Jump to content

Recommended Posts

Witam,

 

mam już za sobą jedną warkę było to pszeniczne z zestawu HB.

1. Zacierane standardowo,

wyjątek jeden miałem problem z utrzymaniem temp. 72 stopni i wydłużyła się przerwa w 68 - 72 do 60 minut.

 

2. Wysładzanie filtrator z oplotu i tu drugi błąd za szybkie tempo i za mało wody.. Otrzymałem ok. 20 - 21 litrów 13,5 Blg

 

3. Chmielenie 60 minut 15g lubelski.

 

4. Po gotowaniu otrzymałem 18 litrów piwa, i tu kolejny błąd nie zmierzyłem BLG i nie dodałem przegotowanej wody do objętosci 20 l.

 

5. Studzenie w wannie i zadanie drożdży w temp. 23 stopni o 2ej w nocy. Do fermentatora poszło 17 litrów brzeczki,

o 9ej rano ładny widok i piękna piana, fermentator(balon) przeniesiony do pomieszczenia o temp. 16 stopni.

 

6. Fermentacja burzliwa 9 dni zeszło do 2,5 BLG

 

7. Zlanie na cichą i zostawienie na 3 dni. Temp. nadal 16 stopni.

 

8. Zabutelkowane z dodaniem glukozy na około 2,4 volt według BeerShmit

 

Na dzień dzisiejszy została jedna butelka a piwo bardzo smakowało, w smaku bardzo mało bananów i wyczuwalne goździki, lekko wytrawne pewnie dzięki długiej przerwie w 68-72.

Z butelek nie wychodzi ale nalewać trzeba ostrożnie bo piana bardzo mocna i długo się trzyma.

Ogólnie wyszło mi gotowego piwa 17 litrów, po gotowaniu było 18 może i więcej ale już nie miałem siły przelewać chmielin i wylałem je..

Kolejna warka w sobotę znów pszenica tym razem w stylu amerykańskim postaram się zrobić zdjęcia..

Edited by Pabllo_Lodz
zmiana nazwy browaru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielbiciele pszenic powinni nagrać kower piosenki Bajmu. Po głowie chodzi mi taki tekst:

 

Pojawia się i znika - pszenica, pszenica,

Mam na jej punkcie bzika - mam bzika, mam bzika,

Pszenicznych sukcesów Ci życzę! :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej jutro nie będę warzył gdyż nie dotarł do mnie zamówiony i zapłacony w poniedziałek mech irlandzki..

 

Sklep nie wyrobił się z pakowaniem i wysyłką i czekał do ostatniego dnia wpisanego w regulamin sklepu(do dziś)..

 

Cóż 40 g tak ciężko jest zapakować i wysłać..

 

Tak że to był moje pierwsze i ostatnie zakupy w sklepie www.Piwodziej.pl

 

P.S

A co do pszenicy to Porter ma całkowita rację ;d haha

Edited by Pabllo_Lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko to będzie pszenica w stylu amerykańskim na us-05 ;d

 

Ale masz rację pierwszą jasną zrobie bez mchu a za tydzień ciemna na gęstawie z jasnej z mchem i porównam różnice..

 

Mam pytanie co do Ciemnej czy 150 - 200 G czekoladowego słodu pszenicznego na warkę 23-24 litry to nie będzie za dużo?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko to będzie pszenica w stylu amerykańskim na us-05 ;d

 

Ale masz rację pierwszą jasną zrobie bez mchu a za tydzień ciemna na gęstawie z jasnej z mchem i porównam różnice..

 

Mam pytanie co do Ciemnej czy 150 - 200 G czekoladowego słodu pszenicznego na warkę 23-24 litry to nie będzie za dużo?

przy ciemnej też nie będzie za bardzo tego efektu widać. Ja bym dał 80 - 100 inaczej nie poczujesz ze to pszenica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamieszczam moje dwie przyszłe warki:

Jutro pszenica jasna na sposób amerykański, przepis poniżej.

