Skocz do zawartości

program BeerSmith - pomoc dla użytkowników


coder

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie nie mam, aktualnie mam wyczyszczone wszystkie checkboxy w profilu zacierania, które można odhaczyć. Chyba, że coś jest jeszcze gdzie indziej do ustawienia... :/

 

OK, chyba widzę w czym problem. Ta informacja się po prostu nie odświeża automatycznie. Musiałem w projekcie zmienić na inny dowolny profil zacierania i potem znów wrócić do mojego i informacja się pojawiła. Dzięki za pomoc.

Edytowane przez Kryz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeżeli chcesz go dodać po gotowaniu brzeczki, to zaznacz ptaszek przy Add after boil we właściwościach.

Ale to nie wpływa na żadne parametry piwa, jedynie wyświetli Ci się inaczej kolejność dodawania składników, co potem zostanie uwzględnione w timerze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na początek witam wszystkich serdecznie.

 

Mam pytanie odnośnie modułu Mash Details w recepturach.

 

Chciałem ostatnio wpisać recepturę Full Aroma Hops i przeskalować ją. Tylko że wychodzą mi jakieś głupoty i pokazuje żeby użyć 8l wody do wysładzania gdzie wrzucamy słód do 20 L a ma wyjść 30 L brzeczki.

 

Licząc ręcznie wychodzi mi 18L wody do wysładzania. Gdzie robię błąd? Może wklepałby ją ktoś i dał screena jak to powinno wyglądać.

 

http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg

 

 

Za to w niektórych recepturach pokazuje mi ilość wody do wysładzania z minusem z przodu. Niby ilość dobra tylko minus tak jakbym miał odebrać jeszcze wodę. Błąd programu czy mój?

 

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wrzucam screeny.

 

http://www56.zippysh...13048/file.html

http://www53.zippysh...26740/file.html

 

 

Już chyba wiem czemu wychodziło mi do wysładzania za mało. Dawałem objętość początkową gotowania 20 litrów i jeszcze dodawałem w pierwszym kroku znów 20 litrów.

 

Teraz wychodzi 27 litrów wysłodzin tylko czy nie za duzo znowu, według mnie powinno być 18 litrów.

 

 

 

A tu np przepis na Amber Ale który robiłem kiedyś z zestawu słodów i mam na niego przepis.

 

Nie wiem czemu wysłodziny są z minusem. Niby ilość dobra jak w przepisie 16L, ale nie wiem czemu minus.

 

http://www3.zippyshare.com/v/93543956/file.html

 

http://www3.zippyshare.com/v/37191866/file.html

 

 

Coś zle robię chyba. Nie ogarniam jeszcze tego programu.

 

Dzieki za odpowiedzi :)

Edytowane przez BialY
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W FAH ma być 30 L i chciałem przeskalować na 25. A w Amber Ale 20 litrów. Wielkosc partii jest wpisana w polu Wielkosć partii w przepisie.

 

Po zaznaczeniu Oblicz objętość gotowania pokazało 15 litrów dla AA czyli w zasadzie tyle ile powinno.

 

Dla FAH pokazało 22 litry tak że już też całkiem blisko.

 

Czyli jak rozumiem jak zaznaczę ten kwadrat to jest to objętość ze słodem?

 

Ja wpisywałem to z ręki bo myślałem że to objętość wody do jakiej dosypuje się słody na starcie zacierania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaimportowałem receptury z BS1,4 do BS 2.01 i nowy pokazuje większe IBU.

Metoda obliczania ta sama jak i objętość warki oraz wydajność.

 

Ktoś też to zaobserwował?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.