Jump to content
Sign in to follow this  
Tanksztela

pierwsze piwo

Recommended Posts

Czytam różne opinie o produkcji piwa z brewkitu. Czytam również instrukcje na puszcze i zgłupiałem.

Mam puszkę brewkita Wess i zestaw startowy z instrukcją. Na zestawie pisze, że mogę z tej puszki zrobić 23-25 litrów piwa. Na puszcze że 10-12. Na jednym forum czytałem, że jak się zrobi te 10-12 to nie jest za fajne, należy dodać słód lub cukier. Kupiłem cukier piwowarski. Czy radzicie dodać go do brewkitu i zrobić 20 litrów piwa, czy nie dodawać i robić jak na puszcze z Wessa (piwo jasne)?.

Na początek zrobić piwo jasne czy raczej ciemne? Kupiłem też puszkę John Bull IRISH STOUT 1,8 kg i drożdże Danstar Windsor Ale (oczywiście do tego też mam cukier piwowarski).

Jestem dyletantem więc proszę o wyrozumiałość.

Acha rozumiem, że ten cukier dodaję przy gotowaniu piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aby uzyskać 20 l brzęczki 12 °Blg trzeba mieć 3,6 kg ekstraktu w syropie, lub 3 kg ekstraktu w proszku.

 

"cukier piwowarski" masz na myśli ekstrakt słodowy w proszku.

Jeżeli tak to dodajesz 1 - 1,5 kg razem z ekstraktem w płynie. Coś Ci wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glukoza + maltodekstryna chyba może być, glukoza + ekstrakt suchy byłoby lepsze, ale ekstrakt płynny to dopiero wypas.

 

W każdym razie lepsze to od cukru białego lub czystej glukozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
czyli podsumowując. Z tej jednej puszki Wesa zrobić jakieś 10-12 litrów piwa, dodać ten cukier i na początek rewelacji się nie spodziewać?

Puszka WESA + 1kg cukru = 20 litrowa warka (ok 12°Blg)

Share this post


Link to post
Share on other sites

a radziłbyś dodawać ten cukier czy raczej nie dodawać i robić mniej piwa?

Jakie wychodzi lepsze?

Aha piwo będę trzymał do fermentacji w kotłowni. Tam jest raczej chłodno. Można jakoś ogrzać brzeczkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie wiem jak na brew-kita ale na większość piw górnej fermentacji to temperatura idealna..

 

Zawsze możesz owinąć czymś fermentator więc temp. fermentacji się podniesie o około 2-3 stopnie.

Oczywiście mówię o burzliwej..

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.