Skocz do zawartości

Browar Amber Gold - Ale


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #4 Kolsch 11blg 25l,

a dokładniej ala@kolsch gdyż będzie fermentował na us-05.

Zestaw z TB na 25l.

Śrutowałem śrutownikiem od kolegi z forum, więc zobaczymy jak z wydajnością.

GF, po poprzedniej warce postanowiłem domyć i dno skropiłem sokiem z cytryny i zostawiłem na 7 dni.

Efekt taki jak na zdjęciu.

Dodatkowo na górne sito pod uszczelkę założyłem taką samą siatkę jak na dolne sito.

Jak na razie pływającego słodu brak.

Zobaczymy jak będzie z wydajnością.

Całością zarządza CrafBeerPi 3, wraz z grzaniem wody do wysładzania.

 

Edit:

14.58 rozpocząłem wysładzanie, pomiar brzeczki po zacieraniu dał wynik 15 brix.

Zacierałem w 18l wody 4.75 kg (zestaw z TB) plus 0.45 kg pozostałe po Stout pale ale.

Razem 5.2 kg słodu.

 

.IMG_20180317_121550.jpg

IMG_20180317_105045.jpg

IMG_20180317_105019.jpg

IMG_20180317_105037.jpg

CBPi3.jpg

Edytowane przez Pabllo_Lodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wysładzanie trwało 2h, zdecydowanie za drobno ześrutowałem.

Przerwa ok.0.7 - 0.8mm, w związku z tym przerwa 1mm ustawiona przy Stout sprawdziła się idealnie.

Browar wzbogacił się o fermentator Fermentasaurus 35l, ponieważ fermentator dotarł za późno to pierwsze 8 dni piwo fermentowało w zwykłym fermentatorze.

Pozostałe drożdże po dekantacji opadły ładnie do butelki, trzy dni temu od góry dodałem 50g chmielu cascade, dziś wygląda to tak.

Pora na oddzielenie chmielu. Dodatkowo zamówiłem szafkę w którą wejdzie mi lodówka na fermentator.

Na razie stoi w pokoju w 18-19 stopniach owinięty kocem, w celu zaciemnienia.

Jestem ciekaw efektu tego piwa, jest to moja pierwsza próba chmielenia na zimno.

 

 

IMG_20180331_115348.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Prace nad lodówką prawie skończone, fermentator z powyższego zdjęcia (post wyżej), mieści się spokojnie.

Jeszcze tylko dam płytę 5mm z pianki i wypełnię brzegi silikonem, żeby łatwo było utrzymać czystość w środku.

Na jutro mam plan uwarzyć dwa piwa pierwsze to szybka pszenica, a drugie to powtórka grodziskiego.

Ponieważ wzbogaciłem się o dwa kegi corneliusa to oba piwa w większości pójdą w kegi.

Zobaczymy jak to wyjdzie.

 

 

IMG_20180525_205423.jpg

IMG_20180525_205456.jpg

IMG_20180525_205443.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas ok. 5h wynik z zestawu TB pszenica 25l 12 blg, uzyskałem 28l 10.5 blg trochę za dużo wysłodziłem, mogłem mocniej pogotować.

Nie narzekam gdyż lubię słabsze piwa wiec na lato taka pszenica powinna być idealna, może trochę do chmiele na zimno.

Całość w fermentatorze poszła do lodówki.

Zadana temp. 18 stopni, drożdże WB-06. Czujnik odizolowany kilkoma warstwami pianki.

Czekamy na efekty ;)

IMG_20180526_203616.jpg

IMG_20180526_203624.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Dawno nic nie pisałem co nie znaczy że nic nie robiłem.

Właśnie dziś zlałem Grodziskie V2 12 BLG i to już jest ok, z tym iż chmielone dodatkowo na zimno.

Żonie nie smakuje ona woli pszenice z bananem :)

Dorobiłem się wreszcie:

23c33078e6fc.jpg

Wchodzą 2 kegi i butla.

Na tą chwile mam 3 kegi 19l i jedną 9l.

