Jump to content
scooby_brew

Refermentacja w kegach

Recommended Posts

No to jasne, zreszta uzywam beersmitha i tam sam oblicza ile do kega. Da sie jakos monitorowac cisnienie podzcas refermentacji w  kegu? Regulator podlaczony chyba nie bedziie pokazywal cisnienia w kegu? Ale jaks zwykly manometr podlaczony juz  pownien chyba nie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
13 godzin temu, Gwynbleidd napisał:

No to jasne, zreszta uzywam beersmitha i tam sam oblicza ile do kega. Da sie jakos monitorowac cisnienie podzcas refermentacji w  kegu? Regulator podlaczony chyba nie bedziie pokazywal cisnienia w kegu? Ale jaks zwykly manometr podlaczony juz  pownien chyba nie?

 

 

Jest taki bajer na aliexpres ale nie pamiętam pod jaką nazwą się kryje 

 

Edit:

 

https://pl.aliexpress.com/item/32932675556.html?gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.14976.157518.0&scm_id=1007.14976.157518.0&scm-url=1007.14976.157518.0&pvid=0b24e174-ad7f-42ab-b803-b91d5fbf72ce&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.14976.157518.0,pvid:0b24e174-ad7f-42ab-b803-b91d5fbf72ce,tpp_buckets:668%230%23131923%233_668%23808%235965%23507_668%23888%233325%239_4976%230%23157518%230_4976%232711%237538%23783_668%232846%238110%23348_668%232717%237566%23854

Edited by witur

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, Gwynbleidd napisał:

No to jasne, zreszta uzywam beersmitha i tam sam oblicza ile do kega. Da sie jakos monitorowac cisnienie podzcas refermentacji w  kegu? Regulator podlaczony chyba nie bedziie pokazywal cisnienia w kegu? Ale jaks zwykly manometr podlaczony juz  pownien chyba nie?

A możesz napisać,  jaką wartość Ci podał (i do jakiego kega i  stopnia nagazowania) ?

 

Kegowałem dwa lagery do Petainerów 20l .

Gdyby to były butelki, potrzebowałbym 90g cukru, do kegów sypnąłem po 35g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie ,

z czego wynika ta mniejsza ilośc glukozy/cukru do refermentacji w przypadku  kega  . Kiedyś wsypałem do kega jakieś 60 % "butelkowej" dawki  i po dwóch tygodniach 

nagazowanie było takie sobie.Teraz gazuje z butli , ale jutro będę rozlewał trzy kegi i chcę  jeden spróbować zrefermentować cukrem.    

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 24.05.2020 o 15:18, Gwynbleidd napisał:

np tak

 

image.png.1d127662885fe9d117e7f194aea283cf.png

Dzięki. Wprawdzie piwo stało w 12-13C przed kegowaniem, ale wygląda na to, że te 35g będzie OK

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minut temu, fotohobby napisał:

Dzięki. Wprawdzie piwo stało w 12-13C przed kegowaniem, ale wygląda na to, że te 35g będzie OK

 

ja w praktyce nie wiem, bo nie robiłem jeszcze, to tylko suche dane z kalkulatora BS.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.