314wo.pl Posted December 10, 2018 Share Posted December 10, 2018 Czy może mi ktoś wyjaśnić jak to jest z tym starterem drożdżowym w BS3? Starałem się to znaleźć zarówno na tym forum, jak i na forum BS, ale nie znalazłem, albo nie zrozumiałem, więc muszę zapytać. Program sobie jakoś wymyśla ile drożdży będzie potrzebne, wymyśla też ile drożdży jest w fiolce no i teraz zaczyna się walka o liczbę wyhodowanych komórek. Obrazek z mojej walki poniżej: 1. O co chodzi z tymi suchymi drożdżami? Mam coś dodać? Czy to jest jakiś przelicznik, że gdyby to były suche drożdże, to ile by ich było? Wyjaśnienie do tego pola jest: Amount of dry malt neededfor second stage starter. 2. Jak się zaczyna drugi etap startera? Mam zrobić 3 litrową brzeczkę i dolać do niej 1,3 litra pierwszego startera? Czyli to trzeba jakoś policzyć jaką gęstość ma 1 i jaką gęstość zrobić 2, żeby się razem po zmieszaniu wyszło 10? 3. Co z tym wszystkim potem zrobić? Jak wleję całość, to to będzie około 1/5 całej warki. Jeśli tak trzeba zrobić, to czy BS policzył gętość, objętość w fermentorze itd.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rosolis Posted January 15, 2019 Share Posted January 15, 2019 Czy dla użytkowników BS 2 (legalnych) są jakieś ulgi przy zakupie BS 3? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted January 15, 2019 Share Posted January 15, 2019 Mi w wersji na Androida samo zaktualizowało się z 2 na 3 Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 15, 2019 Share Posted January 15, 2019 24 minuty temu, Rosolis napisał: Czy dla użytkowników BS 2 (legalnych) są jakieś ulgi przy zakupie BS 3? Zobacz czy zadziała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rosolis Posted January 21, 2019 Share Posted January 21, 2019 (edited) Tomku, niestety program zakupiłem "u źródła" w czasie kiedy nie był dostępny u Ciebie. Natomiast cała procedura opisana przez Ciebie jest dla człowieka na moim poziomie intelektualnym nie do przejścia. Ale Bardzo dziękuję za info. Edited January 21, 2019 by Rosolis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej.b Posted January 22, 2019 Share Posted January 22, 2019 Witam mam pytanie czy po zainstalowaniu BS3 mam podmienić plik beersmith z katalogu dokumenty aby nie stracić danych z BS2 i czy to zrobić po spolszczeniu BS3, czy nie ma to znaczenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
polter Posted January 23, 2019 Share Posted January 23, 2019 BS3 po zainstalowaniu powinien sam odnaleźć istniejącą instalację BS2 i podłączyć dane ze starej instalacji. Przynajmniej ja nie musiałem nic kopiować pomiędzy katalogami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej.b Posted January 23, 2019 Share Posted January 23, 2019 Tyko, że chciałem już go zainstalować na nowym komputerze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
polter Posted January 23, 2019 Share Posted January 23, 2019 Ja też instalowałem na nowym. Nie wiedziałem nawet, że miałem na dysku skopiowany stary katalog BeerSmiths2 w Dokumentach. Po instalacji BS3 odnalazł ten katalog, zapytał czy użyć danych i miałem wszystkie stare receptury, składniki i ustawienia z BS2. Spróbuj więc skopiować cały katalog BeerSmith2 z katalogu Moje dokumenty w starym komputerze, do katalogu Moje dokumenty na nowym komputerze i powinno pójść gładko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej.b Posted January 23, 2019 Share Posted January 23, 2019 Przekopiowałem dane z BS2 zrobiłem aktywacje i wszystko hula . Temat zamknięty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK Brew Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 (edited) Witam serdecznie, Doradzicie jak skonfigurować BS3 pod Coobra CB3? Będę wdzięczny za opinie. Można gdzieś sciagnac najnowsze paczki chmieli/slodow? Te w dziale pliki niestety nie sa nowe. Edited January 25, 2019 by MK Brew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej.b Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 W zakładce sprzęt masz Graihfather, a to chyba to samo co Cobra, oraz podobne klony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur.G Posted January 30, 2019 Share Posted January 30, 2019 (edited) Witam czy któryś z szanownych forumowiczów posiada plik ze słodami słodowni malteurop? Bo szukam i nie mogę znaleźć. Edited January 30, 2019 by Artur.G Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
