Jump to content
Sign in to follow this  
Boogie

Bitter, problem po zabutelkowaniu

Recommended Posts

Przejde od razu do rzeczy.

Mam problem z pojawiającym się tylko w piwie specjal bitter delikatnym kożuszku po zabutelkowaniu.

Piwo prawidłowo fermentuje, prawidłowo się klaruje, natomiast przy dojrzewaniu w butelkach pojawiają sie problemy. Piwo nie zmienia żadnych innych właściwości organoleptycznych.

Z czystością butelek nigdy nie miałem problemu przy innych piwach.

Mam pytanie, czy pirosiarczan, którego używam, a który mógł być użyty w zbyt dużym stężeniu bądź butelki nie wyschły do końca może być tego powodem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

problem pojawia mi sie juz przy drugiej warce tego typu. przypadek ?

piwo zacieranie aż do negatywnej próby joowej, którą zresztą robie drugi raz po schłodzeniu w pełnym świetle dla pewności.

fermentacja z 14 blg do 3.5 blg w ok 7 dni

następnie cicha z 3.5 do ok. 3 blg w 7-9 dni

butelkowanie - zmetnienie pojawia sie po ok 7 dniach

piwo po tygodniu oczywiscie nieco niedogazowane ale o prawidłowym smaku. Tylko albo może i AŻ kożuszek się pojawia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kranu nie mam, jedynie bazuje na wężykach igielitowych parzownych wrzątkiem. Przy innych warkach (Pale ale, witbier, dunkelweizen, brown ale, marcowe) ten problem się nie pojawia, a w kółko używam tego samego sprzętu w łącznie z butelkami, węzywakim, fermentatorami i szklanymi dymionami na cichą. Drożdze użyte do bittera to SAFALE S-04

Share this post


Link to post
Share on other sites

taki kożuch to zazwyczaj bakterie tlenowe, biorą się albo z powietrza, albo z niedomytego sprzętu. Jeśli byłaby to infekcja na etapie zadawania drożdżami/przelewania na cichą efekty byś zobaczył przy butelkowaniu. Kożuch pojawia się w podobnej ilości we wszystkich butelkach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W kilku warkach miałem taką sytuację- czasem kożuch pojawiał się już na cichej, czasem (choć rzadziej) bez wcześniejszych objawów, w butelkach.

Czasem wiązało się to z kwasem (bakterie kwasu mlekowego) ale najczęściej bez wyczuwalnych dla mnie zmian, choć piwowarzy bardziej ode mnie doświadczeni stwierdzali np "goryczka jest dziwna, nienaturalna, chyba to jakaś infekcja"

ergo piwo może być pijalne, nawet dobre, ale na podium w konkursach nie licz :)

 

Generalnie kożuszek tworzą "tlenowce" więc napowietrzenie przy rozlewie im w to graj, infekcja mogła mieć miejsce znacznie wcześniej tylko nie miała okazji się rozwinąć. Po nagazowaniu w butelkach tlen znika zjedzony przez drożdże, więc gdy po tygodniu- dwóch zamieszasz butelką to kożuch opadnie i nie wróci.

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

piwo nigdy dłużej niż miesiąc po leżakowaniu nie doczekało a co dopiero o konkursie myśleć :-P

zaciekawiło mnie tylko dlaczego drugi raz przy tym samym piwie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

wymień wężyki i przyłóż się bardziej do dezynfekcji. A piwo niekoniecznie będzie do wylania, ja piwo z takim kożuchem wysłałem na konkurs i jury się słowem nie zająknęło o infekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jedynie co to zrobię posiew z kożuszka żeby sprawdzić co wyrosło.

hmmm, a póki co przemieszam delikatnie butelki.

HMm jedną myśl - może to przez to że jedynie bittera nie dolewam do szyjki butelki tylko leje do butelek w mniejszej ilości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli zostawiasz więcej miejsca w butelce, to jest więcej tlenu, więc tlenowce mogą łatwiej się rozwijać.

Możliwe że już dłużej Ci towarzyszą, ale po prostu nie dawały tak wyraźnych oznak swej obecności, bo było ich za mało.

Wymień węże, i porządniej dezynfekuj i myj sprzęt. To powinno załatwić sprawę.

 

Edit: Jeszcze jedno: jeśli masz w domu jakieś zwierzęta, to butelkuj/przelewaj tak by nie mogły wejść do pomieszczenia w którym to robisz. Koty/psy gubią mnóstwo sierści i są ciekawskie, więc stanowią dla piwa niemałe zagrożenie.

Edited by Merv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.