Jump to content
heniek08

jaki brewkit na pierwszy raz ?

Recommended Posts

Na wstępie Witam wszystkich forumowiczów

 

zastanawiam się nad zrobieniem piwa z brewkita i chciał bym osiągnąć smak porównywalny z czeskim pilznerem % wystarczy jakieś 5-5,5% alk.

 

jakiego brewkita byście polecali najbardziej na pierwszy raz oraz czy całość zmieści mi się w 25 litrowym balonie

 

czy przy przelewaniu do butelek wystarczy dodać glukoz czy coś bardziej szlachetnego

 

pozdrawiam

 

edit elroy: zmniejszyłem ilość pytajników w tytule z siedmiu do jednego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panie, takie rzeczy jak pilsner to tylko w Erze!

 

Znaczy, zacierając z ziarna.

 

Na początek poleciłbym raczej jakiegoś bittera, milda, coś co grzecznie fermentuje w temperaturze okołopokojowej.

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takie piwa ponoć nie wychodzą najlepiej, ale wiem to nie z doświadczenia, a z opinii bardziej doświadczonych. Może jakiś ale? Ja robiłem Australian Pale Ale Coopers'a i wyszedł dobry, poza tym że słaby. Ale to już mój błąd.

 

Do refermentacji nie jest zbyt istotne co dasz. Może być cukier lub glukoza, przy czym ja dawałem ten pierwszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O tej porze roku ciężko będzie zrobić z puszki "pilzeńskie".

W temp.pokojowych wychodzą dobre ale.

Do fermentacji odradzam stosowanie cukru (legendarne posmaki bimbrowe, słaba piana, mniejsza treściwość) jak i "cukru piwowarskiego" (mieszanka glukozy i maltodekstryn - słaba piana).

Polecam natomiast mieszanki suchego ekstraktu słodowego z glukozą (np 500g/500g) lub sam ekstrakt.

Do refermentacji (do butelek przy rozlewie) można sypać cukier lub lepiej zwykłą glukozę Delecty.

Jako brew-kit na początek polecam coś "ciemnego". Np Mild Ale Muntonsa albo English Bitter Coopersa (piwo z przyjemną goryczką - fermentacja - tylko 500g ekstraktu suchego).

Nie piłem ale dobre recenzje na zagranicznych stronkach zdobył np Coopers IPA, Coopers Canadian Blonde czy wspomniany Coopers Australian Pale Ale.

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

odnośni temp. to mam duży dom i np na poddaszu mogę mieć ok 25stopni C a w piwnicy ok 15 a nawet jeszcze niżej ok 10

 

a co sądzicie o dodaniu do butelek również mieszanki suchego ekstraktu słodowego z glukozą bo gdzieś znalazlem taka inf.

Share this post


Link to post
Share on other sites
odnośni temp. to mam duży dom i np na poddaszu mogę mieć ok 25stopni C a w piwnicy ok 15 a nawet jeszcze niżej ok 10

 

a co sądzicie o dodaniu do butelek również mieszanki suchego ekstraktu słodowego z glukozą bo gdzieś znalazlem taka inf.

Drożdże dołączone do puszek to zawsze drożdże górnej fermentacji. Jeśli chcesz uzyskać coś bardziej zbliżonego do pilznera to musisz kupić drożdże dolnej fermentacji np. S-23 i fermentować w temperaturze 10-12°C.

Do refermentacji polecam glukozę, nie warto w tym względzie kombinować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
odnośni temp. to mam duży dom i np na poddaszu mogę mieć ok 25stopni C a w piwnicy ok 15 a nawet jeszcze niżej ok 10

 

a co sądzicie o dodaniu do butelek również mieszanki suchego ekstraktu słodowego z glukozą bo gdzieś znalazlem taka inf.

Przeczytaj tę stronę, do której odesłał Cię Jejski. Tamte informacje możesz traktować jako wiarygodne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyli reasumując:

-kupuje brewkita i do tego drożdze do fermentacji dolnej

-dodaje glukoze czy ekstrakt (różne opinie)

-fermentacja czy w tak niskiej temp. będzie zachodziła "głośna" i "cicha"

- po jakim czasie zlać znad osadu

- jak długo ma trwać fermentacja

-do butelki 0,5 l wystarczy dodać sama glukozę czy lepiej jeszcze jakiś ekstrakt

- po przelaniu do butelek w jakich temp. trzymać i po jakim czasie nadaje się do konsumpcji

Share this post


Link to post
Share on other sites
czyli reasumując:

-kupuje brewkita i do tego drożdze do fermentacji dolnej

-dodaje glukoze czy ekstrakt (różne opinie)

-fermentacja czy w tak niskiej temp. będzie zachodziła "głośna" i "cicha"

- po jakim czasie zlać znad osadu

- jak długo ma trwać fermentacja

-do butelki 0,5 l wystarczy dodać sama glukozę czy lepiej jeszcze jakiś ekstrakt

- po przelaniu do butelek w jakich temp. trzymać i po jakim czasie nadaje się do konsumpcji

Wszystkie odpowiedzi masz, albo powyżej, albo na wiki. Proponuję więc troszkę poczytać na początek, a później dalej zadawać pytania :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Posłuchaj bierz się za zacieranie to jest naprawdę proste.

Sam jakieś 3 tygodnie temu uwarzyłem pierwsze piwo,

co do temperatury to 15 stopni idealna na pszenice i polecam zestaw z HB Hafe-weizen.

Piwo wyszło tak smaczne że z tej warki została już tylko 1 butelka.

 

Podpowiem tylko żebyś do wysładzania przygotował sobie filtrator z wężyka(oplotu) od wody jest prosty i skuteczny,

ja użyłem wężyka o długości 120 cm.

 

Jakbyś miał więcej pytań to pisz..

 

Co do brew-kitu to tak jak koledzy wspomnieli już odpowiednie drożdże i temperatura,

zamiast cukru lepiej dodać ekstrakt niechmielony.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drożdże dołączone do puszek to zawsze drożdże górnej fermentacji.

nie dotyczy Coopersa :)

 

Wg informacji z homebrewtalk lagerowe drożdże Coopersa pracują z powodzeniem w przedziale 11-13°C. Nawet są plotki, że to Saflagery :o

Coopers na swojej stronie też sugeruje temperaturę fermentacji ok 13°C dla

European Lager, Pilsener, Traditional Draught, Australian Bitter i Heritage Lager.

Ja zrobiłem (wprawdzie na "prawdziwych Saflagerach W34/70) Coopers Pilsener i jestem bardzo zadowolony z rezultatu.

Pierwszy test Australian Bittera po niespełna dwumiesięcznym leżakowaniu jest bardziej niż optymistyczny!:beer:!

Reszta na wiki i w instrukcji brew-kita :)

 

a ... i do butelek (refermentacja) nie syp ekstraktu.... Wystarczy glukoza. :)

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.