Skocz do zawartości

yapkovar


Rekomendowane odpowiedzi

#37 Polskie Ale

 

Pilzneński 3.5 kg

Pale Ale 2.5 kg

Carahell 0.2 kg

Carapils 0.4 kg

 

Zacieranie 60 minut 66-63 st.

 

Magnum 25g 60 min

Marynka 20g 20 min

Sybilla 17g 20 min

Lubelski 17g 20 min

Marynka 20g 0 min

Sybilla 17g 0 min

Lubelski 17g 0 min

 

biersol 15ml 10 min.

 

Wyszło 28L 13.4 brix, tym razem wydajność dużo lepsza. Zadane gęstwą US-05 z APA.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#29 - Chocolate Coffee Milk Stout

Chateau Pale Ale 4.5kg

Monachijski II 0.5kg

Caramunich III 0.1kg

Caraaroma 0.2kg

Czekoladowy 0.4kg

palony jęczmień 0.1kg

 

Zacieranie 70 min 67-63st.

 

40g EKG 60 min.

30g EKG 10 min.

Otworzyłem dzisiaj jedną z ostatnich butelek tego piwa - kwaśny zapach i smak palonego słodu ale ułożony i złagodzony - czuć że dojrzało. Nagazowanie w sam raz. Barwa czarno-rubinowa, jaśniejsza niż stout. Wyobrażam sobie że porter bałtycki tak właśnie się starzeje. Zachowam ostatnie butelki jeszcze na kilka miesięcy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

#38 Amerykańska pszenica

 

Pszeniczny 2.2 kg

Monachijski 1 kg

Wiedeński 1 kg

Pizneński 1 kg

Carahell 0.2 kg

Karmel 120 0.15 kg

 

Zacieranie 65 st 60 min.

 

Cascade 25g 60 min

Citra 20g 60min

Willamette 15g 60 min

Cascade 20g 10 min

Citra 25g 10 min

 

Wyszło 27l 10.5 blg, trochę zostało w chmielinach bo i tak nie było miejsca w fermentorze na więcej. Zadane gęstwą us-05 z poprzedniej warki.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

#39 Czeskie Ale

 

Pilzneński 2.8 kg

Wiedeński 1.5 kg

Monachijski 1 kg

carapils 0.3 kg

 

63 st 25 min

69 st 30 min

 

Premiant 50g 60 min

Saaz 12.5 g 10 min

Kazbek 12.5 g 10 min

Saaz 12.5g 0 min

Kazbek 12.5g 0 min

 

Wyszło 28L 10.8 brix. Zadane starterem US-05 z połowy saszetki.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

W końcu udało się wrócić do warzenia - jubileuszowa 40-ta warka :)

 

#40 AIPA

 

Pale Ale 2.5 kg

Pilzneński 3.0 kg

Wiedeński 0.5 kg

Pszeniczny 0.5 kg

carapils 0.3 kg

caramunich 0.15 kg

caraamber 0.2 kg

karm. 120 0.1 kg

 

Zacieranie 64st 30min i 68st 30min

 

Apollo 30g 20min

Cascade 12g + Mosaic 12g + Citra 12g 15min, 5min, 0min (3 x 36g).

Biersol 20ml 10 min

 

Zadane uwodnioną saszetką US-05.

 

Wyszło 14.2 Brix, ok 30-32L ale nie jestem pewny bo nie mam skali na fermentorze 42L. W każdym razie wydajność pozytywnie zaskoczyła ponieważ ani śrutowanie ani wysładzanie (1 batch) nie zwiastowały wysokiej wydajności.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#41 Polskie Ale a'la FAH - Piwo na polskich slodach i swieżym polskim chmielu w szyszkach 2013.

 

Pizneński 2.5kg

Pale Ale 2.5 kg

Monachijski 1 kg

Carapils 0.3 kg

Karmel 30 0.3 kg

 

Zacieranie 60 min 69-68 st

 

Sybilla 60g 60min

Sybilla 20g 15min

Lubelski 20g 15min

Lubelski 40g 0 min

 

Biersol 15ml 5 min

 

Gęstość 11.8 brix.