Lodówka z zdjęć wyżej też została przerobiona, wmontowałem agregat z chłodni i teraz 36l piwa w ciągu 12h może osiągnąć 3 stopnie z 18 stopni.

44521dce16e0.jpg

f2b226fdc1f0.jpg

GF dostał nakładkę do destylacji plus kolumnę półkową i owoce z pulpą bez problemu i bez przypaleń, więcej nie napiszę "Cenzura"

Tak że coś tam się dzieje ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Zmiana w browarze jutro pierwsza warka na Klarsein CB5.

W zamyśle Dunkelweizen według receptury @zgoda na drożdżach FM 41.


BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: dunkel weizen - zgoda
Brewer: 
Asst Brewer: 
Style: Munich Dunkel
TYPE: Ze słodów
Taste: (30,0) 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 44,37 l
Post Boil Volume: 41,67 l
Batch Size (fermenter): 39,00 l   
Bottling Volume: 37,49 l
Estimated OG: 12,842 Plato
Estimated Color: 48,3 EBC
Estimated IBU: 19,7 IBU
Brewhouse Efficiency: 80,00 %
Est Mash Efficiency: 82,1 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Ilość                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
4,00 kg               Viking Wheat Malt (6,0 EBC)              Słód          1        48,5 %        
3,00 kg               Viking Munich Malt Light (16,0 EBC)      Słód          2        36,4 %        
0,75 kg               Viking Caramel 150 (150,0 EBC)           Słód          3        9,1 %         
0,25 kg               Viking Caramel 600 (600,0 EBC)           Słód          4        3,0 %         
0,25 kg               Viking Chocolate Dark Malt (900,0 EBC)   Słód          5        3,0 %         
50,00 g               Perle [6,00 %] - Gotowanie 60,0 min      Chmiel        6        19,7 IBUs     


Mash Schedule: Temperature Mash, 2 Step, Full Body
Total Grain Weight: 8,25 kg
----------------------------
Nazwa             Opis                                          Temperatura k Czas kroku        
Masch In          Dodaj 27,19 l wody i ciepła do 42,0 C przez 2 42,0 C        30 min            
Saccharification  Podgrzej aby uzyskać 62,9 C przez 5 min       62,9 C        20 min            
72.2              Dodaj 0,00 l wody w 72,8 C                    72,8 C        45 min            
Mash Out          Podgrzej aby uzyskać 77,6 C przez 2 min       77,6 C        10 min            

Sparge: Wysładzanie  24,06 l  wody o temp 75,6 C 
Notes:
------


Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-------------------------------------------------------------------------------------

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# Warka nr 1 2020-01-26 Dunkelweizen wg receptury Zgody

Start 8.10 ustawienie 4 kroków i załączenie grzania wody do wysładzania.

Trwa zacieranie w 73 stopniach zwiększyłem do 60 minut ze względu na grubiej śrutowany słód.

Na tą chwilę brak problemów przy zacieraniu, brzeczka klarowna.

Trwa gotowanie, w między czasie pomiar przed wysładzaniem, potem wysładzanie ok. 40 minut 25L, pomiar przed gotowaniem.

Do gotowania 45L z małym hakiem.

Do samego końca bez problemów, uzyskałem 41L 11.86 Plato, w założeniach receptury miało być 39L 12.8 więc mogłem mocniej pogotować.

Gotowałem z mocą 1500W, następnym razem ustawię 1700W.

Zdjęcia według kolejności opisu.

 

 

IMG_20200126_082931.jpg

IMG_20200126_082925.jpg

IMG_20200126_084645.jpg

IMG_20200126_100820.jpg

IMG_20200126_105422.jpg

IMG_20200126_110617.jpg

IMG_20200126_115604.jpg

IMG_20200126_115651.jpg

IMG_20200126_151649.jpg

IMG_20200126_140848.jpg

IMG_20200126_152338.jpg

Edytowane przez Pabllo_Lodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Rozpocząłem warkę Black IPA według receptury @scooby_brew

Miałem troszkę problemów, jeden to bardzo gęsty zacier, pewnie powodem było to że słód ma 1 rok.

