Skocz do zawartości

mierzenie temperatury fermentującej brzeczki wewnątrz fermentatora


dennis

Rekomendowane odpowiedzi

kouczan

Osobiście do mierzenia temp wewnątrz piwa testuję ten: http://allegro.pl/termometr-do-zywnosci-z-sonda-185609-do-wedzarni-i5068490111.html

ze względu na dłuższą sondę

Ten co podlinkowałeś też mam ale do mierzenia temp na zewnątrz fermentora (fermentor siedzi w pudle ze styropianu - forumowy patent), chociaż dokładniejszy, to ze względu na bardzo krótką sondę nie miałem odwagi maczać go w piwie.

Edytowane przez wojtec84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zamierzam przetestować niedługo coś takiego jak na zdjęciu. Gilzy i przepust kupiłem na allegro, łatwo znaleźć bo chyba tylko jeden sprzedawca ma taki przepust. Przewód odporny na temperatury również od tego sprzedawcy, w środku dałem czujnik LM35DZ, ale jak ktoś woli to można popularne DSy dać też, albo zakupić u tego samego sprzedawcy kompletny czujnik lub termometr. Ja swoje urządzenie dopiero składam, widać jego część na zdjęciu, a że ostatnio nie miałem czasu to i urządzenie nie jest gotowe. Ma pozwalać na pomiary temperatury zarówno przy zacieraniu jak i fermentacji, ale zanim ja to oprogramuje to kilka warek się przeleje, z moim tempem i podejściem do tego   ;)

 

Gilza ma 30cm, były jeszcze takie po 50cm. Przy kolejnym warzeniu mam zamiar przetestować ten pomysł, ale nie wiem kiedy to nastąpi.

 

 

post-12284-0-21139000-1438642337_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie wygląda to mniej więcej tak.
 

 

Czy ten czujnik znajduje się centralnie w otworze w pokrywie? Jeśli tak, to w takim razie nie stosujesz rurki fermentacyjnej tylko rozszczelniasz wieko? Dobrze rozumuję?

 

I drugie pytanie: na jakiej głębokości w brzeczce znajduje się koniec sondy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A w jaki sposób dezynfekujesz czujnik? Alkoholem? Porównywałeś wskazania z tymi z jakiegoś czujnika na fermentorze?

 

Mam butelkę z NaOH i wsadzam całość po wyjęciu z fermentora. Przed włożeniem do następnego (przeważnie 1 dzień później) wkładam całość jeszcze do Starsanu i potem już do fermentora.

 

Temperatur nie porównywałem, bo nie było mi to do niczego potrzebne. Dla mnie najistotniejszy jest fakt, że pomiar moim sposobem będzie na pewno dokładniejszy niż pomiar z użyciem czujnika umieszczonego na fermentorze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tym dokładniejszym to różnie bywa, tym bardziej jak nie sprawdzi się sondy temperaturowej wcześniej w znanych warunkach. Ja swój projekt opiszę jak tylko go poskładam i przetestuję, może w tym lub przyszłym tygodniu to wtedy okaże się na ile warto się męczyć w ogóle w taki sposób pomiaru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z tym dokładniejszym to różnie bywa, tym bardziej jak nie sprawdzi się sondy temperaturowej wcześniej w znanych warunkach. Ja swój projekt opiszę jak tylko go poskładam i przetestuję, może w tym lub przyszłym tygodniu to wtedy okaże się na ile warto się męczyć w ogóle w taki sposób pomiaru.

 

Nie rozumiem jak może bywać różnie - skoro sonda jest zanurzona dość głęboko w brzeczce to chyba jest to dokładniejszy pomiar niż jak dokonujesz pomiaru z sondą przyklejoną do boku fermentora, nie uważasz???

 

 

 

się nie obawiaj, już tam Łukasz wszystko posprawdzał i przetestował jak trzeba

 

Fakt, przetestowane, sprawdzone w kilku temperaturach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Z tym dokładniejszym to różnie bywa, tym bardziej jak nie sprawdzi się sondy temperaturowej wcześniej w znanych warunkach. Ja swój projekt opiszę jak tylko go poskładam i przetestuję, może w tym lub przyszłym tygodniu to wtedy okaże się na ile warto się męczyć w ogóle w taki sposób pomiaru.

 

Nie rozumiem jak może bywać różnie - skoro sonda jest zanurzona dość głęboko w brzeczce to chyba jest to dokładniejszy pomiar niż jak dokonujesz pomiaru z sondą przyklejoną do boku fermentora, nie uważasz???

 

Niekoniecznie, może lepsza stała czasowa, mniejsze opóźnienie, ale przy stałych czasowych 20 l czy 30 l płynu przy deltaT rzędu kilku stopni to małe znaczenie ma. Zakłócenia jedynie mniejsze, ale również nieznacznie. Odpowiednie wywzorcowanie lub kalibracja załatwiają sprawę, a "dokładność", błędy i niepewności zależą od wielu elementów w torze pomiarowym oraz od tego, jak element ludzki do tego podejdzie. Trzeba pamiętać, że wskazanie przyrządu pomiarowego i wynik pomiaru to często różne kwestie. Najprostszym przykładem jest przesunięta skala w spławiku.   ;)   W czujniku temperatury (albo gdzieś indziej w torze pomiarowym) też może coś "przesuwać" skalę.

 

Nie wiem jak do tematu podszedłeś, jaka jest twoja wiedza na ten temat ani jak masz opracowany sposób pomiaru i tego nie oceniam. Zaznaczam jednak, że ogólnie to wcale nie musi to być dokładniejsze, tym bardziej, że większość w ogóle pewnie nie wie jaka jest niepewność i błąd graniczny termometru, który używają (zarówno czujnika, jak i reszty toru pomiarowego, z uwz. rozdzielczości wyniku pomiaru, zarówno w analogowych jak i cyfrowych termometrach). Druga sprawa to w sumie cel, po co mierzymy? Po to, żeby móc schłodzić jak zacznie się grzać, żeby utrzymać temperaturę, i na co komu dokładny pomiar chwilowy, jak regulacja będzie zwalona?  ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z pewnością z czasem zainwestuje i zmontuje coś poważniejszego, póki co nie mam funduszy ani czasu na to. Głównie rozchodzi mi się o możliwości zanurzenia sondy wraz z kablem (podejrzewam że ciężko będzie tak ucelować, żeby zanurzyć tylko sondę) w fermentującym piwe. Podejrzewam, że nie jest to najlepszy pomysł (ze względu na odczyn brzeczki), ale może ktoś ma większą wiedzę i doświadczenie i coś doradzi. Dziękuję za wszystkie powyższe odpowiedzi.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.