Jump to content
Sign in to follow this  
Pabllo_Lodz

Szybkie pytanie - Pszenica ale weizen..

Recommended Posts

Witam,

 

Przygotowuje się do drugiej i trzeciej warki i będzie to odpowiednio jasne i ciemne pszeniczne..

 

 

Mam pytanie czy jeśli użyje drożdży Safale US-05 to fermentacja przebiegnie prawidłowo?

 

Zasyp nr 1 to 2,5 kg Jasny słód pilzneński i 2 kg jasny pszeniczny.

Zasyp nr. 2 to 2,5 kg Jasny słód pilzneński i 2 kg ciemny pszeniczny i 50 Gram czekoladowy pszeniczny.

Drugi zasyp zrobię na drożdżach zebranych z zasypu nr 1.

 

Jestem ciekaw wyniku eksperymentu tylko proszę o informacje czy nie będę miał problemów z fermentacją w 16 stopniach..

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie są odpowiednie drożdże do piw pszenicznych. Użyj WB-06 lub drożdży płynnych, bo na US-05 nie uzyskasz smaku i aromatu prawdziwego Weizena.

Zasyp do pszeniczniaków powinien składać się z minimum 50% słodu pszenicznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za szybką odpowiedź ale własnie nie chcę uzyskać typowych posmaków pszenicznych a bardziej delikatne piwo z posmakiem piwa pszenicznego..

 

Posmak w tle a nie dominujący w piwie,

tak wiem to nie będzie typowy weizen..

 

Dla tego moje pytanie brzmiało czy nie będę miał problemów z fermentacją..

Edited by Pabllo_Lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjdzie pszeniczne tylko że w stylu amerykańskim http://www.wiki.piwo.org/index.php/American_Wheat_or_Rye_Beer

Dla drożdzy US-05 temperatura fermentacji 16 stopni nie powinna stanowic problemu.

 

Jak chcesz zrobić pszeniczne w stylu niemieckim http://wiki.piwo.org/index.php/Weizen/Weissbier (np. Paulaner) to zastosuj się do wskazówek Dori i fermentuj w 20 stopniach.

 

Edit:

O jakie posmaki Ci chodzi?

Edited by rysmis

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki za szybką odpowiedź ale własnie nie chcę uzyskać typowych posmaków pszenicznych a bardziej delikatne piwo z posmakiem piwa pszenicznego..

 

Posmak w tle a nie dominujący w piwie,

tak wiem to nie będzie typowy weizen..

 

Dla tego moje pytanie brzmiało czy nie będę miał problemów z fermentacją..

Problemów nie będzie u mnie w 16-17°Blg pracowały ładnie.

Jak nie chcesz smaku pszenicznego to nie warz pszenicznego i już, szkoda słodu, szkoda roboty.

Edited by misiuzeb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za link do pszenicy w stylu amerykańskim.

 

Chce ograniczyć posmaki bananów, bo co do goździków to wiem że moge ograniczyć lub pominąć przerwę w 43 stopniach.

 

Ok, temat uważam za wyczerpany wypróbuje teraz pszenice w stylu amerykańskim bo weizena już robiłem i pozostały tylko 2 butelki z całej warki;d

 

Jaki chmiel do stylu amerykańskiego polecacie?

Najlepiej z HB bo będę robił większe zakupy..

 

Pozdrawiam

Edited by Pabllo_Lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

 

Mam pytanie czy jeśli użyje drożdży Safale US-05 to fermentacja przebiegnie prawidłowo?

 

Zasyp nr 1 to 2,5 kg Jasny słód pilzneński i 2 kg jasny pszeniczny.

Z tego ci wyjdzie typowe amerykańskie pszeniczne. Jest to piwo bardzo lekkie w smaku, "letnie", bez bananów i goździków, ale za to z dużą ilością posmaków cytrusowych. Takie piwo pasuje też świetnie do różnych rodzaji jedzenia.