 

Pszenica Ameryka?ska

American Wheat or Rye Beer

 

 

Type: Partial Mash

Date: 2011-04-21

Batch Size: 23,00 L

Brewer: Browar Domowy

Boil Size: 26,33 L Asst Brewer:

Boil Time: 60 min Equipment: My Equipment

Taste Rating(out of 50): 35,0 Brewhouse Efficiency: 80,0

Taste Notes:

 

Ingredients

 

Amount Item Type % or IBU

2,50 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 55,3 %

2,00 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 44,2 %

0,02 kg Chocolate Wheat Malt (788,0 EBC) Grain 0,4 %

25,00 gm Lublin [3,90%] (60 min) Hops 12,7 IBU

10,00 gm Pearle [6,90%] (10 min) Hops 1,8 IBU

25,00 L Poland Spring ® Water

 

 

 

Beer Profile

 

Est Original Gravity: 12,350 Plato

Measured Original Gravity: 2,560 Plato

Est Final Gravity: 3,335 Plato Measured Final Gravity: 1,290 Plato

Estimated Alcohol by Vol: 4,8 % Actual Alcohol by Vol: 0,6 %

Bitterness: 14,5 IBU Calories: 90 cal/l

Est Color: 9,9 EBC Color: Color

 

 

Mash Profile

 

Mash Name: Single Infusion, Medium Body Total Grain Weight: 4,52 kg

Sparge Water: 10,69 L Grain Temperature: 22,2 C

Sparge Temperature: 75,6 C TunTemperature: 22,2 C

Adjust Temp for Equipment: FALSE Mash PH: 5,4 PH

 

Name Description Step Temp Step Time

Mash In Add 13,56 L of water at 73,6 C 67,8 C 60 min

Mash Out Add 6,61 L of water at 93,6 C 75,6 C 10 min

 

 

 

Mash Notes: Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Carbonation and Storage

 

Carbonation Type: Corn Sugar Volumes of CO2: 2,4

Pressure/Weight: 131,5 gm Carbonation Used: -

Keg/Bottling Temperature: 16,0 C Age for: 14,0 days

Storage Temperature: 16,1 C

 

Notes

 

Dro?dze u?yte to US-05.

 

Za tydzień na gęstawie zebranej z poprzedniej warki ciemna pszenica przepis poniżej..

Dodatkowa zmiana dodam mchu irlandzkiego i porównam z jasną czy coś pomógł..

 

Amerikan Dark-Weizen

Dunkelweizen

 

 

Type: All Grain

Date: 2011-04-21

Batch Size: 22,00 L

Brewer: Browar Domowy

Boil Size: 25,18 L Asst Brewer:

Boil Time: 60 min Equipment: My Equipment

Taste Rating(out of 50): 35,0 Brewhouse Efficiency: 80,0

Taste Notes:

 

Ingredients

 

Amount Item Type % or IBU

2,50 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 54,1 %

2,00 kg Wheat Malt, Dark (Weyermann) (13,8 EBC) Grain 43,3 %

0,12 kg Chocolate Wheat (Weyermann) (817,6 EBC) Grain 2,6 %

15,00 gm Lublin [3,90%] (5 min) Hops 1,3 IBU

5,00 gm Irish Moss (Boil 10,0 min) Misc

25,00 L Poland Spring ® Water

 

 

 

 

Beer Profile

 

Est Original Gravity: 13,018 Plato

Measured Original Gravity: 2,560 Plato

Est Final Gravity: 3,515 Plato Measured Final Gravity: 1,290 Plato

Estimated Alcohol by Vol: 5,1 % Actual Alcohol by Vol: 0,6 %

Bitterness: 1,3 IBU Calories: 90 cal/l

Est Color: 27,3 EBC Color: Color

 

 

Mash Profile

 

Mash Name: Single Infusion, Medium Body Total Grain Weight: 4,62 kg

Sparge Water: 9,19 L Grain Temperature: 22,2 C

Sparge Temperature: 75,6 C TunTemperature: 22,2 C

Adjust Temp for Equipment: FALSE Mash PH: 5,4 PH

 

Name Description Step Temp Step Time

Mash In Add 13,86 L of water at 73,6 C 67,8 C 60 min

Mash Out Add 6,75 L of water at 93,6 C 75,6 C 10 min

 

 

 

Mash Notes: Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Carbonation and Storage

 

Carbonation Type: Corn Sugar Volumes of CO2: 2,4

Pressure/Weight: 125,8 gm Carbonation Used: -

Keg/Bottling Temperature: 16,0 C Age for: 28,0 days

Storage Temperature: 11,1 C

 

Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane..

