Skocz do zawartości

Ocena drożdży za pomocą mikroskopu


Rekomendowane odpowiedzi

otóż po ostatnich laborkach (badanie zdolności drożdży do przeprowadzania procesu fermentacji alkoholowej) stwierdziłem że podzielę się jak ocenić żywotność i stan odżywienia drożdży.

 

Badanie żywotności:

Kroplę zawiesiny drożdży umieścić na szkiełku przedmiotowym, dodać kroplę roztworu błękitu metylenowego (1 g błękitu w 10 cm^3 etanolu i uzupełnić do 100 cm^3) i obserwować komórki drożdży w mikroskopie. Drożdże żywe są bezbarwne, martwe barwią się na niebiesko.

 

Ocena stanu odżywienia drożdży:

Polega ona na określeniu zawartości glikogenu w komórkach drożdży. W tym celu na kroplę zawiesiny drożdży na szkiełku przedmiotowym dodajemy kroplę płynu Lugola. Drożdże zawierające glikogen będą barwiły się na ciemnobrunatny, a nieposiadające glikogenu na jasnożółto. Obecność glikogenu świadczy o dobrym odżywieniu drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 12 lat później...

Dzień dobry,

Poszukuje od dawna dokumentu, który mówiłby o tym w jaki sposób oznaczać witalność i żywotność. Oba te sposoby znam i wykonuje lecz jednynie przekaz ustny. Norm na to również żadnych nie znalazłam. Czy osoba która opisała sposób oznaczenia mogłaby podpowiedzieć gdzie szukać  takich dokumnetów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.