Jump to content
Sign in to follow this  
Szafek

Browar Górniczy

Recommended Posts

Witam całą brać piwowarską.

Postanowiłem założyć tego bloga, żeby mieć uporządkowane wszystkie notatki dot. mojego warzenia :) Właśnie jestem w trakcie zacierania warki nr 5 Witbiera. Po wszystkim opiszę co i jak :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanko techniczne. Płyn lugola kapnięty na zacier ma kolor pomarańczowy. Zacierać dalej aż wogóle przestanie barwić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 5 Witbier

 

Zsyp do 16l wody

Surowce

Słód pilzneński 2kg

Pszenica niesłodowana 1,8kg

Płatki owsiane 0,4kg

 

Zacieranie:

 

62°C -30 minut

72°C -40 minut

Podgrzanie do 78st i filtracja

 

Chmielenie:

0` - Chmiel Lubelski 25g

50` - kolendra 15 g , curaçao 20 g

 

Chłodzenie w wannie do 22 st. Drożdże Wyeast 1214 zadane w temp 20 stopni. Brzeczki wyszło 15 litrów 12°Blg . Narazie strasznie niska wydajność, bo surowce były na 20 litrów. Zobaczymy co z tego wyjdzie :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez oplot. Upuściłem całość brzeczki, wlałem 4l wody o temp 75°C i całość powtarzałem do uzyskania porządanego blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przez oplot. Upuściłem całość brzeczki, wlałem 4l wody o temp 75°C i całość powtarzałem do uzyskania porządanego blg.

Jak na mój gust to za mało wody do wysładzania..

 

Możesz dolać przegotowanej i wystudzonej wody do fermentatora i w ten sposób uzyskasz planowaną ilość i gęstość piwa..

 

Jeśli się mylę poproszę o poprawienie mnie przez bardziej doświadczonych piwowarów..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wysładzałem ok 10 litrami wody. Jeśli doleje wody do fermentatora to uzyskam objętość, ale blg będzie niższe. To dopiero moje drugie zacieranie, więc mam jeszcze dużo czasu na naukę :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fakt, nie doczytałem i byłem pewien że wyszło Ci 15 litrów ale o znacznie wyższym BLG..

 

Popełniłeś pewnie ten sam błąd co ja za szybko wysładzałeś,

tylko że mnie wyszło 17 litrów blg 13,5 zamiast planowanych 12 BLG i mnie brakło około 5 litrów wody do wysładzania ..

Ja robiłem weizena z hb.

 

Teraz przy drugiej warce zmniejszę mocno przepływ wody do wysładzania i to powinno poprawić wydajność..

 

Pozdrawiam

Edited by Pabllo_Lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wysładzałem z prędkością ok 1l/min. Ale po dolaniu nowej porcji wody nie przemieszałem zacieru, więc pewnie stąd ta niska wydajność. Drożdże zadane wczoraj koło 21, i do teraz nie ruszyły. Fermentor stoi w temp 20-21°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na swoim koncie mam dopiero 6 warek i przy pierwszej również wyszło mi kilka litrów mniej brzeczki nastawnej niż planowałem. Więc po pytaniach i lekturze forum mam taką metodę, że żeby otrzymać 20 litrów brzeczki ilość wody do zacierania i wysładzania musi wynosić około 30-31. Wtedy do gotowania (chmielenia) idzie ok. 24 litry, z czego podczas gotowania pewnie około 2 litry odparowuje, dodatkowo pewnie o około 1,5 litra zmiejsza się objętość brzeczki podczas chłodzenia. W konsekwencji do fermentora wlewam około 20 litrów (bo zawsze coś zostaje na dnie gara warzelnego z osadem chmielowym).

Po drodze, do momentu ostudzenia brzeczki, nie robię żadnych pomiarów gęstości i zazwyczaj otrzymuję gęstość wyższą od planowanej o 0,5-1°Blg.

 

Proponuję żebyś do następnej warki użył więcej wody do wysładzania. Nie bój się że gęstość będzie za mała. W razie czego podczas gotowania możesz odparować nadmiar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie jestem po degustacji warki #4 Hefeweizen. Nagazowanie odpowiednie, banany mocno wyczuwalne, goździki przewijają się w tle. Dam mu jeszcze tydzień i zaczynam konsumpcję :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.