Jump to content
Sign in to follow this  
hrapek

kiełbasa z grilla vs. kiełbasa z ogniska

Recommended Posts

Ciekawy jestem co wolicie. Kiełbasę z grilla czy z ogniska?

Choć zwykle jadam z grilla, to ta z ogniska ma moim zdaniem jakiś taki inny, lepszy smak...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem lepiej smakuje kiełbasa z ogniska, pomijam fakt, że jak całe towarzystwo stoi dookoła ogniska i piecze sobie kiełbasę

tworzy się bardzo fajna atmosfera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam sią z Tobą Ro_y. Przy grillu zwykle stoi ofiara z łapanki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zgadzam sią z Tobą Ro_y. Przy grillu zwykle stoi ofiara z łapanki.

Ognisko wspaniała sprawa - a ziemniaków nie jadłem chyba z 10 lat :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zgadzam sią z Tobą Ro_y. Przy grillu zwykle stoi ofiara z łapanki.

Do tej pory obsługa grilla to była dla mnie frajda :/

 

Ognisko wspaniała sprawa - a ziemniaków nie jadłem chyba z 10 lat :/

Namiastkę takich ziemniaków jak z ogniska można spokojnie zrobić w domu. 5-6 średnich ziemniaków należy dokładnie umyć ale nie obierać. Nakłuć je widelcem, położyć na tależ i wstawić na 10-12 minut do mikrofalówki. Moc ustawiamy na 800-850W. Ziemniaków nie przykrywamy. Zimą czasami robię dzieciom taką namiastkę lata.

 

Od pewnego czasu żadna kiełbasa. Nie ma smacznych kiełbas :/

 

To już lepiej zrobić golonkę.

Zrób sobie sam kiełbaskę, będzie smaczna. :D Jakby co mogę podesłać przepisy.

Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Namiastkę takich ziemniaków jak z ogniska można spokojnie zrobić w domu. 5-6 średnich ziemniaków należy dokładnie umyć ale nie obierać. Nakłuć je widelcem, położyć na tależ i wstawić na 10-12 minut do mikrofalówki. Moc ustawiamy na 800-850W. Ziemniaków nie przykrywamy. Zimą czasami robię dzieciom taką namiastkę lata.

A gdzie zapach ogniska?? No, ale lepszy rydz niż nic...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z całym szacunkiem, ale spieczonej skórki ziemniaka(czasem nawet lekko zwęglonej) i atmosfery po zmierzchu przy ognisku chyba żadna mikrofalówka nie zastąpi:cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z całym szacunkiem, ale spieczonej skórki ziemniaka(czasem nawet lekko zwęglonej) i atmosfery po zmierzchu przy ognisku chyba żadna mikrofalówka nie zastąpi:cool:

No na pewnie nie zastąpi, ale jak Wnuczek pisze, zimą dla dzieci to może być też nie lada radocha :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z drugiej strony, zrobimy przecież wszystko aby dzieciaczkom zrobic radoche, a zimą mikrofala bądź piekarnik też prowadzi do celu choc to tylko namiastka:D

Edited by ro_y

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do namiastki ziemniaka z piekarnika, ostatnio robilem ziemniaki na sposob brytyjski duzy ziemniak. Czyli wybiera sie kilka ziemniakow srednio-duzych zaiwja w folie i do piekarnika, poki nie beda miekkie. Podawac przecietego na pol oblozone salatkami (tunczyk z kukurydza, lub jak kto lubi)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :D

odświerzam temat :)

Golonkę do kociołka, do tego wlewamy piwo, zakręcamy i wkładamy blisko żaru. :)

samą golonke czy jakieś warzywa też? dolewasz wody?

dawaj jakieś szczegóły :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj,

 

u mnie są dwie wersje

 

baza - kociołek wyłożony liśćmi kapusty

 

i potem

1. golonka, ziemniaki, inne mięsiwa dla aromatu, cebula

2. mix mięsiw i wędlin z lodówki - chętnie tzw okrawki czy resztki;-) ze sklepu, dużo ziemniaków, cebuli - i co tam dadzą na bazarze - buraka, marchew, taki śmietnik.

 

No i na ogień

 

Smacznego

 

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.