Jump to content
thobeta

Receptura na Pilsner Urquell

Recommended Posts

to nie jest głupie na pierwszy rzut oka....dodać na jakim etapie ?...jeszce teraz jak trwa burzliwa , na cichej....? Pytanie też o ilość chmielu ?

Edited by thobeta

Share this post


Link to post
Share on other sites
nie ma jakiegoś specyfiku koncentratu w płynie by goryczkę podnieść na tym etapie ?

Ja mam izo-[cos tam] koncentrat chmielowy, wystarczy dodac po cichej kilkanascie kropli dodac cukier/glukoze/cos tam do refermentacji. Ale podobno daje on ostrej goryczki to lepiej nie przesadzac. Podeslij mi twoj adres to jak wroce do Edinburgha to to wysle.

Share this post


Link to post
Share on other sites
poniewaz zrobiles warke na 29 L, to masz tam tylko ok. 11.5-12 IBUs.

Trochę faktycznie mizerna będzie ta goryczka. Bardziej pasująca do pszeniczniaka niż do pilsa.

W winohobby mają ekstrakt chmielowy. Makaron, czy masz taki sam?

 

O dochmielaniu dla goryczki tu coś było.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak dokladnie cos takiego, ale chyba innej firmy. Generalnie cos takiego. Uzylem dwa razy i zrezygnowalem. Za bardzo kojarzy mi sie z pojsciem na skroty, ale w wypadku takiego jak powyzej dobry sposob na ratowanie sytuacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ile waszym zdaniem przy prawidłowym chmieleniu musiał bym dorzucić goryczkowego ? Czy 30gr wystarczyło by ? Jakoś tak skłaniam się by samemu przygotować taki extrakt tak jak Baron pisał. Odebrać z 1L brzeczki i w niej gotować goryczkowy.

Edited by thobeta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cieszy mnie to,ale pamiętaj,że będziesz prawdopodbnie pierwszą osobą,która to zrobi i może być coś nie tak... ;)

Poza tym z tego co koledzy piszą powyżej ten ARES jest sprawdzony..

Żeby nie było na mnie jak piwo popsujesz ;) z drugiej strony gdzie byśmy byli gdyby nie eksperymenty.

Edited by BaronVonZuk

Share this post


Link to post
Share on other sites
A ile waszym zdaniem przy prawidłowym chmieleniu musiał bym dorzucić goryczkowego ? Czy 30gr wystarczyło by ? Jakoś tak skłaniam się by samemu przygotować taki extrakt tak jak Baron pisał. Odebrać z 1L brzeczki i w niej gotować goryczkowy.

Thobeta, wrzucilem recepture, ktorej uzyles na ProMash i zakladajac ze chcesz miec 40 IBUs potrzebujesz teraz dodac albo 71 gr wiecej Saaz (lub Lubelski) albo 28 gr wiecej Marynki (lub innego chmielu z 8.5% AA).

 

Thobeta, ja zrobilem cos podobnego: mialem za slodki Pale Ale w kegu do ktorego uzylem za duzo slodow, wiec odlalem ok 1 qt (ok. 1 liter piwa), i gotowalem to przez 1 godz dodajac chmieli , przefiltowalem to przez filter do kawy i z kiepskiego Pale Ale mi wyszedl doskonaly IPA ;)

 

Wlasciwie to zamierzam cos podobnego zrobic teraz w tej brzeczce: http://www.piwo.org/forum/t973-Extrakt-%2B-cukier-%3D-fuuuuj-.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
Poza tym z tego co koledzy piszą powyżej ten ARES jest sprawdzony..

To nie jest żaden ARES. :rolleyes:

Wszystkie produkty w tym sklepie, mają taki kod, który zaczyna się od ARES. Na browar.biz ostatnio był na tapecie środek do klarowania piwa o nazwie ARES. :ble:

Share this post


Link to post
Share on other sites
A czyli scooby już to robił... no to super. To ja bym w takim razie sam spróbował podziałać,bez chemi :ble:

Nie tylko Scooby, Powyżej dałem linka, gdzie podobnie robił Infam i Kopyr.

