu kanony dobrego smaku a tu proszę wyjątek potwierdza regułę.

Edited by mark33

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kurcze tylko skąd taki sok ,zrobie próby z malinowym.

Polecane soki a raczej syropy/nektary:

- syropu z przytulii wonnej (Galiom odoratum)

- syropu z kwaśnych wiśni

- syropu z leśnych malin

- nektaru z truskawek

- nektaru z czereśni

- nektaru z wiśni

Share this post


Link to post
Share on other sites
....

21g soli Kłodawa bez jodu- 10 min

....

wow

soli?? a co na to drożdżaki? do tej pory myślałem, że sól źle wpływa na kondycję drożdży.. wręcz je uśmierca...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobaczymy, gose powstało na terenach górniczych , co spowodowało wykorzystanie zasolonych wód do produkcji piwa, oryginalna recepta mówi że górniaki weizenowskie powinny to przetrawić, sam jestem ciekawy , bo po fermentacji dodać soli -będzie odstępstwem od normy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co to za drożdże?

Planowałem za 3 tygodnie (z okazji końca lub tymczasowego zawieszenia sesji) poczynić dwa pszeniczne, ale Twoja receptura zapowiada się więcej niż obiecująco, więc być może zmienię plany.

Jeszcze jedno pytanie: czemu całkowicie rezygnujesz z ferulikowej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem Gose od Codera, boskie piwo o wybitnie morelowym aromacie :D

Dlaczego sól w stężeniu na poziomie gram na litr miałaby w jakikolwiek sposób wpływać na drożdże??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawe to Diabels chcę zrobić coś podobnego :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.