Jump to content
Sign in to follow this  
borys_wrocek

pierwszy brew-kit, parę pytań

Recommended Posts

Witam dzisiaj przygotowuje się do zrobienia pierwszego piwa z puszki, Przygotowany mam już cały podstawowy sprzęt, zakupione dwa zestawy nachmielonego extraktu z wes'a ,

jeden to Pszeniczne , drugi to Jasne.

 

na pierwszy rzut pójdzie pszeniczne

i teraz pojawiają się problemy,

Jak rozumiem extrakt wes'a jest nachmielony na 10-12 litrów.

Zamierzam podgrzać ostrożnie puszkę, przelać do fermentatora, i zalać 5 litrami wody wrzącej co powinno starczyć do zdezynfekowania, resztę do 10 litrów uzupełnić wodą.

Czy do pszenicznego użyć przegotowanej wody, czy raczej butelkowanej, czy ktoś ma jakiś gatunek do polecenia ??

Po obniżeniu temperatury zamierzam dodać drożdze i mam tutaj problem, jedne drożdze to safbrew WB-06

jak rozumiem rozsypuje to po powierzchni, natomiast posiadam od znajomego jeszcze drugie drożdze płynne

natomiast nie do końca jasny jest sposób aplikacji ze względu na barierę językową. podam dane z opakowania:

Stamm: ZO44

Edited by borys_wrocek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki skorzystam,

 

Nie wiem czemu powieliło mi posty, coś z moim połaczeniem internetowym, można to jakoś usunąc czy tylko moderator ??

Tomek już zadziałał :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

podłączę się pod temat.

Także przymierzam sie do mojej pierwszej warki, będzie to najprawdopodobniej http://www.homebrewing.pl/piwo-ciemne-ale-11st-blg-zestaw-surowcow-p-309.html.

Dołączone do zestawu są drożdże Fermentis S-33. Zalecana temperatura fermentacji 15°C - 24°C. W kuchni mam 23,8°C, w piwnicy - 15,9°C przy temperaturze zewnętrznej 25°C -26°C. I teraz moje pytanie do fachowców gdzie lepiej postawić fermentator? Chłodniejsza piwnica czy cieplejsza kuchnia? I jaki będzie to miało wpływ na końcowy efekt?

Czy robił ktoś już piwo z tego zestawu?

 

pozdrawiam

Grzegorz;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam się z przedmówca, fermentuj w piwnicy, robiłem Koelscha na tych drożdżach w temperaturze pokojowej - w smaku miał niezbyt miłą nutę estrową, tym drożdżom temperatura nie służy. Pamiętaj też, że temperatura fermentującej brzeczki ustali się na poziomie o ok. 2°C wyższym niż temp. otoczenia - drożdże się pocą, jak pracują :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.