To piwo zaciera się w sposób infuzyjny jednostopniowy w niskiej temp, np. 65.5°C przez 60 min. Gęstość końcowa wyjdzie ci bardzo niska, mnie wychodzi czasami nawet FG 1.002, czyli ok. 0.5 Plato. Fermentacja jest bardzo szybka. 16 °C na fermentacje jest ok, ale najlepiej pod koniec fermentacji burzliwej (~dzień 2-3) przenies to piwo w temp. pokojową. Najlepiej użyć mchu irlandskiego albo "blow-off tube" bo ta fermentacja jest taka burzliwa, że z łatwością może ci wysadzić wiek z wiadra fermentacyjnego i znajdziesz piwo na suficie. Jako chmieli nie używaj chmieli goryczkowych typu marynka, lecz zamiast tego chmiele aromatyczne typu lubelski. Np. 30 g lubelskiego na 60 min i 15 na 5 min.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem o chmielu Perle a ilość planowałem 20 g i 10g ale zastosuje się do wskazań doświadczonego kolegi..

 

 

 

Jeszcze pytanko o zacieranie,

 

 

Ok, już doczytałem :D

 

No nic składam zamówienie i w przyszłą sobotę zaczynam warzenie ;)

Edited by Pabllo_Lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gęstość końcowa wyjdzie ci bardzo niska, mnie wychodzi czasami nawet OG 1.002, czyli ok. 5.1 Plato.

5,1°Blg (dla uproszczenia przyjmijmy, że to to samo co Plato), to raczej dość wysoka gęstość.

Miałeś na myśli chyba 0,5°Blg, bo OG=1,002 to mniej więcej właśnie tyle jest. Wtedy tak... to jest bardzo niska gęstość... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem że pisząc o mchu irlandzkim miałeś na myśli żeby go użyć zamiast rurki fermentacyjnej?

 

Jeśli możesz to napisz więcej na ten temat ;)

 

ok, a co do zasypu nr 2? - i tu już doczytałem na wiki że można robić ciemne piwo.

 

Dziękuje za pomoc.

Edited by Pabllo_Lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rozumiem że pisząc o mchu irlandzkim miałeś na myśli żeby go użyć zamiast rurki fermentacyjnej?

Ciekawy jestem gdzie Ty ten mech chciałbyś włożyć zamiast rurki. :D

Mech irlandzki się dodaje na ostatnie kilka minut gotowania. Za wiki:

Dodatek mchu irlandzkiego do wrzącej brzeczki na 10-15 minut przed końcem gotowania powoduje zwiększone wytrącenia białka z brzeczki a w rezultacie m.in. mniejszą tendencję do zmętnienia piwa na zimno.

Edit: doczytałem post Scoobiego:

Najlepiej użyć mchu irlandskiego albo "blow-off tube" bo ta fermentacja jest taka burzliwa, że z łatwością może ci wysadzić wiek z wiadra fermentacyjnego i znajdziesz piwo na suficie.

I hmm... przyznaję że nie wiem co autor miał na myśli pisząc o mchu irlandzkim w tym kontekście. ;)

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm też nie wiem i tak kombinowałem z tą rurką .. hiihiii

 

Edit:

 

Dzięki za wyjaśnienie i zastosuje się do rady choć już wysłałem zamówienie to jeszcze domówię mech ..

 

Pozdrawiam

Edited by Pabllo_Lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mech irlandzki powoduje łagodniejszą fermentację burzliwą, w tym wypadku - pomaga zapobiec eksplozjom fermentorta: http://www.byo.com/blogs/byobbr-experiment-4.html

 

US-05 w pszenicy jest taki żarłoczny i "wybuchowy", chyba najlepiej jest użyć obydwuch rzeczy: mchu i "blow-off tube", chociasz niska temperatura chyba zwolni fermentacje.

 

A tak poza tym, ja zawsze dodaje mchu irlandzkiego także dlatego że amerykańskie pszeniczne smakuje lepiej gdy jest mniej mętne niż bawaryjskie pszeniczne.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja pszenica 72 była w 1/2 fermentowana na drożdżach Danstar Nottingham. Tak jak pisze scooby

Jest to piwo bardzo lekkie w smaku, "letnie", bez bananów i goździków, ale za to z dużą ilością posmaków cytrusowych

będzie idealne na gorące dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.