Dolałem 4,5L wody ale i tak gęsto, bardzo mały przepływ wody, zwiększyłem czas zacierania.

Na zdjęciach już brzeczka leci do fermentatora, brzeczka kryształ po mimo dawki 200g chmielu.

Efekt to mocne 14 brix, a ile to niedługo uzupełnię.

Jeśli dobrze oznakowałem fermentator, to otrzymałem 36L do fermentatora.

Bardzo dużo osadu.

Im luźniejszy zacier tym lepiej, następnym razem dam mniej słodu podstawowego a podciągnę ekstraktem niechmielonym.

hoopstoper z siatki 09x09 mm dal radę super, brzeczka klarowna a odciągnięte prawie do zera.

Oraz nowy słód, bo ten ma rok 1 i 3 miesiące :D

Edycja 22.02.20

Pobrana próbka i piwo zeszło do 2.79 blg,

piwo schłodzone do 3 stopni i gazuje 1 bar na wysycenie 2.50 vol.

Po dwóch dniach pójdzie w 2 kegi cornelius.

Smak młodego piwa wyborny, goryczkę kontruje słodkość piwa.

Piwo będzie chmielone szyszką cascade po 25g na keg.

CDN..


BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Black IPA
Brewer: 
Asst Brewer: 
Style: Black IPA
TYPE: Ze słodów
Taste: (30,0) 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 46,01 l
Post Boil Volume: 42,71 l
Batch Size (fermenter): 40,00 l   
Bottling Volume: 38,49 l
Estimated OG: 15,596 Plato
Estimated Color: 46,0 EBC
Estimated IBU: 49,1 IBU
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 76,9 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Ilość                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
9,50 kg               Viking Pilsner Malt (4,0 EBC)            Słód          1        86,4 %        
0,50 kg               Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC Słód          2        4,5 %         
0,50 kg               Crystal 150 (170,0 EBC)                  Słód          3        4,5 %         
0,50 kg               Wheat, Torrified (3,3 EBC)               Słód          4        4,5 %         
50,00 g               Centennial [10,00 %] - Gotowanie 60,0 mi Chmiel        5        29,3 IBUs     
50,00 g               Cascade [5,50 %] - Gotowanie 15,0 min    Chmiel        6        9,3 IBUs      
50,00 g               Fuggle [4,50 %] - Gotowanie 15,0 min     Chmiel        7        7,6 IBUs      
50,00 g               Cascade [5,50 %] - Gotowanie 0,0 min     Chmiel        8        2,9 IBUs      


Mash Schedule: CB5 - Black IPA
Total Grain Weight: 11,00 kg
----------------------------
Nazwa             Opis                                          Temperatura k Czas kroku        
Masch In          Dodaj 27,60 l wody i ciepła do 58,0 C przez 2 58,0 C        10 min            
Saccharification  Podgrzej aby uzyskać 66,0 C przez 5 min       66,0 C        80 min            
72.2              Podgrzej aby uzyskać 72,8 C przez 4 min       72,8 C        15 min            
Mash Out          Podgrzej aby uzyskać 77,6 C przez 2 min       77,6 C        10 min            

Sparge: Wysładzanie  27,59 l  wody o temp 78,6 C 
Notes:
------


Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-------------------------------------------------------------------------------------

 

IMG_20200208_165515.jpg

IMG_20200208_174421.jpg

IMG_20200222_193917.jpg

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez Pabllo_Lodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Piwko od fermentowało do 2.79 plato.

Od 24 h trwa cold crash i gazowanie piwa w temp. 4 stopni ciśnieniem 1 bar.

Jutro rozlew do dwóch kegów cornelius i chmielenie na zimno szyszką w kegu.

Chmieleniem na zimno w kegu uratowałem ostatnią apa z mango i wiśnią bo wyszło bez płciowe.

Po dodaniu 25g chmielu waimea do kega smak zmienił się na plus.

 

IMG_20200223_135259.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.