Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Przegazowane piwo w kegu, procedury ratunkowe

Recommended Posts

Pierwsze piwo w kegu mi się przegazowało - pomyliłem jednostki PSI z KPa i dałem mu trochę za duże ciśnienie. Piwo daje się wypić, ale CO2 aż szczypie w język. Czy jest jakiś sposób na odgazowanie go, chociaż trochę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmniejszenie ciśnienia powinno pomóc ;)

 

Czy problem na prawdę jest warty zakładania nowego tematu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pierwsze piwo w kegu mi się przegazowało - pomyliłem jednostki PSI z KPa i dałem mu trochę za duże ciśnienie. Piwo daje się wypić, ale CO2 aż szczypie w język. Czy jest jakiś sposób na odgazowanie go, chociaż trochę?

Najprostszy to podczas wyszynku. Lejesz z góry, czekasz aż piana opadnie, dolewasz z góry i tak do zapełnienia szklanki. Powinno to też pozytywnie wpłynąć na jakość piany.

 

Drugi sposób. Upuszczasz na zaworze bezpieczeństwa (zakładam, że masz piwo w Corneliusie). Czynność powtórzyć kilka(naście) razy.

 

Trzeci sposób zakręcasz zawór na reduktorze i polewasz kilka piw bez dodatkowego gazu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem sposobów podanych przez Kopyra - odgazowywanie i nalewanie bez ciśnienia. Dało to o tyle efekt, że piwo leje się bez wielkiej piany, ale wciąż jest przegazowane. Nie chodzi mi o to, żeby je nalać, tylko żeby zmniejszyć ilość rozpuszczonego w nim CO2. Nie bardzo można je "podgrzać", bo nagazowywało się w temperaturze ok. 18°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak jest przegazowane ja to robię tak. Ustawiam na kegu wartość ciśnienie ok. 1,4 bara aby mieć zapas. Co2 z kega uchodzi. Bełtam delikatnie kegiem, upuszczam trochę co2 zaworem bezpieczeństwa, podpinam znowu reduktor, sprawdzam ciśnienie, i teraz gdy mamy w środku więcej niż 1,4 co2 ujdzie samo a gdy mniej czekam (kilka godzin albo znowu potrząsam) aż piwo się odgazuje i co2 wypełni przestrzeń nad piwem. Można tak powtórzyć ze dwa, trzy razy lub do skutku sprawdzając co jakiś czas wyszynk.

Na koniec ustawić docelowe ciśnienie wyszynkowe 1,2-1-3 bara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.