Jump to content
Sign in to follow this  
proton

Założenie nowego sklepu

Recommended Posts

Myślałem o założeniu sklepu internetowego z produktami dla piwowarów. Niestety nie jest to takie proste. Żeby móc magazynować i przepakowywać produkty spożywcze (słód, chmiel) trzeba mieć zezwolenie Sanepidu, poza tym pomieszczenie nie może być np. piwnicą. Dla mnie to jest jakieś chore. Poczekam chyba na lepsze czasy;) Co o tym myślicie? Myślał ktoś z was o założeniu takiego sklepu?

Wiem, że to forum konkurencyjnego sklepu, ale może nie skasują postu;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiem, że to forum konkurencyjnego sklepu, ale może nie skasują postu;)

To nie jest forum sklepu, a forum piwowarów.

 

ps i edit: postów nie kasujemy, więc pisz spokojnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Żeby móc magazynować i przepakowywać produkty spożywcze (słód, chmiel) trzeba mieć zezwolenie Sanepidu, poza tym pomieszczenie nie może być np. piwnicą. Dla mnie to jest jakieś chore.

Całe szczęście, że nie otwierasz tego sklepu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Żeby móc magazynować i przepakowywać produkty spożywcze (słód' date=' chmiel) trzeba mieć zezwolenie Sanepidu, poza tym pomieszczenie nie może być np. piwnicą. Dla mnie to jest jakieś chore.[/quote']

Całe szczęście, że nie otwierasz tego sklepu...

Dlaczego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam i to nie małe. 80 warek w 7 lat.

Tylko jedna nieudana, więc po co te uszczypliwości.

Mam pomysł, lokal, kasę na start, swoje receptury, więc nie widzę przeszkód.

Ale użeranie się z urzędasami i durnymi przepisami jest poniżej mojej godności.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale użeranie się z urzędasami i durnymi przepisami jest poniżej mojej godności.

No to już masz odpowiedź :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
...użeranie się z urzędasami i durnymi przepisami...

Taki kraj...

Gdy pracowałem w Austrii i zapytałem gdzie kasa fiskalna to szef się zaczął śmiać.

Nie było kasy "mit zwei Papierrollen" ! W ogóle nie było ! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale użeranie się z urzędasami i durnymi przepisami jest poniżej mojej godności.

No to już masz odpowiedź :D

Wszystkie inne przepisy były do przejścia, ale ten nie. I co się dziwisz że mnie to wk....? W łapę dawać na pewno nie zamierzam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dlaczego surowe mięso nie leży w sklepie na półce, tylko umieszczone jest w chłodniach? Jakieś minimum sanitarne trzeba spełnić. Nie przechowywanie surowców piwowarskich w odpowiednich warunkach może się odbić na jakości. Piszesz o piwnicy - a wentylacja, szczury, wilgoć?

Miałeś do czynienia z urzędnikami z sanepidu, że tak ich nie lubisz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem nie raz.

Nie widze nic złego w tym, żeby słód był przechowywany w piwnicy zamiast w oborze (obora warunki spełnia).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie. Owszem, przepisy są upierdliwe, ale sporo z nich po prostu ma swój sens. Choćby właśnie te o przechowywaniu, temperaturach itd.

 

Ja osobiście nie chciałbym kupować produktów, które ktoś trzymał w warunkach "widzimisię" :D

 

 

Crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wołałbyś takie z wyłożonej glazurą i ogrzewanej w zimie piwnicy czy z obory lub stodoły ze szczurami?

A co do jakości produktów, to kupisz raz, nie spodoba ci się jakość i drugi raz nie kupisz. I sklep upada. Proste jak budowa cepa.

Edited by proton

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wolałbym z takiego miejsca, które spełnia określone przepisy. Ot i cała filozofia.

 

Jak"użeranie się z urzędasami" jest "poniżej Twojej godności", to nie sil się na sklep. Albo wyjedź do kraju, gdzie jest łatwiej :D

 

Crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dokładnie. Owszem, przepisy są upierdliwe, ale sporo z nich po prostu ma swój sens. Choćby właśnie te o przechowywaniu, temperaturach itd.

Dokładnie... Ale wiele innych przepisów jest po prostu bzdurnych i to ludzi wkurza.

 

 

Wołałbyś takie z wyłożonej glazurą i ogrzewanej w zimie piwnicy czy z obory lub stodoły ze szczurami?

- ale tak właściwie o Tobie co chodzi ??

Zdaje się, ze czas zakończyć wątek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dokładnie. Owszem, przepisy są upierdliwe, ale sporo z nich po prostu ma swój sens. Choćby właśnie te o przechowywaniu, temperaturach itd.

 

Ja osobiście nie chciałbym kupować produktów, które ktoś trzymał w warunkach "widzimisię"

Wybacz crosis ale przez takich ludzi jak ty założenie w Polsce czegokolwiek jest wyczynem. Będziesz spał spokojnie wiedząc, że słód jest trzymany w 15 a nie np. 13 C? Nie rozumiem takiego podejścia... to chyba osoba, która się tym zajmuję wie lepiej od bab z sanepidu w jakich warunkach może trzymać słód. Jeśli proton sprzeda ci stęchły towar to po prostu więcej nie kupisz u niego a jego interes upadnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

slotish, to nie o to chodzi :)

 

po prostu przepisy są potrzebne, aby określić pewne ramy. Chcesz wszystko zostawić wolnej amerykance i liczyć, że zadziała "niewidzialna ręka rynku"?