 

Aha, tylko nie wiem jak to jest z gotowaniem piwa. Czy nie lepiej zagotować brzeczkę albo ekstrakt słodowy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
To nie jest żaden ARES. :rolleyes:

Wszystkie produkty w tym sklepie, mają taki kod, który zaczyna się od ARES. Na browar.biz ostatnio był na tapecie środek do klarowania piwa o nazwie ARES. :ble:

Ciekawe w ogóle po cholerę w tym sklepie wyświetlają użytkownikom kod produktu?? Istotne jest to pewnie w programie magazynowym, ale zamawiającym chyba w ogóle... A tylko sie ares-y rozpowszechniają na forumach. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Poza tym z tego co koledzy piszą powyżej ten ARES jest sprawdzony..

To nie jest żaden ARES. :rolleyes:

Wszystkie produkty w tym sklepie' date=' mają taki kod, który zaczyna się od ARES. Na browar.biz ostatnio był na tapecie środek do klarowania piwa o nazwie ARES. :ble:[/quote']

:D :D :lol: Nie skomentuje tego,co za wtopa,hahah ja mam standardowo problemy z,że tak to ujmę "doczytywaniem"...

Share this post


Link to post
Share on other sites
A ile waszym zdaniem przy prawidłowym chmieleniu musiał bym dorzucić goryczkowego ? Czy 30gr wystarczyło by ? Jakoś tak skłaniam się by samemu przygotować taki extrakt tak jak Baron pisał. Odebrać z 1L brzeczki i w niej gotować goryczkowy.

Thobeta' date=' wrzucilem recepture, ktorej uzyles na ProMash i zakladajac ze chcesz miec 40 IBUs potrzebujesz teraz dodac albo 71 gr wiecej Saaz (lub Lubelski) albo 28 gr wiecej Marynki (lub innego chmielu z 8.5% AA).

 

Thobeta, ja zrobilem cos podobnego: mialem za slodki Pale Ale w kegu do ktorego uzylem za duzo slodow, wiec odlalem ok 1 qt (ok. 1 liter piwa), i gotowalem to przez 1 godz dodajac chmieli , przefiltowalem to przez filter do kawy i z kiepskiego Pale Ale mi wyszedl doskonaly IPA :ble:

 

Wlasciwie to zamierzam cos podobnego zrobic teraz w tej brzeczce: http://www.piwo.org/forum/t973-Extrakt-%2B-cukier-%3D-fuuuuj-.html[/quote']

Idę naturalną formą. Gotuje właśnie 1L brzeczki z 30gr Marynki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja propozycja na bochemiana to:

2,5 kg pilzenski

2 kg bohemian pilsner

0,3 kg carapils

0,1 kg zakwaszający

0,02 kg caramunich typ I ( dla złotego koloru)

 

30g marynka szyszka

50g żatecki

gęstwa WYEAST Urquell

mech irlandzki

 

Zacieranie dekokcyjne jednowarowe

50°C 10 min

64°C 10 min

dekokt 1/3 zacieru: 74°C 20 min, gotowanie 20 min.

po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30 min w 72°C

76°C 10 min

Wysładzanie wodą 76°C

 

Gotowanie 60min

30g marynka 60'

20g żatecki 20'

15g żatecki 10'

15g żatecki 0' tzn. przez 40min od końca gotowania

 

Planuję 25l 12-13°Blg

 

W niedzielę chcę przetestować recepturę. Macie może jakieś sugestie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta receptura wyglada dobrze, wrzucilem ja na ProMash i wychodzi mi SG 1.054 (przy 65% wydajnosci), 43 IBU, 5.6 SRM. Czyli wszystko pasuje do stylu: http://www.piwo.org/forum/t668-02B-Bohemian-Pilsener.html

:)

 

Edyt:

0,02 kg caramunich typ I ( dla złotego koloru)

