Jump to content
Sign in to follow this  
nesta

Browar Nesty

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Wczoraj rozpocząłem w końcu swoją przygodę z domowym piwem. Na pierwszy ogień zakupiłem:

 

- brewkit Coopers Draught

- oraz kilogramowy zamiennik cukru

- 4 pięciolitrowe wody Żywiec Zdrój

 

Wczoraj raczej wszystko poszło bez problemu, ale dzisiaj rano sprawdziłem fermentator i był bardzo nadęty. Woda w rurce pod wpływem ciśnienia poszła bardzo do góry. Delikatnie naciskałem na wybrzuszoną pokrywę i bąbelki powietrza uchodziły.

 

Czy wszystko jest w porządku? Może nalałem za dużo wody do rurki?

 

Temperatura to 26-27°C.

Edited by nesta

Share this post


Link to post
Share on other sites
w rurce pod wpływem ciśnienia poszła bardzo do góry. Delikatnie naciskałem na wybrzuszoną pokrywę i bąbelki powietrza uchodziły.

 

Czy wszystko jest w porządku? Może nalałem za dużo wody do rurki?

 

Temperatura to 26-27°C.

Witaj

Zerknij tutaj http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pierwsze_piwo#Nie_.22bulka.22

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poradnik z wikipedii czytałem już jakiś czas temu. Tylko właśnie u mnie nabrzmiała pokrywa i myślałem że CO2 nigdzie nie uchodzi. Ale jak posiedziałem chwilę przy fermentatorze to jednak pojawiaja się bulgotanie co raz.

 

 

A w jaki sposób to zrobić? Mieszkam w mieszkaniu w kamiennicy, wybrałem na przechowywanie fermentatora szafę w ciemnym przedpokoju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, rozlałem po 7 dniach piwo (w piątek) i dzisiaj (poniedziałek) zauważyłem jasny osad na dnie butelek

bać się?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ok, rozlałem po 7 dniach piwo (w piątek) i dzisiaj (poniedziałek) zauważyłem jasny osad na dnie butelek

bać się?

cieszyc, to drozdze z refermentacji, znaczy ze bedzie nagazowane, jakby w ogole nie bylo to moglbys zaczac sie bac

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzisiaj nie wytrzymałem i otworzyłem jedną butelkę

druga fermentacja trwa już 10 dni

 

pierwsze co zauważyłem to bardzo dużo piany przy otwieraniu, bardzo głośno też się otworzyło -> dużo co2? -> trochę za dużo cukru?

 

sypałem w miarce zawsze, więc różnica może być zaledwie kilku mg

 

 

czy może problem jest w temperaturze? nie mam dostępu do piwnicy a są mega upały ostatnio, przechowuje zabutelkowane piwo w temp. ok 25°C

 

a smak... taki sobie :) ale może po prostu Draught ma taki smak?

Share this post


Link to post
Share on other sites
dzisiaj nie wytrzymałem i otworzyłem jedną butelkę

druga fermentacja trwa już 10 dni

 

pierwsze co zauważyłem to bardzo dużo piany przy otwieraniu, bardzo głośno też się otworzyło -> dużo co2? -> trochę za dużo cukru?

 

sypałem w miarce zawsze, więc różnica może być zaledwie kilku mg

Przed butelkowaniem odważ odpowiednią ilość środka do refermentacji i rozpuść go w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Do osobnego naczynia zlej piwo z fermentacji i dolej środek do refermentacji. Delikatnie wymieszaj i butelkuj, da ci to równomierne rozprowadzenie środka do refermentacji w butelkach.

Piwo do konsumpcji powinno byś schłodzone.

 

 

a smak... taki sobie :) ale może po prostu Draught ma taki smak?

Piwa z brewkitów powinny dojrzewać minimum 4 tygodnie, ale im dłużej tym lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.