Jump to content
Sign in to follow this  
Pierog

poziom cukru

Recommended Posts

Witam. więc tydzień temu w piątek nastawiłem brzeczkę i miała 13°Blg w 22 Celsjusza. W poprzedni piątek sprawdzałem i było 5°Blg w 15 C. Dziś jest 3* blg również w 15 Celsjusza i pytanie czy to podgrzać jakoś do tych 20 stopni Celsjusza i wtedy jeszcze raz sprawdzić czy po prostu jakiś przelicznik jest i można sprawdzić a później przelać na cichą fermentacje ? ;)

Edited by Pierog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy takich różnicach temperatur różnica °Blg będzie praktycznie nie zauważalna.

W Twoim przypadku wykonaj pomiar za parę dni i sprawdź czy Blg się utrzymuje, jeżeli tak przelewaj na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

bałem się ze będzie jakaś większa różnica jeżeli chodzi o temperaturę...

tylko ze chyba zepsułem bo od razu po wystudzeniu i dodaniu drożdży, dałem rurkę fermentacyjną i zamknąłem pokrywę... jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy ;(

ale poziom blg zszedł wiec chyba nic się nie stało ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie, bakterie z nikąd się nie biorą, potrzebują troszkę czasu by wpaść do wody którą nalałeś do rurki. Poza tym - nie każda bakteria spowoduje zepsucie piwa. Jeśli przefermentowało i nie jest kwaśne, to ciesz się swoim piwem:)

Edited by Merv

Share this post


Link to post
Share on other sites

dziś sprawdzałem znów i trzyma się nadal 3°Blg :smilies: teraz to przefiltrować i butelkować czy jeszcze zostawić na kolejny tydzień ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
teraz to przefiltrować i butelkować czy jeszcze zostawić na kolejny tydzień ?

To byś se Panie narobił dobrze, że zapytałeś na forum;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

y... ale to tak jak by jest na "cichej" bo pomyłkowo odrazu po wystudzeniu dałem drożdże, zamknąłem całość, dałem rurkę i tak zostawiłem :beer:

Edited by Pierog

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Nie, teraz masz na burzliwej.

2. drożdże daje się po wystudzeniu.

3. przelej na cichą, do drugiego pojemnika, drożdże zostaw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.2kg chopper amber + 1.7 wes jasny

Safale US-05

chmiel lubelski

 

ok. ale jak mam te drożdże zostawić ? po prostu zebrać z wierzchu te piankę a resztę przelać ?:beer: bo tej pianki nie ma wiele teraz.

Edited by Pierog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże ( gęstwa ) zebrały się na dnie pojemnika . Staraj się nie wstrząsać ani nie przenosić fermentatora przed przelewaniem. Pozostałościami piany na powierzchni się nie przejmuj. Wężykiem , chyba że masz teraz piwo w pojemniku z kranem , przelej piwo do innego pojemnika , uważając by nie zaciągnąć osadu z dna.

 

Poczytaj te tematy :

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych

 

 

No i oczywiście pamiętamy, że wszystko co ma teraz styczność z piwem musi być porządnie wymyte i zdezynfekowane.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.