 

Pozdrawiam brać piwowarską ;d

Edited by Pabllo_Lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem już po warzeniu,

warka schłodzona zadane drożdże na razie balon stoi w wannie ale jutro rano jak ruszą drożdże to przenoszę do temp. 16 stopni..

 

Troszkę mała wydajność mi wyszła i zastanawiam się czemu?

 

Wyszło mi 21 litrów w balonie o blg 11,5 a zasyp 4,5 kg wysładzanie na raty z odczekaniem na ułożenie młóta i dość wolna filtracja około litr na 1 minutę..

 

Edit: Program Beer-Smith pokazuje wydajność 68%

 

Cóż przy następnej warce muszę spróbować dekotu może to podniesie wydajność.

Edited by Pabllo_Lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cóż przy następnej warce muszę spróbować dekotu może to podniesie wydajność.

Nie idź tą drogą, problem leży gdzie indziej. Może za grubo ześrutowany słód? Ile miałeś wybicia (czyli to co w wiadrze + osady)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

z osadami 22 litry z czego 0,5 litra z osadów odzyskałem i dodałem czyli wyszło 21,5 litra 11,5 BLG.

 

Wysładzanie zakończyłem przy 6 blg i otrzymałem razem 25,5 litra około 10 blg..

 

Edit: śrut śrutowany przez HB..

Edited by Pabllo_Lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za wcześnie skończyłeś wysładzać. Było zebrać jeszcze ze 3-4 litry i najwyżej pogotować ciut dłużej. Do 2.5-3°Blg spokojnie można zbierać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale to jeszcze bym miał mniejsze BLG, bo początkowe było by mniejsze..

 

Ilościowo jest ok, tylko trochę niskie blg otrzymałem i to raczej błąd podczas wysładzania.

 

Wysładzałem tak że spuszczałem do końca brzeczkę dodawałem porcję wody, mieszałem i czekałem na ułożenie młóta 15 minut, następnie filtracja i zwrot pierwszych 3-4 litrów do filtracji w sumie użyłem 15 - 16 litrów wody..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak w sumie wody było ze 30-31 litrów (zacieranie + wysładzanie), to bez patrzenia na gęstość wody wysłodkowej powinno być dobrze. Ale w razie czego można zebrać więcej i najwyżej pogotować dłużej, np. 90 minut zamiast godziny.

 

Niską wydajnością nie ma się co przejmować. Przejmować się trzeba niestabilną wydajnością.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacierałem w 15 lirach wody czyli razem z wysładzaniem było 31 litrów wody..

 

Cóż jak na początki nie jest najgorzej, a z czasem może uda się poprawić wydajność..

Dzięki za podpowiedzi..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś rano zobaczyłem piękną pianę na 3 centymetry i wyniosłem piwo do pomieszczenia 16-17 stopni na 7 dni fermentacji..

 

Za tydzień w piątek zlewam na cichą i zostawiam tydzień..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

 

Po przerwie mój browar wzbogacił się o nowy sprzęt do warzenia,

po niżej zamieszczam link do galerii.

Kociołek do warzenia 35l z ko, filtrator z miedzi i chłodnica z 10 M rurki 8 mm a także uruchomiony śrutownik.

Co do śrutownika to ześrutowanie 200g słodu na próbę poszło bardzo szybko i sprawnie.

 

Proszę też o opinie co do grubości ześrutowania słodu (ostatnie dwa zdjęcia),

na ten weekend planuje warzenie pszenicy i wolał bym mieć pewność co do śrutowania ;d

 

 

 

http://imageshack.us/g/407/pb010550.jpg/

Edited by Pabllo_Lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3

 

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com

Recipe: Dunkel - Weizen

Brewer: Pabllo

Asst Brewer:

Style: Dunkelweizen

TYPE: All Grain

Taste: (30,0)

 

Recipe Specifications

--------------------------

Boil Size: 27,15 l

Post Boil Volume: 24,96 l

Batch Size (fermenter): 24,00 l

Bottling Volume: 24,00 l

Estimated OG: 11,500 Plato

Estimated Color: 38,8 EBC

Estimated IBU: 13,4 IBUs

Brewhouse Efficiency: 72,00 %

Est Mash Efficiency: 72,0 %

Boil Time: 60 Minutes

 