Nie jestem pewny ktory to jest CaraMunich I, wiec do receptury na ProMash uzylem najjasniejszego: CaraMunich 40L. Jezeli twoj CaraMunich jest ciemniejszy, to moze ci piwo wyjsc za ciemne. Moze lepiej byloby dodac koloru poprzez zwykly Munich? ). 0.5 kg Munich da ci kolor 4.6 SRM.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuję za szybką radę. Niestety sam nie posiadam programu do wyliczeń i receptura wynika po części z doświadczeń z warki 22 http://www.piwo.org/forum/p8658-07-12-2008-08-36-17.html#p8658 Zakładam wydajność na poziomie minimun 70% , a bardziej 73% :) . W podzięce masz u mnie plusa :) Warka 22 którą miałem za bardzo mało nachmieloną po próbie i tak jest bardzo dobra, ale nie zgodna ze stylem pod względem goryczki. Złapać niuans goryczki i aromatu w tym stylu jest z tego co widzę bardzo trudno :) W tej warce mam nadzieję że wszystko będzie ok. Jeszcze raz dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Edytowałeś swoją odpowiedź podczas gdy ja pisałem swoją :) Co do ecb to caramunich ma 80-100. Niestety nie mam monachijskiego :)

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co do ecb to caramunich ma 80-100. Niestety nie mam monachijskiego :)

Moim zdaniem to w ogóle zrezygnuj z tego caramunich. Gwarantuję Ci że i bez tego będziesz miał złoty kolor. Tym bardziej, że robisz z dekokcją.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zwykle wtrącam się z sensorycznym tematem, podanym tym razem w wyjątkowo lekki sposób :-)

 

 

Tajna broń bohemskiego pilznera

 

 

Złożoność i wielość cech relatywnie łatwo uzyskać w różnych piwach. Nie jest to jednak z reguły powodem ich smakowych sukcesów. To co sprawia , że niektóre piwa wyróżniają się z pośród setek innych, zbliżonych profilem, technologią i składem surowcowym to zachowanie równowagi smaku. Natura zawsze dąży do stanu równowagi i osiągnięcie tego stanu jest najczęściej układem idealnym. Pilzner jest piwem , które ?przypadkiem? znalazło tzw. złoty środek i swoją doskonałość oparło na równowadze smaku. Jeżeli profil Pilznera podzielimy na dwie części, to każdy z elementów po gorzkiej stronie znajdzie odpowiednik po stronie słodkiej. Ta reguła sprawia że dzika gorycz piwa zostanie okiełznana. Słodkie cechy nadają jej kształt i w efekcie trafia ona do zmysłów konsumenta jako element złożonej kompozycji. Kompozycji w której goryczka cały czas gra pierwsze skrzypce.

 

Analiza gorzkich i słodkich stron piwa Pilzner Urquell

 

 

Słodki------------------- Gorzki

Karmelowy-------------Palony

Miodowy---------------Ściągający

Owocowy--------------Ziołowy

Mleczny----------------Cierpki

Biszkoptowy----------Chmielowy

 

 

Te połączenia powodują, że tak jak w gorzkiej czekoladzie, w piwie tym czujemy gorzkie smaki, które mają wyraźne słodkie nuty. Sugestia słodyczy mająca silne podłoże w goryczce powoduje, że piwem ciężko się znudzić i że każdy łyk jest swego rodzaju niespodzianką. Niespodzianką, którą tworzą gorzko-słodkie połączenia i bogata ewolucja smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A czyli scooby już to robił... no to super. To ja bym w takim razie sam spróbował podziałać' date='bez chemi ;)[/quote']

Nie tylko Scooby, Powyżej dałem linka, gdzie podobnie robił Infam i Kopyr.

 

Aha, tylko nie wiem jak to jest z gotowaniem piwa. Czy nie lepiej zagotować brzeczkę albo ekstrakt słodowy?

Dochmieliłem 40gr goryczkowym. Wszystko gotowałem w ok 1,5l wody ze 100gr ekstraktu. Po wystudzeniu dolałem na burzliwej. Piwo znakomicie pracuje ma stała temperaturę ok 6°C. Zobaczymy co z Tego wyjdzie.

Edited by thobeta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.