Jump to content
Sign in to follow this  
WielkiX

Pierwsza Warka - prosba o wyjasnienie receptury

Recommended Posts

Witam

 

Z koncem maja rusza 1 warka. Sprzet jest. Pytanie o recepture z tego linka: http://elroy.ehost.pl/test/wp/receptury/full-aroma-hops/

 

Nie wiem czy dobrze ja rozumiem :

 

1. Po zacieraniu filtrowac i pozniej chmielic/ gotowac ??

2. Jakie najlepiej Safale uzyc w sensie numeru ?

 

Myslicie ze na 1 ogien bedzie ok ?

 

Pozdro

Edited by WielkiX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aleś linka wynalazł :beer:

Ad1 - tak, kolejność dobra.

Ad2. S-04, US-05 będą odpowiednie.

 

ps: używaj polskich znaków.

 

edit: recepturę przerzucę do wiki, więc w/w link zniknie niebawem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aleś linka wynalazł :beer:

Ad1 - tak, kolejność dobra.

Ad2. S-04, US-05 będą odpowiednie.

Polecam US-05. Moja druga warka była warzona dokładnie według tej receptury. Piwo bardzo dobre, orzeźwiające :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
edit: recepturę przerzucę do wiki, więc w/w link zniknie niebawem.

To jak już wrzucisz na Wiki mógłbyś zapodac bezpośredniego linka w tym wątku? Przepis wygląda całkiem fajnie i chyba też się nim zainteresuje :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Wszystko jasne - przy filtrowaniu nie ma znaczenia to, że piwo będzie się schładzać i później znów trzeba będzie je podgrzewać do temp. wrzenia ?

 

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie da się inaczej :beer:

Ja filtruje piwo do mniejszego naczynia i po osiągnięciu ok 5l przelewam do gara i na piec.

Filtrat wlewam partiami co zdecydowanie przyśpiesza podgrzanie całości do temperatury wrzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jedno - 5g cukru na butelkę to za dużo, dostaniesz fontanny albo granaty. Użyj jakiegoś kalkulatora do przeliczenia ilości potrzebnego cukru, np. tu: http://www.piwo.org/files/ jest opisany jako program do obliczania rezerwy brzeczki do refermentacji, ale liczy też potrzebny cukier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

My jakiś czas po rozpoczęciu filtrowania, tzn. jak już spłynie trochę filtratu do gara, podpalamy palnik. Skraca to czas oczekiwania na temperaturę wrzenia przefiltrowanej brzeczki.

 

A tak poza tym, to ciekawa ta receptura. Trzeba będzie kiedyś spróbować:beer:

Edited by krzyncio

Share this post


Link to post
Share on other sites

O jeszcze jedna rzecz mi się nasunęła - czy twardość wody w moim kranie będzie ok do tego piwka ?

 

mg CaCO3/dm3 - 260

mVal/dm3 - 5,2

DH (stopnie niemieckie) - 14,6

 

klasyfikują ją jako "średnio twardą"

 

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początku nie zwracaj uwagi na wodę. Jest wiele innych parametrów mających większy wpływ na smak piwa. Na początku jedynym wyznacznikiem powinno być to, czy napijesz się herbaty z tej wody. Jeśli tak to do piwa też się nada. Ja na razie tylko raz mieszałem wodę kranową (twardą) z destylowaną. Wyszło trochę inaczej chmielone piwo, ale nie wiem czy to nie jest autosugestia :beer:.

A jeśli będziesz chciał się bawić z wodą to:

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Ni i klops z piwkiem z zapytania - mamy takie temperatury, że nie mam miejsca gdzie mogłoby dojrzeć, więc plan zmienił się na fermentację górną.

 

Czy mielibyście jakieś receptury godne polecenia - w sensie drożdży ferm. górnej dla początkującego ?

 

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

 

Ni i klops z piwkiem z zapytania - mamy takie temperatury, że nie mam miejsca gdzie mogłoby dojrzeć, więc plan zmienił się na fermentację górną.

