Skocz do zawartości

yapkovar


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

#63   Stout żytni

 

Pilzneński Optima             5  kg

Bursztynowy Strzegom     0.5 kg

Special W                          0.25 kg

Karmel 300 Strzegom        0.4 kg

Płatki żytnie                       1.2 kg

Palony żywiec                    0.4 kg

Carafa special I                  0.25 kg

Palony jęczmień                 0.2  kg

 

Zacieranie   67-65st   75 min

 

Magnum    20g    Brzeczka przednia

Lubelski     50g    Brzeczka Przednia

Magnum    20g    30 min

Lubelski     50g    30 min

Pozywka+mech    10 min

 

Wyszło 37L 12 BLG, zadane 20L F. Abbaye i 17L PAY7.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Recenzja warki #61 wersja z wiśniami

 

Gushing dość duży ale po odczekaniu i nalaniu mamy:

Kolor: takiego nie widziałem jeszcze w piwie jasno żywo czerwone zmętnione przez poderwanie się osadów 

Piana: średnio obfita, średnio pęcherzykowa czerwona delikatnie klei szkło

Aromat: delikatnie czuć wiśnie podejrzewam że czas spowodował odczucie słabsze niż na początku

Smak: goryczka niska, pełnia średnia, kwaskowe ale delikatnie, i wiśnia w smaku jest jej dużo po wypiciu piwa posmak się jeszcze długo           utrzymuje super sprawa

Wysycenie: średnie nie za wysokie dobre  :) mimo że wyszło z butelki podejrzewam że wiśnie zrobiły swoje tzn osad.

Piwko bardzo dobre owocowe, kolorowe wiśniowe kwaskowe. Bardzo mi smakowało

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warke # 62 APA

 

Dostałem buteleczkę z chmieleniem na zimno Lemon Dropem. Piwo poprawne bez wad, bardzo pijalne. Delikatny aromat od chmielów hamerykańskich :) jasno złote klarowne. Piana duża obfita gęsta biała zdobi szkło i wolno opada. Goryczka niska poprawna krótka przyjemna. W smaku delikatna słodowość z dobrym balansem chmielowym. Niestety w połączeniu z innymi chmielami i jak myślę czasie nie mogłem wychwycić czegoś z chmielenia na zimno tym Lemon Dropem. Pijalność bardzo dobra moment i się skończyło. Kolejna bardzo dobra warka myślę że wypite wcześniej było by jeszcze lepsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Recenzja warki #63 Stout Żytni wersja z płatkami

Kolor: prawie czarne, klarowne rubinowe refleksy pod światło

Piana: średnio obfita, drobno pęcherzykowa opada redukuje się do obrączki beżowa

Aromat: Bardzo złożony ciemne i palone słody, czekolada gorzka, beczka i alkohol typowy Burbon z płatków albo autosugestia :)

 

Smak: goryczka średnia, krótka. Piwo wytrawne delikatna czekolada gorzka, kwaskowe i palone od słodów. Wyczuwalne płatki delikatny alkohol wychodzi po ogrzaniu ale nie przeszkadza przyjemny.

Wysycenie: niske idealne do stouta

Piwo pijalne bardzo dobre jedynie czego nie czuje to żyta ani gęstości oleistość, ani odczucia w ustach. Do powtórzenia

 

 

 

 

Recenzja warki #63 Stout Żytni wersja na Abbeyah z cukrem muscovado

Kolor: prawie czarne, klarowne rubinowe refleksy pod światło

Piana: średnio obfita, drobno pęcherzykowa opada redukuje się do obrączki beżowa

Aromat: złożony ciemne i palone słody, czekolada gorzka, lekka kawa zbożowa

 

Smak: goryczka średnia, krótka. Piwo wytrawne delikatna czekolada gorzka, kwaskowe i palone od słodów. Piwo w odczuciu pełniejsze więcej ciała zostało niż w wcześniejszej wersji.

 

Wysycenie: niske idealne do stouta

 

Piwo super co ciekawe w tej wersji widać obecność żyta podczas nalewania widać oleistość delikatną ale widać. Piwo wydaje się być gęstsze i pełniejsze. Próbując obie wersje zrobiłbym z nich jedno piwo coś powiedzmy FES żytni z dużą ilością płatków i pomysł już mam. Po pszenicy robię FESA dzięki za możliwość degustacji. 

