Jump to content
Wiktor

Ocena drożdży za pomocą mikroskopu

Recommended Posts

otóż po ostatnich laborkach (badanie zdolności drożdży do przeprowadzania procesu fermentacji alkoholowej) stwierdziłem że podzielę się jak ocenić żywotność i stan odżywienia drożdży.

 

Badanie żywotności:

Kroplę zawiesiny drożdży umieścić na szkiełku przedmiotowym, dodać kroplę roztworu błękitu metylenowego (1 g błękitu w 10 cm^3 etanolu i uzupełnić do 100 cm^3) i obserwować komórki drożdży w mikroskopie. Drożdże żywe są bezbarwne, martwe barwią się na niebiesko.

 

Ocena stanu odżywienia drożdży:

Polega ona na określeniu zawartości glikogenu w komórkach drożdży. W tym celu na kroplę zawiesiny drożdży na szkiełku przedmiotowym dodajemy kroplę płynu Lugola. Drożdże zawierające glikogen będą barwiły się na ciemnobrunatny, a nieposiadające glikogenu na jasnożółto. Obecność glikogenu świadczy o dobrym odżywieniu drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.