Jump to content
Sign in to follow this  
bociansan

Pils niemiecki - za niska temperatura?

Recommended Posts

witam!

 

 

Dwa tygodnie temu uwarzyłem Pilsa z zestawu: http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/458 na drożdżach Saflager W34/70.

Wszystko byłoby by piękne gdyby nie to, że po tygodniu fermentacji burzliwej zorientowałem się, że lodówka trzyma ciągle 5°C (celowałem w 10°C).

Nie robiłem już nic z temperaturą i zostawiłem. Jutro chciałam zlać na cichą (piwo odfermentowało do 2°Blg).

 

Teraz moje pytanie czy taka temperatura nie zaszkodziła? I czy cichą też przeprowadzać w takiej temperaturze?

 

z góry dzięki za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak odfermentowało w takiej temperaturze to należy się bardzo cieszyć. Co do cichej to tak chłodne piwo może już być całkiem sklarowane a drożdże na dnie zbite. Można by sie pokusić ominięcie cichej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Można by sie pokusić ominięcie cichej fermentacji.

Jednak ją zrób.

to wtedy trzymać 2 tygodnie jeszcze na cichej czy skrócić ją do powiedzmy tygodnia??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Można by sie pokusić ominięcie cichej fermentacji.

Jednak ją zrób.

to wtedy trzymać 2 tygodnie jeszcze na cichej czy skrócić ją do powiedzmy tygodnia??

Lagerom czas służy, im dłużej tym lepiej. Ja bym celował w 3 tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dziś przelałem pilsa na cichą. Jest to moje pierwsze piwo dolnej fermentacji i po spróbowaniu jestem wniebowzięty :)

Mam nadzieję, że smak po cichej i leżakowaniu w butelkach będzie przynajmniej w połowie tak dobry jak po dzisiejszym spróbowaniu.

 

dziękuje za odpowiedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.