Jump to content
Sign in to follow this  
BasTek

Koelsch 11,5°Blg co dalej

Recommended Posts

W sobotę 14.05.2011r. popełniłem kolejną warkę, tym razem był to Koelsch 11,5°Blg wg. przepisu Centrum Piwowarstwa, dzisiaj po 8 dniach fermentacji pobrałem próbkę do pomiaru gęstości i wyszło 1,5°Blg, jeśli chodzi o Koelscha i w ogóle piwa zacierane mam jedynie porównanie z Koelschem 13°Blg z zestawu BA i jeśli chodzi o klarowność tego aktualnego piwa to wg mnie jest ona nawet lepsza od mojego pierwszego piwa z BA po 10 dniach cichej fermentacji i tutaj moje pytanie co robić dalej z tym piwkiem? przelewać na cichą i czekać? czy może potrzymać jeszcze trochę na burzliwej i butelkować? Dodam jeszcze, że zasyp zwiększyłem i było to:

 

- Pilzneński ok. 4,5 kg

- Pszeniczny jasny 1 kg

- Zacieranie: 61-63?C ? 60min, 71-73?C ? 10min

- Gotowanie: 60min chmiel Lubelski 55g. na początku i 15g. + ok. 4g. mchu irlandzkiego na ostatnie 10 min

- Drożdże: Danstar Nottingham

 

Z tego wyszło mi ok. 26,5 - 27l brzeczki o gęstości 11,5°Blg fermentacja w zmiennej temperaturze 17 - 22°C (niestety nie byłem w stanie utrzymać równej temp.)

Edited by BasTek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak tak zacierałem, to też mi z kolscha wyszedł mózgotrzep. :beer:

 

Możesz odlać na cichą, niech się poklaruje ze 2 tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.