Ingredients:

------------

Amt Name Type # %/IBU

0,20 kg Carawheat (Weyermann) (98,5 EBC) Grain 5 4,1 %

2,50 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 2 50,7 %

0,23 kg Chocolate Wheat (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 4 4,7 %

30,00 g Hallertauer Hersbrucker [4,00 %] - Boil Hop 6 13,4 IBUs

5,00 g Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 7 -

24,00 l Poland Spring ® Water 1 -

2,00 kg Wheat Malt, Dark (Weyermann) (13,8 EBC) Grain 3 40,6 %

 

 

Mash Schedule: Weizen

Total Grain Weight: 4,93 kg

----------------------------

Name Description Step Temperat Step Time

Mash In Add 19,72 l of water and heat to 42,0 C 42,0 C 40 min

Saccharification Heat to 62,9 C over 5 min 62,9 C 20 min

Mash Step Add 0,00 l of water at 72,8 C 72,8 C 35 min

Mash Out Heat to 75,6 C over 10 min 75,6 C 10 min

 

Sparge: Fly sparge with 12,37 l water at 75,6 C

 

 

Proszę o opinie czy nie za dużo czekoladowego pszenicznego..

Jestem w trakcie warzenia i jak na razie przerwa 42-44 stopnie 40 minut - bez problemowo na kociołku z podwójnym dnem trzyma stabilnie temp.

 

Edit:

 

15 min podgrzewanie do osiągnięcia 61 stopni przerwa 25 minut..

 

Edit:

 

w 5 minucie przerwy 72 stopni próba jodowa negatywna i dodanie 100 g czekoladowego pszenicznego..

 

Jak do tej pory kociołek spisuje się super utrzymanie temp. bez żadnego problemu bez podgrzewania..

Edit:

 

W tej chwili wysładzam do ilości brzeczki 28 litrów - nadal bez problemów filtrator (choć się martwiłem czy nie za mały) spisuje się idealnie..

 

Edit : 20.29 Brzeczka zagotowana dodany chmiel..

 

Po wysładzaniu otrzymałem 30 l brzeczki 9 blg i w osobne naczynie 3l 5,5 blg.

Ponieważ chciałem otrzymać 24 l brzeczki 11,5 blg do fermentacji to jestem zmuszony mocniej grzać co by brzeczka odparowała mocniej,

zmierzę blg po 60 minutach i podejmę decyzje czy grzać dalej czy studzić..

Edit 22.12

 

Gotowałem 85 minut, teraz chłodzę temp. na poziomie 39 stopni gęstość 9,5 dodając korektę 1,44 wyszło około 11 blg tylko jeszcze ilości nie znam..

 

Biorąc pod uwagę że słody leżały ześrutowane ok. 6 miesięcy to i tak niezły wynik..

Edited by Pabllo_Lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś mogę napisać iż otrzymałem 25 litrów o gęstości 10,5 blg.

Wniosek taki że mogłem dłużej jeszcze pogotować ale nic najwyżej będzie słabsze :)

Piwo ma piękny kolor i zapach :)

Drożdże WB - 06 ładnie podjęły pracę i piwo dziś wieczorem przenoszę do pomieszczenia 16 stopni..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej się to stosuje w drugą stronę ,start fermentacji w niższej , końcówka w wyżej. Ale w zasadzie skoro dopiero ruszyło. A 16 stopni to nie będzie za mało ? 18 to jest chyba w miarę optymalna. Pszenicy troszkę wyższa temperatura fermentacji raczej nie zaszkodzi , a w tej temperaturze może ona całkowicie ustać. A że pszenice sie raczej mocno nagazowywuje ...

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

robiłem już pszenice na tych drożdżach w 16 stopniach i wyszła super..

Delikatne posmaki banana z goździkami, brak dominującego banan to dała fermentacja w 16 stopniach..

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muszę przetestować w takim razie , bo przy dwóch pszenicach które zrobiłem stawiałem na wyższą temepraturę ze względu na bananki w piwie. Pszeniczne i tak mam w najbliższych planach.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po dość długiej przerwie wróciłem do warzenia Piwa.

