Jump to content
Sign in to follow this  
Jacenty

Pszeniczne Weizen.

Recommended Posts

Będę warzył pszeniczne ze słodów.Dwa punkty w instrukcji zacierania nie są dla mnie jasne.

1.Podgrzej do 75 st. i przenieś do filtracji. Czy dobrze to rozumiem? Po uzyskaniu 75 st. przelać całość do fermentora z kranikiem i wężykiem z oplotu, odkręcić kranik, poczekać aż wszystko, co może zlecieć zleci?

2.Wysładzać do uzyskania ok20 litrów. Czyli po prostu do tego, co zostanie dolać odpowiednią ilość przegotowanej wody i znowu poczekać aż wszystko zleci?

No i te drożdże. W każdej instrukcji jest napisane żeby rozsypać je po powierzchni. Nie wiem czy stosować się do tych zaleceń czy jednak lepiej je pół godziny wcześniej zalać wodą.

A chmielenie? Chmielić przed filtracją czy po. Bo chyba nie na zimno?

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites
A chmielenie?Chmiel w granulacie mam.Chmielić przed filtracją czy po.

Chmielić po filtracji podczas gotowania. Możesz dodawać chmiel bezpośrednio do gara lub w woreczkach do chmielenia , ja osobiście daję bezpośrednio do gara.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Będę warzył pszeniczne Weizen na bazie słodów.Dwa punkty w instrukcji zacierania nie są dla mnie jasne.

1.Podgrzej do 75 st. i przenieś do filtracji. Czy dobrze to rozumiem? Po uzyskaniu 75 st. przelać całość do fermentatora z kranikiem i wężykiem z oplotu, odkręcić kranik, poczekać aż wszystko, co może zlecieć zleci?

2.Wysładzać do uzyskania ok20 litrów. Czyli po prostu do tego, co zostanie dolać odpowiednią ilość przegotowanej wody i znowu poczekać aż wszystko zleci?

No i te drożdże. W każdej instrukcji jest napisane żeby rozsypać je po powierzchni. Nie wiem czy stosować się do tych zaleceń czy jednak lepiej je pół godziny wcześniej zalać wodą.

A chmielenie?Chmiel w granulacie mam.Chmielić przed filtracją czy po.

Czytając Twój post mniemam, że nie masz pojęcia o robieniu piwa ze słodów. Zanim zaczniesz robić piwo poczytaj dokładnie "wiki". Tam masz wszystko napisane. Bez tego szkoda Twojej pracy i pieniędzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Celowo opisałem wszystko językiem laików, żeby równie prostą odpowiedż uzyskać. Jeśli nie masz zamiaru pomóc to nie rozumiem czemu Twoja wypowiedż ma służyć.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites
Będę warzył pszeniczne Weizen na bazie słodów.Dwa punkty w instrukcji zacierania nie są dla mnie jasne.

1.Podgrzej do 75 st. i przenieś do filtracji. Czy dobrze to rozumiem? Po uzyskaniu 75 st. przelać całość do fermentatora z kranikiem i wężykiem z oplotu' date=' odkręcić kranik, poczekać aż wszystko, co może zlecieć zleci?

2.Wysładzać do uzyskania ok20 litrów. