Jump to content
Sign in to follow this  
AndrzejKu

Pacific Gem

Recommended Posts

Witam.

Własnie otrzymałem 100g chmielu Pacific Gem 16,9% Zamówiłem go zainteresował mnie kraj pochodzenia, ilość alfa kwasów i nuty jagodowe które ma dawać. Poszukuje przepisu który najlepiej uwydatni jego cechy.

Pozdrawiam :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę że zrobię piwo bezstylowe. Na samym pilzneńskim 13blg, dolna fermentacja, mocno wytrawne z dużą goryczką

 

Zacieranie

5 kg pilzneńskiego

46* wsypanie słodu

62* 40'

72* 30'

77* 3'

Chmielenie

60' 15g

30' 15g

10' 15g

20g na 7 dni cichej

wychodzi ok 62 IBU

Edited by AndrzejKu

Share this post


Link to post
Share on other sites

O kurde! Będzie to wypijalne? ;)

Ja ostatnio chmieliłem dość dużą ilością Liberty i przyznaje, że wyszła mi niezła goryczka! Wydaje mi się, że większa niż mi program podpowiedział (26 IBU). Piwo nieco słabsze, ale i Liberty nie miał tyle a-k.

W sumie po eksperymentach z dużą ilością chmielu stwierdzam, że nie będę przekraczał 30-40 IBU, bo kto to wypije? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
O kurde! Będzie to wypijalne? ;)

Ja ostatnio chmieliłem dość dużą ilością Liberty i przyznaje, że wyszła mi niezła goryczka! Wydaje mi się, że większa niż mi program podpowiedział (26 IBU). Piwo nieco słabsze, ale i Liberty nie miał tyle a-k.

W sumie po eksperymentach z dużą ilością chmielu stwierdzam, że nie będę przekraczał 30-40 IBU, bo kto to wypije? :)

zycie sie zaczyna po 60-ce...... IBU

Share this post


Link to post
Share on other sites
O kurde! Będzie to wypijalne? ;)

Ja ostatnio chmieliłem dość dużą ilością Liberty i przyznaje' date=' że wyszła mi niezła goryczka! Wydaje mi się, że większa niż mi program podpowiedział (26 IBU). Piwo nieco słabsze, ale i Liberty nie miał tyle a-k.

W sumie po eksperymentach z dużą ilością chmielu stwierdzam, że nie będę przekraczał 30-40 IBU, bo kto to wypije? :)[/quote']

zycie sie zaczyna po 60-ce...... IBU

:) i oto chodzi, i o to chodzi :) AIPE już robiłem. Może jakiś pomysł?

Share this post


Link to post
Share on other sites
zycie sie zaczyna po 60-ce...... IBU

:) i oto chodzi' date=' i o to chodzi :) AIPE już robiłem. Może jakiś pomysł?[/quote']

No, po AIPA, to już chyba tylko IIPA. I tak ze 120IBU. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm... brewtarget taką recepturę policzył na 63.2 IBU przy 23L. Tak długa przerwa w 62 stopniach nie zostawi (prawie) nic na dekstryny, więc nie będzie słodyczy ani słodowości. Po prostu obawiam się, że może to wyjść niepijalnie gorzkie, bez żadnego złamania smaku. Może lepiej niech mądrzejsi ode mnie się wypowiedzą w tej kwestii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Andrzejku i jak Ci wyszło to piwo? Mam plan zrobić na podobnym zasypie, może troszkę mniejszym chmieleniu (około 40 IBU) i zacieraniu bardziej na słodko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.