Jump to content
malinatbg

Naciągane malinowe.

Recommended Posts

Witam.

 

W planach miałem poczynić Koelscha i ześrutowałem słód. Jednak nieubłaganie zbliżający się egzamin dojrzałości uniemożliwił mi to, a teraz temperatura nie pozwala mi już na zrobienie piwa w tym stylu. Mam w już gotowe i wymieszane słody:

 

Pilzneński - 4 kg

Pszeniczny - 0,5 kg

Zakwaszający - 0,03 kg

 

Czy da się z tego wykombinować jakieś piwo malinowe. Jeśli tak to ile syropu dać żeby poczuć smak i lepsze będą drożdże S-04, US-05 czy S-33? Jeśli z tego malina nie widzi się Wam to co w zamian?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pilzneński 1 kg

Monachijski 0.5 kg

Karmelowy 20-50 EBC - 1 kg

 

Zacieranie

10 min 62 °C

60 min 72 °C

 

Syrop malinowy herbapol 5 x 420 ml dolany na zimno po schłodzeniu

 

Wyjdzie +/- 25 litrów 12 BLG

 

Chmiel wedle uznania, drożdże S-04.

 

Do refermentacji też użyj syropu herbapolu (po odpowiednim przeliczneniu) + 4-6 tabletek (na litr) słodzika Cologran z Lidla (obowiązkowo, bo będzie kwas)

 

Wyjdzie super piwko, lepsze od Redsa, kobiety zwariują :D

Edited by Zbyszek T

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepis zapisałem już i myślę że skorzystam, jednak tak jak napisałem. Mam już ześrutowany słód w jednym baniaku i wypadałoby coś wykombinować, a 20°C na Koelsch to raczej za dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbyszek a jakie masz BLG przed dodaniem soku? ew do ilu wysładzasz i słodzik rozpuszczasz czy dajesz w tabletkach i do refermentacji na oko ile syropu np na 10l piwa

Edited by danol148

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robie tak, żeby mniej więcej połowa ekstraktu (BLG) była ze słodów a połowa z syropu malinowego - i wychodzi ok, LP bardzo chwali :D Syropów nie wolno pasteryzować, na zimno trzeba lać.

czyli na 10 l - 2 butelki po 420 ml.

 

Słodzik rozpuszczam w gorącej wodzie, ale obowiązkowo Cologran z Lidla - inne które próbowałem się nie nadaja bo są z aspartamem (lub Ksylitol - cukier brzozowy).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chmiel wedle uznania, drożdże S-04.

Koncentrujcie się bardziej przy czytaniu. Przeliczyć syrop z 25l na 10l to chyba też nie jakieś wyzwanie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
... Do refermentacji też użyj syropu herbapolu (po odpowiednim przeliczneniu)...

W kolejnych postach też brak "odpowiedniego przeliczenia", może trochę precyzyjniej - chyba, że tajemnica piwowara :)

Zostałem niejako przymuszony do wykonania takiego maliniaka, także (mam nadzieję) za 2-3 tygodnie będę bardzo zainteresowany refermentacją - wolę wiedzieć wcześniej :) .

Edited by rubezahl

Share this post


Link to post
Share on other sites

syrop na chyba 72 g cukrów w 100 ml

więc około 10-11 ml syropu na litr piwa będzie dobrze ( = około 7.5 - 8 g cukru na litr)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na etykiecie zalecanego Hebapolu, nie znalazłem informacji o cukrach, dlatego dopytuję.

Skoro temat masz wypraktykowany - tylko wypada skorzystać z doświadczenia, ze słodzikami również.

Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na etykiecie zalecanego Hebapolu, nie znalazłem informacji o cukrach, dlatego dopytuję.

Jest na etykiecie zawartość w 100 ml syropu - 72g węglowodanów. Do tego dowiadujemy się że tymi węglowodanami mogą być cukier, czyli sacharoza lub syrop glukozowo-fruktozowy. Myślę że to są wystarczające dla nas dane na temat zawartości cukru.

Edited by malinatbg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jest na etykiecie zawartość w 100 ml syropu - 72g węglowodanów.

...

Wczesne godziny ranne robią swoje.

Faktycznie jest zawartość.

Późne godziny wieczorne robią swoje ;) .

Edited by rubezahl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.