Skocz do zawartości

Posmak drodży


Rekomendowane odpowiedzi

A ja bym powiedział, że starczy poczekać. Nie miałem piwa, które po miesiącu spokoju w piwnicy wciąż smakowałoby drożdżami.

No i oczywista oczywistość - długa cicha i wprawne operowanie wężykiem przy dekantacji, żeby jak najmniej drożdży szło do butelek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie. temp i leżakowanie. O czym sam się po raz kolejny przekonałem , właśnie nalałem sobie Milk Stouta butelkowanego 25 kwietnia. Mimo że świeże strasznie , to kilka dni temu piłem go wyciągnięgo z piwniczki ( temp około 13°C ) i drożdze są mocno wyczuwalne a jedna butelkę wsadziłem tydzień temu do lodówki. Różnica kolosalna.

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Leżakowanie - i cała tajemnica. Niska temperatura i odpowiednio długie leżakowanie piwa w butelkach.

Tyczy się to również piw górnej fermentacji?. Można je leżakować w temp 10°C bez obawy, że się nie nagazują?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najpierw potrzymaj je parę dni w temperaturze pokojowej. Jeśli w tydzień coś się nie nagazuje - szanse, że się w ogóle nagazuje, są marne. Potem przenoś spokojnie do piwniczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

@ dentharg: Jakieś drożdże w piwie zawsze zostaną, nawet po klarowaniu żelatyną piwa normalnie się refermentują. Tych drożdży w butelce wcale nie trzeba wiele, nawet krystalicznie czyste piwo z ledwo zauważalną mgiełką osadu na dnie prawidłowo się nagazuje, choć może to zająć ciut dłużej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.