Skocz do zawartości

Browar "Kar-Kamis"


Jejski

Rekomendowane odpowiedzi

Niezły browar, pozazdrościć i pogratulować ;)

Mam tylko pytanie, dlaczego zrezygnowałeś z gazu ziemnego (takie piekne przyłącze) na rzecz propan butan ? Butli nie powinno używać się w piwnicy, prop-but jest cięższy od powietrza i ryzyko eksplozji wysokie

Czyli Jejski świadomie podejmujesz ryzyko?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na miarę Josefika to nigdy bo za cienki jestem :o , ale skromnie da się coś zrobić w przerwie świątecznej? Sprawdzę grafik w robocie i dam znać.

Nas nie dogonjat ;)

A tak poważnie to nie oto chodzi, każdy pretekst jest dobry do takich spotkań :/

 

Co do nawiewu to początkowo też starałem się problemu nie widzieć. Kolega Korko_czong trochę dał mi do myślenia i w końcu zrobiłem. I powiem że to jest słuszna droga. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jejski fajny sprzęcior, szczególnie stanowisko dowodzenia, z miejscem leżakowania dla zmęczonego piwowara "po kilku", zaj........ :smilies::P

U mnie okap z wywietrznikiem kanałowym, uchylenie okna i podniesienie bramy na wys. 30 cm spokojnie starcza

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie pokilaliście mnie w temacie bezpieczeństwa/wentylacji. Butla w piwnicy to wiadomo że trzeba pilnować podczas grzania i oczywiście zakręcać po warzeniu. Niebezpieczeństwo wypływu gazu istnieje zawsze, obojętnie w jakiej instalacji i po prostu trzeba myśleć. Wy macie przynajmniej dwa razy większą moc palników. U mnie to zwykłe 8Kw.

Tu pytania do fachowców.

Czy wentylator wyciągowy + otwarcie drugiego okna okna 60x60cm załatwi sprawę? Czy muszę z tego drugiego okna doprowadzić rurę na poziom podłogi chcąc nie chcąc zmniejszając "średnicę okna"?

Mam jeszcze do dyspozycji komin wentylacyjny oddalony o jakieś siedem metrów od palników, ale nie chcę puszczać do niego pary, bo jest zwykły ceglany. Czy jeśli podepnę się do tego komina na poziom podłogi załatwi to problem ew. tlenków i przypadkowego wypływu gazu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak otworzysz okno i załączysz wentylator, to moim zdaniem w zupełności starczy.

U mnie w warzelni 2,5x4x2,5 chodzi palnik 15kW+7,5kW /do grzania wody do wysładzania/. Nad palnikami jest zamontowany okap, a od niego odchodzi rura do komina poprzez wentylator kanałowy, okno w pomieszczeniu obok uchylone i dalej jest garaż z bramą, którą podnoszę jak pisałem wyżej. Kiedy mam tak wszystko ustawione, czuć jak wchodzi świeże powietrze, robi się ładny zug i jest ok.

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wznawiam moje bazgrolenie. :| Warzelnia gotowa to po drodze parę warek uwarzyłem, ale nie będę do nich wracał.

Sezon lagerowy czas zacząć!

90 Helles 18.12.11

Pilzeński 8

Melanoidowy 0,150

 

55' 10min

64-63' 30min

72' 40'min

76' 20min wysładzanie

 

Gotowanie 75min

60 min

Lubelski własny 20g około 78GPH

Iunga 20g 222GPH

15min

Perle 20g 124GPH

 

Sawlager W-34/70 starter

Wyszło 46l 12,5 BLg plus 1,5l rezerwy.

 

Fermentacja w nowym gadżecie mojego browaru. Szafka z płyty meblowej izolowanej armaflexem. Ma dzielone na pół drzwiczki i latem siedzą w niej dwa kegi i butla co2 6kg. Zimą gdy temp. jest od 12-15stC wkładam półkę, dwa fermentory i po pecie z lodem. Temp. od dołu do góry w jednej komorze wynosi 9-11stC. :( Jutro wrzucę może jakąś fotkę.

post-96-0-06272300-1372713360_thumb.jpg

post-96-0-66786300-1372713377_thumb.jpg

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka z dnia 27.12.11

91 Pale Ale

Pilzeński 7,5Kg

Monachijski 1Kg

 

Zacieranie

52°C 10min

64°C 40min

72°C 30min

76°C 20min

 

Warzenie 75min

60min Lubelski 40g 156GPH

60min Sybilla 30g 186GPH

15min Perle 40g 224GPH

W 78°C chłodzenia Sybilla 20g 124GPH

 

Danstar - Nottingham starter.

