Jump to content

kiełbasa z grilla vs. kiełbasa z ogniska


hrapek
 Share

Recommended Posts

Zgadzam sią z Tobą Ro_y. Przy grillu zwykle stoi ofiara z łapanki.

Do tej pory obsługa grilla to była dla mnie frajda :/

 

Ognisko wspaniała sprawa - a ziemniaków nie jadłem chyba z 10 lat :/

Namiastkę takich ziemniaków jak z ogniska można spokojnie zrobić w domu. 5-6 średnich ziemniaków należy dokładnie umyć ale nie obierać. Nakłuć je widelcem, położyć na tależ i wstawić na 10-12 minut do mikrofalówki. Moc ustawiamy na 800-850W. Ziemniaków nie przykrywamy. Zimą czasami robię dzieciom taką namiastkę lata.

 

Od pewnego czasu żadna kiełbasa. Nie ma smacznych kiełbas :/

 

To już lepiej zrobić golonkę.

Zrób sobie sam kiełbaskę, będzie smaczna. :D Jakby co mogę podesłać przepisy.

Pzdr

Link to comment
Share on other sites

Namiastkę takich ziemniaków jak z ogniska można spokojnie zrobić w domu. 5-6 średnich ziemniaków należy dokładnie umyć ale nie obierać. Nakłuć je widelcem, położyć na tależ i wstawić na 10-12 minut do mikrofalówki. Moc ustawiamy na 800-850W. Ziemniaków nie przykrywamy. Zimą czasami robię dzieciom taką namiastkę lata.

A gdzie zapach ogniska?? No, ale lepszy rydz niż nic...

Link to comment
Share on other sites

Z całym szacunkiem, ale spieczonej skórki ziemniaka(czasem nawet lekko zwęglonej) i atmosfery po zmierzchu przy ognisku chyba żadna mikrofalówka nie zastąpi:cool:

No na pewnie nie zastąpi, ale jak Wnuczek pisze, zimą dla dzieci to może być też nie lada radocha :D

Link to comment
Share on other sites

Z drugiej strony, zrobimy przecież wszystko aby dzieciaczkom zrobic radoche, a zimą mikrofala bądź piekarnik też prowadzi do celu choc to tylko namiastka:D

Edited by ro_y
Link to comment
Share on other sites

Co do namiastki ziemniaka z piekarnika, ostatnio robilem ziemniaki na sposob brytyjski duzy ziemniak. Czyli wybiera sie kilka ziemniakow srednio-duzych zaiwja w folie i do piekarnika, poki nie beda miekkie. Podawac przecietego na pol oblozone salatkami (tunczyk z kukurydza, lub jak kto lubi)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Cześć :D

odświerzam temat :)

Golonkę do kociołka, do tego wlewamy piwo, zakręcamy i wkładamy blisko żaru. :)

samą golonke czy jakieś warzywa też? dolewasz wody?

dawaj jakieś szczegóły :)

Link to comment
Share on other sites

Witaj,

 

u mnie są dwie wersje

 

baza - kociołek wyłożony liśćmi kapusty

 

i potem

1. golonka, ziemniaki, inne mięsiwa dla aromatu, cebula

2. mix mięsiw i wędlin z lodówki - chętnie tzw okrawki czy resztki;-) ze sklepu, dużo ziemniaków, cebuli - i co tam dadzą na bazarze - buraka, marchew, taki śmietnik.

 

No i na ogień

 

Smacznego

 

flood

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.