 

Osobiście sam wiem, jak upierdliwe są przepisy w Polsce (w innej kwestii, tj fiskalnej związanej z elektronicznym obrotem dokumentów). Mimo to nie płaczę, nie rzucam pracy, tylko cierpliwie toczę swój kamyczek. I nie mówię, że użeranie się z urzędasami jest poniżej mojej godności, tylko cierpliwie spotykam się, piszę pisma, dostaję odpowiedzi, odpowiadam itd. A świat idzie dalej, jak to mówią :D

 

Żeby zakładać wątek do narzekania, że przepisy są? Lekka przesada ;) To wiedzą wszyscy, a jednak kilka sklepów i tak funkcjonuje - może więc nie są aż tak "nie do przejścia"?

 

Crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dokładnie. Owszem, przepisy są upierdliwe, ale sporo z nich po prostu ma swój sens. Choćby właśnie te o przechowywaniu, temperaturach itd.

 

Ja osobiście nie chciałbym kupować produktów, które ktoś trzymał w warunkach "widzimisię"

Wybacz crosis ale przez takich ludzi jak ty założenie w Polsce czegokolwiek jest wyczynem. Będziesz spał spokojnie wiedząc, że słód jest trzymany w 15 a nie np. 13 C? Nie rozumiem takiego podejścia... to chyba osoba, która się tym zajmuję wie lepiej od bab z sanepidu w jakich warunkach może trzymać słód. Jeśli proton sprzeda ci stęchły towar to po prostu więcej nie kupisz u niego a jego interes upadnie.

Otóż to. Ale polskie lemingi tego nie rozumieją. Im wmówiono, że normy i przepisy to najświętsza sprawa. Dla ich bezpieczeństwa. Żeby żyło się lepiej. I żeby ktoś na tym zarobił.

Jakoś od kilku tysięcy lat albo więcej ludzie jedli to co mieli dostepne i ludzkość przetrwała, tylko teraz nagle ważne jest nie to co powinno.

Edited by proton

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chcesz wszystko zostawić wolnej amerykance i liczyć, że zadziała "niewidzialna ręka rynku"?

Tak :D Ale nie zaczynajmy tematu politycznego, bo to nie to forum. Abstrahując od kwestii przepisów czy są potrzebne czy nie - ja wiem jedno: NA PEWNO sanepid nie jest potrzebny. Kończę temat, bo robi się OT.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Otóż to. Ale polskie lemingi tego nie rozumieją. Im wmówiono, że normy i przepisy to najświętsza sprawa. Dla ich bezpieczeństwa. Żeby żyło się lepiej. I żeby ktoś na tym zarobił.

Daruj sobie te lemingi, co? Jak już pisałem - żyję w świecie takich przepisów, absurdalnych, idiotycznych, ale jakoś żyję. Nie wchodzę na forum, żeby się wypłakać.

 

Jakoś od kilku tysięcy lat albo więcej ludzie jedli to co mieli dostepne i ludzkość przetrwała, tylko teraz nagle ważne jest nie to co powinno.

Odpowiem Ci inaczej: jakoś wiele sklepów piwowarskich w Polsce funkcjonuje. Więc da się. A skoro się da, to znaczy, że po prostu wolisz marudzić niż robić. W takim razie prowadzenie sklepu po prostu nie jest dla Ciebie. Zajmij się dalszym robieniem warek, zamiast nazywać ludzi lemingami.

 

CND.

 

Crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites
Myślałem o założeniu sklepu internetowego z produktami dla piwowarów. Niestety nie jest to takie proste. Żeby móc magazynować i przepakowywać produkty spożywcze (słód, chmiel) trzeba mieć zezwolenie Sanepidu, poza tym pomieszczenie nie może być np. piwnicą. Dla mnie to jest jakieś chore. Poczekam chyba na lepsze czasy;) Co o tym myślicie? Myślał ktoś z was o założeniu takiego sklepu?

Wiem, że to forum konkurencyjnego sklepu, ale może nie skasują postu;)

Zarejestrowałeś się tutaj żeby narzekać na przepisy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli taka drobnostka przeszadza Ci w rozpoczeciu interesu, to radze bys poszukal innego zajecia. :D

Bo na pewno nie bedzie latwiej, jak juz bedziesz prowadzil taki sklep.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Odpowiem Ci inaczej: jakoś wiele sklepów piwowarskich w Polsce funkcjonuje. Więc da się. A skoro się da, to znaczy, że po prostu wolisz marudzić niż robić. W takim razie prowadzenie sklepu po prostu nie jest dla Ciebie. Zajmij się dalszym robieniem warek, zamiast nazywać ludzi lemingami.

Skąd wiesz, że nie robię? Mam od dawna zarejestrowaną działalność, a teraz zacząłem układać klocki tej układanki i nóż mi się w kieszeni otwiera jak napotykam na takie debilizmy. Po protu uważam te przepisy za durne i zwykłem nazywać rzeczy po imieniu. Tak już mam.

I tak to obejdę, bo w nocy wpadłem na pewien pomysł, a urzędasy w łapę ode mnie nie dostaną.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jesli taka drobnostka przeszadza Ci w rozpoczeciu interesu, to radze bys poszukal innego zajecia. :(

Bo na pewno nie bedzie latwiej, jak juz bedziesz prowadzil taki sklep.

Dlaczego uważasz to za drobnostkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zarejestrowałeś się tutaj żeby narzekać na przepisy ?

Zarejestrowałem się, bo odkryłem takie forum. Generalnie nie piszę na forach, tylko czytam, ale myślałem, że ktoś może ma coś do powiedzenia na temat tych przepisów, więc napisałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.