Na forum nabyłem uszkodzony GF i zastosowałem sterownik Craftbeerpi.

Muszę przyznać iż jest to przesiadka z malucha na mercedesa, warzy się szybko i sprawnie.

W dniu 18.12.2017 za butelkowałem pierwszą warkę na nowym sprzęcie  Dry Stout.

Piwo fermentowało 3 tygodnie w 15 - 16 stopniach w dzień w nocy pewnie z stopień niżej.

Dwa dni trzymałem w 19 stopniach ale po 3 tygodniach to już nie było potrzebne.

Piwo zabutelkowane z dodatkiem rezerwy plus woda z cukrem, gdyż miałem za mało rezerwy.

Zeszło z 10.5 do 2.5 blg a wyszło 50 butelek 0,5 lanych do krawędzi szyjki.

Jutro powędrują do 15 stopni do leżakowania.

W między czasie, tydzień później uwarzyłem Ala Grodziskie z dodatkiem słodu wędzonego i jest sukces czuć delikatna wędzonkę.

Jutro powędruje do butelek.

 

 

 

stout.bsmx

grodziskie.jpg

Pawła Stout

Dry Stout

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 15.1* (OG 1.06)
  • Końcowe blg: 7.2* (FG 1.028)
  • Alkohol objętościowo: 4.2%
  • Objętość: 21l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 76.1%)
  2. 0.5kg Barley, Flaked - (3.3 EBC, 10.9%)
  3. 0.35kg Viking Roasted Barley - Viking Malt (1100 EBC, 7.6%)
  4. 0.25kg Viking Chocolate Dark Malt - Viking Malt (900 EBC, 5.4%)
  5. 50g Goldings, East Kent 5AA (25.3IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 50g Goldings, East Kent 5AA (12.5IBU) granulat - Gotowanie 15min
  7. DCL/Fermentis Safale American US-05 2017-11-22

 

Zacieranie:

  1. Protein Rest (Podgrzewanie 2min) 50°C 5min
  2. Saccharification (Podgrzewanie 15min) 64°C 35min
  3. Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 4min) 74°C 25min
  4. Mash Out (Podgrzewanie 10min) 78°C 15min

 

Notatki:

Brew #9 45 gal YTD.

First running 1.092


Edited by Pabllo_Lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

W dniu 09.03.18 Stout #2 powędrował w butelki, poniżej dane.

Piwo zapowiada się ciekawie, delikatna goryczka ale dobrze wyczuwalna.

Testowałem również nowy śrutownik od Patryka i jestem pozytywnie zaskoczony wydajnością i bez problemowym zacieraniem.

Dodam że śrutowałem na najmniejszej przerwie.

Wydajność zacierania według BS2 to 97%

Fermentowałem na us-05, całość fermentowania to 3 tygodnie w temp. ok. 18 stopni, w czwartym tyg. zbiłem temp. do 12 stopni w celu wyklarowania.

Piwo od-fermentowało z 1.048 do 1.008 SG, zabutelkowałem z rezerwą plus cukier wyliczone na 2.5Vol.

Otrzymałem 50 butelek 0.5l, jedną 0.66l i jedną plastikową po wodzie mineralnej 0.5l w celu kontroli nagazowania.

Plus trochę co wypiłem ;)

 

 

 

Stout.jpg

Edited by Pabllo_Lodz
Poprawiona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 1 na GF,

Dry Stout #1 - praktycznie wypity zostało 5 butelek, które schowałem do porównania z Stout #2

Grodziskie albo Mi nie pasuje, albo złapało infekcje.

Może kiedyś powtórzę grodziskie, ale bardziej przyłożę się do tego żeby otrzymać planowana ilość.

Następna warka nr 4 na GF to Belgian Coffee Dark Ale 16°BLG z Twój Browar, będzie już fermentowana w lodówce.

Ponieważ nie mam mieszadła w trakcie budowy , to Belgian będzie na drożdżach Fermentis BE-256.

Jakieś rady co do zakresu temp. fermentacji Belga?

Sterownik stc 1000 w drodze, a stara lodówka czeka w garażu.

Tylko będę musiał latać do garażu.

W między czasie rozpocząłem budowę malej kolumienki do GF, w celu uzyskania destylatów z owoców, kukurydzy ( soki itp ;) )

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.