 

Warka #40 zabutelkowana ze 150g glukozy.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#43 Stout "trzy zboża i troche innych rzeczy"

 

Pilzneński 2.5 kg

Pale Ale 1 kg

Pszeniczny 0.5 kg

Wędzony 0.3 kg

Monachijski 0.5 kg

Wiedeński 1 kg

Karmelowy 400 0.5kg

Melanoidynowy 0.2 kg

Płatki żytnie 0.8 kg

Palona pszenica 0.12 kg

Palony jęczmień 0.1 kg

Czekoladowy 400 0.12 kg

 

Zacieranie 75 min 68-66 st

 

Cluster 50g chmielenie brzeczki przedniej

Bramling Cross 50g dodane na początku chłodzenia

 

Wyszło na oko 30L 12BLG, po 5 dniach zeszło do 4BLG. Dodałem syrop ze 150g melasy trzcinowej.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#43 przelane na cichą z dodatkiem 25g chipsów dębowych i 50g Bramling Cross.

 

#44 Pils

 

Pilzneński 5kg

Monachijski 0.5kg

Carapils 0.5kg

 

65st 75 min, po 30 min. dekokt 1/3, po zwróceniu dekoktu 73st 15min

 

Magnum 15g brzeczka przednia

Marynka 20g brzeczka przednia

Lubelski 20g 15min

Lubelski 30g hop stand

Mittelfruh 40g hop stand

 

Biersol 10ml 10min

 

Wyszło 27L 12.5 brix, dodałem 2.5L wody i zadałem 1L starterem z 1 torebki W34/70.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#45 India Pale Lager

 

Pilzneński 5kg

Wiedeński 1kg

Pszeniczny 0.5kg

Carapils 0.3kg

Caraamber 0.15kg

Karm. 30 0.3 kg

Zakwaszający 0.1kg

 

Zacieranie 50min 67-66st

 

Apollo 20g brzeczka przednia

Marynka 20g brzeczka przednia

Cascade 25g 0 min

Galaxy 25g 0 min

 

Biersol 15ml 10 min

 

Wyszło 33L 12.6 Brix, przesadziłem trochę z wodą do wysładzania. Zadane gęstwą W43/70 z poprzedniej warki i przeniesione do piwnicy.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#46 American Pale Ale

 

Pale Ale 5kg

Monachijski 1kg

Pszeniczny 0.5kg

Caramunich III 0.15kg

Karmelowy120 0.2 kg

Karmelowy30 0.4kg

Zakwaszający 0.15kg

 

Sybilla 20g zacier

Magnum 20g brzeczka przednia

Marynka 30g brzeczka przednia

Willamette 25g 20 min

Cascade 20g 20 min

Willamette 25g 0 min

Cascade 30g 0 min

Biersol 15ml 10 min

 

Wyszło 12.2 brix, znając swoją wydajność pewnie 31-32L. Zadane starterem z saszetki Danstar Nottingham.

 

#45 przelane na cichą z dodatkiem 25g citry i 30g galaxy.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

#47 Grodziskie nr 3

 

Pszeniczny 2 kg

Wędzony Bruntal 1 kg

Wędzony Steinbach 0.7 kg

Wędzony Weyermann 0.3 kg

 

 

Zacieranie 55 min 67-64 st

 

Gotowanie 75 min

 

Marynka 30g Brzeczka przednia

Lubelski 25g 20 min

Lubelski 25g 0 min

 

Wyszło 30+ litrów 7.8 brix czyli poniżej 7.8 BLG.

 

Zadane uwodnioną saszetką s-33

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#48 Summer Ale

 

Pale Ale 4 kg

Pszeniczny 1.5 kg

Karmelowy 30 0.5 kg

Zakwaszający 0.12 kg

 

Zacieranie 60 min 68-66 st C

 

Chinook 30g brzeczka przednia

Cascade 25g 10 min

Cascade 25g 0 min

 

Wyszło 35L 10.5 brix. Zadane uwodnioną saszetką us-05.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#49 Polskie Ale Iunga

 

Pale Ale 3kg

Pilzneński 3kg

Carapils 0.4kg

Karmel 30 0.5kg

Wiedeński 1kg

Zakwaszający 0.15kg

 

Zacieranie 60 min 68-66st

 

10g Iunga + 10g Lubelski do zacieru

 

Iunga 40g Brzeczka przednia

Iunga 20g 10 min

Lubelski 20g 10 min

Iunga 30g 0 min

Lubelski 20g 0 min

 

Wyszło 30(?) litrów 14.6 brix (14 blg) - nieźle jak na okoliczności - brzeczka przednia wykipiała zanim dolałem pierwsze wysłodziny, bałem się że dużo dobrego wsiąkło w deski altany ale tragedii nie ma. Zadane gęstwą zebraną z #48.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.