Jump to content

program BeerSmith - pomoc dla użytkowników


coder
 Share

Recommended Posts

Czy może mi ktoś wyjaśnić jak to jest z tym starterem drożdżowym w BS3? Starałem się to znaleźć zarówno na tym forum, jak i na forum BS, ale nie znalazłem, albo nie zrozumiałem, więc muszę zapytać.

Program sobie jakoś wymyśla ile drożdży będzie potrzebne, wymyśla też ile drożdży jest w fiolce no i teraz zaczyna się walka o liczbę wyhodowanych komórek. Obrazek z mojej walki poniżej:

image.png.18a2438f1a480e819bd32ccb311ae635.png

1. O co chodzi z tymi suchymi drożdżami? Mam coś dodać? Czy to jest jakiś przelicznik, że gdyby to były suche drożdże, to ile by ich było? Wyjaśnienie do tego pola jest: Amount of dry malt neededfor second stage starter.

2. Jak się zaczyna drugi etap startera? Mam zrobić 3 litrową brzeczkę i dolać do niej 1,3 litra pierwszego startera? Czyli to trzeba jakoś policzyć jaką gęstość ma 1 i jaką gęstość zrobić 2, żeby się razem po zmieszaniu wyszło 10?

3. Co z tym wszystkim potem zrobić? Jak wleję całość, to to będzie około 1/5 całej warki. Jeśli tak trzeba zrobić, to czy BS policzył gętość, objętość w fermentorze itd.?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Tomku, niestety program zakupiłem "u źródła" w czasie kiedy nie był dostępny u Ciebie. Natomiast cała procedura opisana przez Ciebie jest dla człowieka na moim poziomie intelektualnym nie do przejścia. Ale Bardzo dziękuję za info. 

Edited by Rosolis
Link to comment
Share on other sites

Witam

mam pytanie czy po zainstalowaniu BS3 mam podmienić plik beersmith z katalogu dokumenty aby nie stracić danych z BS2 i czy to zrobić po spolszczeniu BS3, czy nie ma to znaczenia?

Link to comment
Share on other sites

BS3 po zainstalowaniu powinien sam odnaleźć istniejącą instalację BS2 i podłączyć dane ze starej instalacji. Przynajmniej ja nie musiałem nic kopiować pomiędzy katalogami.

Link to comment
Share on other sites

Ja też instalowałem na nowym. Nie wiedziałem nawet, że miałem na dysku skopiowany stary katalog BeerSmiths2 w Dokumentach. Po instalacji BS3 odnalazł ten katalog, zapytał czy użyć danych i miałem wszystkie stare receptury, składniki i ustawienia z BS2. 

Spróbuj więc skopiować cały katalog BeerSmith2 z katalogu Moje dokumenty w starym komputerze, do katalogu Moje dokumenty na nowym komputerze i powinno pójść gładko.

Link to comment
Share on other sites

Witam serdecznie,

  Doradzicie jak skonfigurować BS3 pod Coobra CB3? Będę wdzięczny za opinie.

 

Można gdzieś sciagnac najnowsze paczki chmieli/slodow? Te w dziale pliki niestety nie sa nowe.

Edited by MK Brew
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Cześć, mam mały problem z wydajnością mojego Klarsteina. Jest to gar zacierno-warzelny bez pompy o pojemności 25L. Zwykle robię warki 10L w celu przetestowania wielu styli i receptur. Korzystam do tego z Beersmith'a gdzie mam swoje receptury. Tam także mam dodany sprzęt w postaci gara (oczywiście mam nadzieję że jest on dodany poprawnie). Problem pojawia się przy każdej próbie zliczenia początkowego blg. Zwykle wychodzi mniej od tej, którą program wskazuje. Np. ostatnio warzyłem Blach Rye IPA i zamiast 17,8 blg wyszło 16,2, do tego pół litra wyszło mniej niż docelowo. Wiem że niby się mówi że na takich kotłach jest gorsza wydajność. Ale dlaczego? Skoro cały czas np. mieszam. Do tego dokupiłem małą pompę i podczas dogrzewania ją uruchamiam aby się nie przypalało. I tak się przypala ale nie dużo. Ostatnio też wysładzałem na dwa różne sposoby: jeden z podniesionym garem z młótem i drugi z opuszczonym. Myślałem, że to może być to ale wynik ten sam, wydajność w okolicach 60%. Ktoś ma podobny problem z wydajnością? Lub jakieś rozwiązanie może? Chętnie skorzystam. Sprawdzałem recepturę w Brewness i tam wyszło mi 15.9 blg, czyli zakładam że moje 16.2 mieści się w widełkach. Ktoś coś poradzi?