 

Wyszło 46l 13°Blg fermentowane w ok 14°C

 

Zabutelkowałem też drugą część warki 88 Kölsch ze 180g cukru i drugą część 87 AIPA.ze 160g cukru.

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka z dnia 31.12.11

92 Sylwestrowy Kozioł.

 

Monachijski 6Kg

Pilzeński 5Kg

Caraaroma 200g

Karmelowy Jasny Strzegom 200g

Caramunich® TYPE II 150g

 

Zacieranie

52°C 15min

63°C 40min

72°C 40min

76°C 15min

 

Warzenie 70min

60min Marynka 40g 360GPH , Sybilla 20g 124GPH

10min H. Tradition 40g 212GPH

 

Sawlager W-34/70 gęstwa

 

Wyszło 45l 17°Blg schłodzone do 17°C zadane drożdże do 13°C i po 16 godz. do 9-10°C . Zapach z fermentorów bajeczny!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie przejmuj się :D Jak uzupełnię piwniczkę to na pewno zwolnię i dam Ci szansę mnie przeskoczyć ;) Na razie we fermentorach mam ok 150l , a w zasadzie już zwalniam bo lagerki dłużej blokują fermentory :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pochwalę się moimi prawie nowymi gadżetami w browarze.

Pierwszy to wyciąg pary, a w zasadzie efekt jego działania przy +5°C. Para przy ujemnych temp. rośnie do rozmiarów monstrualnych i przy braku wiatru sięga czubka dachu ok. 10m. :) Aż strach pomyśleć o takiej ilości pary w pomieszczeniu bez wyciągu :/

20111227335.jpg20111227336.jpg

 

Następne usprawnienie to wiadro na śrutę. Strasznie drażniło mnie pylenie przy śrutowaniu do otwartego wiadra. Wymyśliłem proste mocowanie do wiadra 33l, które całkowicie eliminuje problem pyłu. :D

20111230337.jpg20111230338.jpg20111230339.jpg20111230340.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka z dnia 06.01.12

93 Koźlak Majowy

 

Pilzeński 6kg

Monachijski 3kg

Pszeniczny 1kg

Caraaroma 100g

 

Zacieranie

63°C 30'

72°C 40'

77°C 30'

 

Warzenie 60'

0' 60g Lubelski własny ok. 210GPH , 30g Tradition 156GPH

45' 40g Tradition 208GPH

 

Grożdże

Wyeast STARO PRAGUE LAGER gęstwa

 

Wyszło 43l. 15.5°Blg i 0,8l rezerwy, troszkę mało. Schłodzone do 16°C, zadane drożdże i pozostawione w 14°C. Po 14godz. z objawami fermentacji przeniesione do 9-10°C.

 

Zacierane było w nieco przerobionym kegu. Kolejne małe usprawnienie w browarze ma pomóc w myciu. Resztki młóta dostające się w rant przy wylewaniu i ponownie po obróceniu kega strasznie mnie wkurzały. Teraz niema tego problemu :D .

Jeszcze fotki.

20120106345.resized.jpg20120106347.resized.jpg

20120106348.resized.jpg

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka z dnia 15.01.12

94 Desitka

Pilzeński 4,5Kg

Monachijski 2,5kG

Carapils 200g

 

Zacieranie

40' 64°C

30' 72°C

76' 77°C

 

Warzenie 75min

60' Lubelski 60g 234Gph

15' Perle 40g 224Gph, Lubelski 40g 156Gph

5' Hellertauer Tradition 20g 84Gph

 

Sawlager W-34/70 gęstwa zadana w temp. 15°C i od razu do 10°C. Start to porażka bo prawie dwie doby.

 

Otrzymałem 44l plus 1l rezerwy ponad 11°Blg czyli trochę za gęste, ale nie rozcieńczałem. Piwo do poprawki!

 

W poniedziałek 23.01.12 zakegowałem pierwszą część warki 90 Helles i zabutelkowałem drugą część warki 91 Pale Ale do 54 butelek ze 180g cukru.

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka z dnia 15.01.12

94 Desitka

Sawlager W-34/70 gęstwa zadana w temp. 15°C i od razu do 10°C. Start to porażka bo prawie dwie doby.

Cos skopałeś. Ile tej gęstwy było? jak stara? Rozruszałeś ja przed zadaniem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gęstwy było ok. 250ml i stała tydzień w lodówce. Oczywiście dałem jej kilka godzin przed zadaniem 0,8l brzeczki 10°Blg i w fazie wysokich krążków zadałem i normalnie napowietrzyłem. Jedynie chyba mogła je zestresować temp. , bo starter miał ok.20°C, a brzeczka 15°C i odrazu chłodzona do 10°C. Myślałem że na piwo 11°Blg będzie ok :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.