 

Czy mielibyście jakieś receptury godne polecenia - w sensie drożdży ferm. górnej dla początkującego ?

 

Pozdro

Polecam na lato takie piwko, lekkie, aromatyczne i proste w zasypie.

możesz drożdże płynne zastąpić suchymi S-04

http://www.piwo.org/forum/p98433-03-05-2011-14-55-50.html#p98433

Share this post


Link to post
Share on other sites

ważna jest temperatura fermentacji a przechowywać można w wyższych, także jesli masz możliwość przefermentowania drożdżami dolnymi to leżakowaniem się nie przejmuj.

Co do piw górnej fermentacji to możesz wykorzystać przepis z 1 posta i zaszczepić drożdżami górnymi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Nie chodziło mi o leżakowanie a właśnie o fermentację. Mam 2 piwnice - w jednej przy temp zewn. 25 stopni panuje temp. ok 20 stopni. W drugiej około 17.

 

Stąd pytanie o przepisy z fermentacją górną. Gdyby się udało to chciałbym poruszać się na początek w jakimś ustalonym gatunku (np. ale) żeby mieć później możliwość porównania/ oceny.

 

Ps. Tiero - dzięki ale temp. fermentacji masz niższe niestety.

 

A co myślicie o tym ? http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pale_Ale_-_receptura_testowa

 

Pozdro

Edited by WielkiX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dorzuć jeszcze z 0,3kg carahell i będzie spoko piwko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Odnośnie przepisu z mojego posta powyżej :

 

1. jak przeprowadzić chmielenie i fermentację - w sensie czasu ?

2. widzę, że ilość podana na 12 l brzeczki nastawnej - ile słodu i chmielu byście dali na 20 l ?

3. które z podanych drożdży lepsze ? bo widzę, że obydwa rodzaje górnej fermentacji

4. A propos chmielu w tym przepisie - to raczej granulat czy szyszka ?

 

Dzięki

Edited by WielkiX

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

 

Odnośnie przepisu z mojego posta powyżej :

 

1. jak przeprowadzić chmielenie i fermentację - w sensie czasu ?

2. widzę, że ilość podana na 12 l brzeczki nastawnej - ile słodu i chmielu byście dali na 20 l ?

3. które z podanych drożdży lepsze ? bo widzę, że obydwa rodzaje górnej fermentacji

4. A propos chmielu w tym przepisie - to raczej granulat czy szyszka ?

 

Dzięki

Chmielenie może być: Marynka 30g - 60min, Lubelski 30g - 30min,

Fermentacja w Twoich warunkach może być : Burzliwa - 7 dni - 20 stopni, cicha - 14 dni - 17stopni,

Drożdże US-05 to drożdże suche, myślę że jak na pierwszą warkę w sam raz, piwko wyjdzie super, a opanować płynne ( aktywacja, startery) zdążysz później.

Chmiel czy dasz w szyszkach czy w granulacie w tej ilości, większej różnicy nie powinno Ci zrobić

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Panowie po 1 warzeniu już - teraz fermentuje. Osiągnąłem 19 litrów o BLG 11 (przed chmieleniem, po nie chciałem mierzyć żeby przypadkiem nie zakazić) - czy to nie za mało (chodzi mi o blg) ?

 

Pozdro

Edited by WielkiX

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

 

Panowie po 1 warzeniu już - teraz fermentuje. Osiągnąłem 19 litrów o BLG 11 (przed chmieleniem, po nie chciałem mierzyć żeby przypadkiem nie zakazić) - czy to nie za mało (chodzi mi o blg) ?

 

Pozdro

Jeżeli mierzyłeś przed gotowaniem. To odparowało Ci trochę wody. Jak chmieliłeś 1 h to napewno nie masz 11 °Blg , a trochę a nawet dużo więcej.

Może nawet i z 14-15 °Blg . Oczywiście jak nie uzupełniałeś wodą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile odparowało zależy jak mocno grzałeś,na pewno blg masz większy, warto robić pomiary jak chcesz wiedzieć ile piwo ma alkoholu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.