huhur Posted June 9, 2019 Share Posted June 9, 2019 Cześć, mam mały problem z wydajnością mojego Klarsteina. Jest to gar zacierno-warzelny bez pompy o pojemności 25L. Zwykle robię warki 10L w celu przetestowania wielu styli i receptur. Korzystam do tego z Beersmith'a gdzie mam swoje receptury. Tam także mam dodany sprzęt w postaci gara (oczywiście mam nadzieję że jest on dodany poprawnie). Problem pojawia się przy każdej próbie zliczenia początkowego blg. Zwykle wychodzi mniej od tej, którą program wskazuje. Np. ostatnio warzyłem Blach Rye IPA i zamiast 17,8 blg wyszło 16,2, do tego pół litra wyszło mniej niż docelowo. Wiem że niby się mówi że na takich kotłach jest gorsza wydajność. Ale dlaczego? Skoro cały czas np. mieszam. Do tego dokupiłem małą pompę i podczas dogrzewania ją uruchamiam aby się nie przypalało. I tak się przypala ale nie dużo. Ostatnio też wysładzałem na dwa różne sposoby: jeden z podniesionym garem z młótem i drugi z opuszczonym. Myślałem, że to może być to ale wynik ten sam, wydajność w okolicach 60%. Ktoś ma podobny problem z wydajnością? Lub jakieś rozwiązanie może? Chętnie skorzystam. Sprawdzałem recepturę w Brewness i tam wyszło mi 15.9 blg, czyli zakładam że moje 16.2 mieści się w widełkach. Ktoś coś poradzi? Dodaję obrazek z ustawieniem mojego gara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted June 9, 2019 Share Posted June 9, 2019 @huhur ja mam tez 65%. próbowałem chyba wszystkiego i nie udało mi sie jej zwiększyć po dziś dzień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 10, 2019 Share Posted June 10, 2019 Jak mawiał klasyk "powymślali durackie maszyny bo siły w rencach nie mieli" Twój problem to wydajność a nie ustawienia garnka w programie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek1g Posted June 10, 2019 Share Posted June 10, 2019 Z garnkami jak z samochodami, producent podaje że pali 5l/100 a ty nie możesz zejść poniżej 6l. Może wodę masz kiepską, PH ma wpływ na aktywność enzymów a co za tym idzie wydajność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted June 10, 2019 Share Posted June 10, 2019 Żeby stwierdzić, że to kwesti pH czy z innego powodu zacierania trzebaby porównać gęstość brzeczki przedniej z teoretyczną dla danego stosunku wody do słodu. Też wydaje mi się, że masz niską wydajność, a w programie ustawiasz sobie wyższą i stąd różnice. Pomieszaj sobie suwakami "wstecznie" tak, żeby program wyliczył Ci co wyszło faktycznie i takich ustawień potem używaj. Przy okazji może zobaczysz gdzie masz błędne założenia. Na pewno do weryfikacji, czy faktycznie tylko 0.25L masz strat na osady i chmieliny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
huhur Posted June 10, 2019 Share Posted June 10, 2019 (edited) Co do ph to wczesniej warzylem w garnku i wychodzilo ok, wody nie zmienialem wiec bardziej chodzi o program. No wlasnie juz sam nie wiem co tu poprawic. Zmiana na jakis inny garnek w ustawieniach nic nie zmienia wiec to chyba nie ustawienie garnka jest problemem. Brewness wyliczyl dobrze wiec dlaczego beersmith przelicza mi te sama recepture inaczej? Edited June 10, 2019 by huhur Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted June 10, 2019 Share Posted June 10, 2019 A wrzuć screenshoty receptury z obu programów. Może Brewness liczy wydajność "po polsku"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
huhur Posted June 13, 2019 Share Posted June 13, 2019 W dniu 10.06.2019 o 19:34, tibek napisał: "po polsku"? co to znaczy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted June 13, 2019 Share Posted June 13, 2019 "Po polsku" - bez uwzględnienia ekstraktywności słodu "Po amerykańsku" - z uwzględnieniem powyższego https://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajności_warzelnihttp://beersmith.com/blog/2014/11/05/brewhouse-efficiency-vs-mash-efficiency-in-all-grain-beer-brewing/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
huhur Posted June 13, 2019 Share Posted June 13, 2019 No nic, wrzucam to co mi brewness wyliczyło i to co beersmith. Tutaj jedna taka drobnostka, w brewnesie nie mam heidelberga zaznaczonego tylko zwykły pilzneński, przez to blg jest lekko zawyżone. view.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajokaj Posted July 5, 2019 Share Posted July 5, 2019 W dniu 10.06.2019 o 11:29, huhur napisał: Co do ph to wczesniej warzylem w garnku i wychodzilo ok, wody nie zmienialem wiec bardziej chodzi o program. No wlasnie juz sam nie wiem co tu poprawic. Zmiana na jakis inny garnek w ustawieniach nic nie zmienia wiec to chyba nie ustawienie garnka jest problemem. Brewness wyliczyl dobrze wiec dlaczego beersmith przelicza mi te sama recepture inaczej? Jeśli chodzi o wydajność w tego typu sprzętach BIAB - to mam ten sam problem. Zderzyłem się z murem jeśli chodzi o wydajność - 60% to max jaki udało mi się osiągnąć. Mam pewne przemyślenia poparte opiniami znajomych piwowarów. Wydaje się oczywiste, że po wyjęciu kosza słodów po zacieraniu znaczna ilość cukrów pozostaje w słodach. Po ostatnim warzeniu przyszedł mi do głowy pomysł, aby te słody dodatkowo wysłodzić po wyjęciu do ociekania. Mam zamiar w najbliższym czasie zlać te słody ok 5l wody do wysładzania - wiem to może nie jest dużo, ale mam cichą nadzieję, że pomoże to wnieść do brzeczki trochę dodatkowej słodyczy. Dam znać jak się uda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
huhur Posted July 5, 2019 Share Posted July 5, 2019 4 godziny temu, Kajokaj napisał: Mam zamiar w najbliższym czasie zlać te słody ok 5l wody do wysładzania Próbowałem z koszem wyciągniętym wysładzać normalnie (tak warzyłem na początku), jak okazało się że cyferki się nie zgadzają to wysładzałem z koszem w środku i bez zmian. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.