Jump to content
Sign in to follow this  
tenebri

koncówka słodów

Recommended Posts

Witajcie!

Zostały mi resztki słodów, mniej więcej wygląda to tak:

1,7kg pilzneński

1,7kg monachijski

1kg wiedeński

0,6kg carared

0,2kg karmelowy ciemny (100-130ebc)

Jedyne drożdże jakie mi zostały to s-04. Wrzucając to wszystko razem wyjdzie jakieś ciekawe piwko? coś w kolorze bursztynowego?

Chmielić chciałem 30g marynka i 30g lubelski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Całkiem fajny, mocny ejl może z tego wyjść. Ewentualnie odjąłbym z tego połowę carared - kiedyś się jeszcze przyda, a nie wiem czy to nie byłoby już za dużo karmelowych słodów.

Edited by TomX

Share this post


Link to post
Share on other sites

A w jakich temperaturach najlepiej to zacierać? i jakie blg ustalić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałbym bez ciemnego i 0,3-0,4 carared

63°C 30min

72°C 30min

76°C 15min

Najlepiej policz sobie w Brewtarget.

Edit.

°Blg ile wyjdzie tyle wyjdzie ,chcesz na konkurs wysyłać? :D

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okej, zrezygnuje więc z ciemnego karmelu, w piątek albo sobotę będę warzył, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.