Skocz do zawartości

Pierwsza Warka - prosba o wyjasnienie receptury


Rekomendowane odpowiedzi

przed chmieleniem, po nie chciałem mierzyć żeby przypadkiem nie zakazić

Na przyszłość możesz pobrać próbkę do pomiaru przed samym końcem chmielenia - wtedy wynik końcowy niewiele się już zmieni, a infekcji bać się nie musisz.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz również "odzyskać" próbkę do pomiaru gęstości z osadów która zostawiasz w garnku po chmieleniu.

Tą samą próbką później płuczesz szklankę w której rehydratowały się drożdże i zlewasz do oddzielnej butelki. Jeśli nic się nie zakazilo - masz od razu próbkę do oceny fermentowalności brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam

 

Dzis butelkowanie - moglibyscie podac ile cukru (bialy krysztal) dodac na 20 L brzeczki nastawnej dla tego Pale Ale ? A ile glukozy ? Bo nie wiem czy mi sie uda dzis glukoze w wiekszym opakowaniu dostac uda.

 

Pozdro

Edytowane przez WielkiX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.