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#64 i #65 - popełniłem jesienią dwie warki na szyszkach Mandarina Bavaria które mój brat dostał od kolegi zaangażowanego w chmielobranie w Niemczech. Obie na ekstraktach Bruntal, jedna chmielonia Magnum na goryczke a druga Zeusem.

 

28.12.2015

#66 - czeski pils + apa 2w1

 

Pilzneński              7.5 kg

Karmelowy 30        0.5 kg

 

Zacieranie 67-65st 45 min, 69 st. 30 min.

 

Zeus            20g      60 min

Premiant     60g       60 min

Saaz           10g       5 min

Premiant     20g       5 min

 

Pożywka + mech 10 min

 

Wyszło 32L 13 blg, rozwodnione do 11 blg, podzielone na 3 częsci: Gozdawa CP18, Mauri Lager, Gozdawa West Coast (APA).

 

Będzie chmielone na zimno czeskimi chmielami (pils) i amerykańskimi (APA).

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj zmielone (ale nie uwarzone)

 

Grodziski Bruntal   5kg

Carapils                 1kg

Pilznenski Strz.     0.5kg

#69  Grodziskie

 

Zacierane 69-64st 85 min.

 

Mandarina Bavaria   50g  chmielenie zacieru  40 min

Iunga                        50g    60 min

Iunga                        30g    10 min

Mech Irlandzki                    10 min

Pozywka wyeast                 10 min

 

Wyszlo 32L 10.5 BLG, zdecydowanie za malo wyslodzilem. Jutro dodam 2x5L wody zeby zejsc ponizej 8 BLG.

Zadane k-97 i S-33.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

#71, #72 A'la Kriek + Belgian Session IPA

 

Ekstrakt Jasny Bruntal  2.3 kg

 

Iunga        50g   15 min

Mech + pożywka.

 

Zadane saszetką S-33 - drożdże wybrane ze wzgledu na temperaturę i niedostepność Gozdawa CBW/Brewferm Blanche.

 

Do 1 połowy pójdą wiśnie i ksylitol a do 2 cascade, citra i summit na zimno.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

#74 Stout Czekoladowy

 

Pale Ale Strzegom              5 kg

Wędzony Steinbach            1 kg

Czekoladowy 400                0.5 kg

Karmelowy 300                    0.25 g

Karmelowy 600                    0.25 kg

Czekoladowy 1200               0.4 kg

Płatki owsiane                      0.4 kg

 

Zacieranie na słodko   69 st.  70 min

 

 

Iunga    80g      60 min

Iunga    50g      0 min

 

Chlodzenie "no chill" czyli zostawilem gar na tarasie na noc.

Wyszło 32L 15 Brix, zadane 23L K-97 i 9L BFSAY, dodam jutro wody żeby zejść do 12Brix/11BLG.

 

9 Grudnia 30g płatków pure vanilla zmieszałem z 50ml Jim Beam'a, za tydzień 10L piwa dostanie płatki na cichą.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzis rozlałem 21 butelek stoutu na drozdżach K-97 a resztę podzieliłem na 2 części i dodałem 30g płatkow pure vanilla macerowanych w Jim Beam'ie a do drugiej 200g śliwki suszonej.

 

Dzień później wersja belgijska rozlana - 23 butelki.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#75 Nelson APA (07.01.2017)

 

Ekstrakt Jasny Bruntal    3kg

 

Cascade  20g   15 min

Eureka     20g   15 min

 

Nelson Sauvin 25g whirlpool

 

Mech Irl. + pozywka, chlodzenie na tarasie na mrozie. Drozdze US-05.

 

26.01.2017  Nelson Sauvin 75g na zimno po fermentacji i cold crash.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#76 A'la Grodziskie

 

Grodziski  Bruntal  2.5kg

Carapils                 0.5kg

Mep Ale                 1.7kg

 

Zacieranie 65st  20 min  70 st 40 min

 

Iunga  40g szyszka   60 min

Mech + pozywka       10 min

Iunga  25g szyszka  whirlpool

 

Safale K-97.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.