 

Dodaję obrazek z ustawieniem mojego gara.

klarstein.jpg

Link to comment
Share on other sites

Z garnkami jak z samochodami, producent podaje że pali 5l/100 a ty nie możesz zejść poniżej 6l.

Może wodę masz kiepską, PH ma wpływ na aktywność enzymów a co za tym idzie wydajność.

Link to comment
Share on other sites

Żeby stwierdzić, że to kwesti pH czy z innego powodu zacierania trzebaby porównać gęstość brzeczki przedniej z teoretyczną dla danego stosunku wody do słodu.

Też wydaje mi się, że masz niską wydajność, a w programie ustawiasz sobie wyższą i stąd różnice. Pomieszaj sobie suwakami "wstecznie" tak, żeby program wyliczył Ci co wyszło faktycznie i takich ustawień potem używaj. Przy okazji może zobaczysz gdzie masz błędne założenia.

Na pewno do weryfikacji, czy faktycznie tylko 0.25L masz strat na osady i chmieliny?

Link to comment
Share on other sites

Co do ph to wczesniej warzylem w garnku i wychodzilo ok, wody nie zmienialem wiec bardziej chodzi o program.

No wlasnie juz sam nie wiem co tu poprawic. Zmiana na jakis inny garnek w ustawieniach nic nie zmienia wiec to chyba nie ustawienie garnka jest problemem. Brewness wyliczyl dobrze wiec dlaczego beersmith przelicza mi te sama recepture inaczej? 

Edited by huhur
Link to comment
Share on other sites

"Po polsku" - bez uwzględnienia ekstraktywności słodu
"Po amerykańsku" - z uwzględnieniem powyższego 
 


https://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajności_warzelni
http://beersmith.com/blog/2014/11/05/brewhouse-efficiency-vs-mash-efficiency-in-all-grain-beer-brewing/
 

 

Link to comment
Share on other sites

 

No nic, wrzucam to co mi brewness wyliczyło i to co beersmith. Tutaj jedna taka drobnostka, w brewnesie nie mam heidelberga zaznaczonego tylko zwykły pilzneński, przez to blg jest lekko zawyżone.

view2.jpg

view.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
W dniu 10.06.2019 o 11:29, huhur napisał:

Co do ph to wczesniej warzylem w garnku i wychodzilo ok, wody nie zmienialem wiec bardziej chodzi o program.

No wlasnie juz sam nie wiem co tu poprawic. Zmiana na jakis inny garnek w ustawieniach nic nie zmienia wiec to chyba nie ustawienie garnka jest problemem. Brewness wyliczyl dobrze wiec dlaczego beersmith przelicza mi te sama recepture inaczej? 

Jeśli chodzi o wydajność w tego typu sprzętach BIAB - to mam ten sam problem. Zderzyłem się z murem jeśli chodzi o wydajność - 60% to max jaki udało mi się osiągnąć. Mam pewne przemyślenia poparte opiniami znajomych piwowarów. Wydaje się oczywiste, że po wyjęciu kosza słodów po zacieraniu znaczna ilość cukrów pozostaje w słodach. Po ostatnim warzeniu przyszedł mi do głowy pomysł, aby te słody dodatkowo wysłodzić po wyjęciu do ociekania. Mam zamiar w najbliższym czasie zlać te słody ok 5l wody do wysładzania - wiem to może nie jest dużo, ale mam cichą nadzieję, że pomoże to wnieść do brzeczki trochę dodatkowej słodyczy. Dam znać jak się uda.

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Kajokaj napisał:

Mam zamiar w najbliższym czasie zlać te słody ok 5l wody do wysładzania 

 

Próbowałem z koszem wyciągniętym wysładzać normalnie (tak warzyłem na początku), jak okazało się że cyferki się nie zgadzają to wysładzałem z koszem w środku i bez zmian.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.