Jump to content
Sign in to follow this  
bnp

kegator balkonowy

Recommended Posts

Mieszanie w bloku ma + i - dla piwowara ma więcej -

Wymusza to nieco kombinatoryki.

 

By nie pchać się w koszta i narzekania żonki zrobiłem sobie kegator z pudła styropianowego.

Płyta 50mm wymiary zew H- 90 x60x50cm. Potrójne dno i wieko.

Wchodzi spokojnie 2 kegi i zostaje sporo miejsca na lód.

Lodówkę załadowałem ok 14 l lodu i już trzyma 3 doby. W tym czasie otwierałem do może z 20 razy. Po tym czasie zużycie lodu oceniam na 40 %.

Piwko leci o temp 6 °C więc rewelacja.

Zamontowałem kolumnę piwną ale przerobiłem na kran w lodówce.

Jak na razie nie mogę stwierdzić lodochłonności kegatora bo cały czas coś w nim grzebałem i się ogrzewał.

Przypuszczam że w najlepszym wypadku wkłady starczą na tydzień, może dłużej. Najwięcej energii idzie na schłodzenie piwa z temp pokojowej. Do takiego wychłodzenia będę stosował butelki pet by zwiększyć powierzchnię wymiany ciepła a do utrzymania stałej temp zastosuję pet 6 l po wodzie min + płaski pet po płynie do spryskiwaczy.

Może nie wygląda ślicznie bo styropian z odzysku ale najważniejsze że wyszło tanio i działa

 

foto

ps

oczywiście piwko do kegatora musiało być wcześniej przefiltrowane przez ziemię okrzemkową

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobno usuwa drożdże i daje bardziej klarowne piwo.

bnp - plusik za pomysł.

 

Powiedz tylko, co to za instalacja na ostatnim zdjęciu? Filtracja przez ziemię okrzemkową?

Jakich kranów do fermentorów używasz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W jakim celu ta filtracja?

po to by pić piwo a nie drożdżówkę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Podobno usuwa drożdże i daje bardziej klarowne piwo.

bnp - plusik za pomysł.

 

Powiedz tylko, co to za instalacja na ostatnim zdjęciu? Filtracja przez ziemię okrzemkową?

Jakich kranów do fermentorów używasz?

tak to układ do filtracji piwa i wina przez ziemię okrzemkową

 

wychodzi kryształ jak ze sklepu, a w smaku ... cóż kto nie pił filtrowanego piwa domowego ten nie wie o czym pisze ../.

 

Kran mam zrobiony z zaworu kulowego + końcówka nyplowa " na wąż" plastikowe krany są do dupy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgodzę się, plastiki też mnie wkurzają - mam już kupiony kulowy, trochę inny od Twojego, ale nie miałem jeszcze okazji go testować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tak to układ do filtracji piwa i wina przez ziemię okrzemkową

 

wychodzi kryształ jak ze sklepu, a w smaku ... cóż kto nie pił filtrowanego piwa domowego ten nie wie o czym pisze ../.

Masz gdzieś dokładniejsze zdjęcia tego filtratora? Może jakieś mini how-to?

Share this post


Link to post
Share on other sites
cóż kto nie pił filtrowanego piwa domowego ten nie wie o czym pisze.

To przy najbliższej okazji mam nadzieje, że się załapię na butelkę z demonstracyjnym piwem filtrowanym...

Share this post


Link to post
Share on other sites

filtr zrobiony jest z korpusu 5 cali

http://www.sklep-ustm.pl/sklep/index.php?p116,wf12-5-filtr-narurowy-5-cali-przylacze-1-2-cala-i-odpowietrznik

jako przegrodę filtracyjną stosuję przerobiony wkład harmonijkowy 10"

http://allegro.pl/wklad-10-harmonijkowy-do-goracej-wody-5-mikron-i1632290738.html

do tego pompa od pralki.

Oczywiście w takim układzie nawet stosując wkład 1 mikron nic się nie przefiltruje, poleci mętne.

By przefiltrować zawiesinę należy dodać ziemię okrzemkową do piwa.

 

jak znajdę chwilę to założę temat o filtracji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dojrzałem i oczywiście plus dla Pana :D Miałem robić typowy kegator ale nie mam miejsca w domu na lodówkę. Z kolei gdybym wstawił ją do piwniczki z piwem to automatycznie zainstalowałbym kaloryfer, czego bardzo nie chcę. Po ostatnich upałach mam 18-19°C i piwo już się nie nadaje do picia w takiej temp. Mam już zamówioną szafkę u teścia. Pomysł jest taki że w szafce ma być miejsce na dwa kegi i butlę 5kg. bo niestety taką mam. Miejsce na na mrożone pety mają być w stojakach z miskami na skropliny. Drzwiczki dzielone na pół, bo do wymiany petów wystarczy otworzyć tylko górne i nie wypuszczać z dołu chłodu. Jeszcze jedna zaleta to że po wyciągnięciu kega można przenieść na np. ogródek i nie trzeba taszczyć lodówki. Oczywiście zdam relację z efektów pracy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dojrzałem i oczywiście plus dla Pana :( Miałem robić typowy kegator ale nie mam miejsca w domu na lodówkę. Z kolei gdybym wstawił ją do piwniczki z piwem to automatycznie zainstalowałbym kaloryfer, czego bardzo nie chcę. Po ostatnich upałach mam 18-19°C i piwo już się nie nadaje do picia w takiej temp. Mam już zamówioną szafkę u teścia. Pomysł jest taki że w szafce ma być miejsce na dwa kegi i butlę 5kg. bo niestety taką mam. Miejsce na na mrożone pety mają być w stojakach z miskami na skropliny. Drzwiczki dzielone na pół, bo do wymiany petów wystarczy otworzyć tylko górne i nie wypuszczać z dołu chłodu. Jeszcze jedna zaleta to że po wyciągnięciu kega można przenieść na np. ogródek i nie trzeba taszczyć lodówki. Oczywiście zdam relację z efektów pracy :)

Panowie i Panie ojciec podsunął mi lepszy pomysł od klejonego pudła ze styropianu.

tatko zasugerował by zminimalizować straty ciepła poprzez łączenia piankowe trzeba zrobić kegator z bryły styropianu.

W bryle styropianu wyciąć otwór na jeden lub 2 kegi i miejsca na wkłady petowe.

takie rozwiązanie będzie na pewno bardziej energooszczędne.

Z kupnem sześcianu styropianu tez nie powinno być problemu w zakładzie produkcyjnym.\

Pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można, tylko po co? Płyty łatwo skleić a w razie potrzeby można je równie łatwo rozmontować. Z kolei wydłubanie dziury w bryle styropianu jest dużo bardziej skomplikowane i brudzi całe mieszkanie.

 

Za Twoim rozwiązaniem może przemawiać minimalizowanie strat chłodzenia na łączeniach, ale przy tak małej skali przedsięwzięcia nie zrobi to znaczącej różnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba taniej będzie kupić PARTYCOOLER podłączyć keg i butlę i za kilka minut leci zimne piwo. I jeszcze zajmuje duuuużo mniej miejsca.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pytanie gdzie kupisz tak wielką bryłe steropianu,czekam na efekty jak zrobisz wstaw fotki.

w każdej wytwórni, taki sześcian kroi się na pasy 5cm 10 cm lub innej

 

@Wena

wszystko pięknie tylko są 2 podstawowe wady chłodziarki

1 cena

2 piwo kisi się w temp pokojowej a w kegatorze lux 5 °C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.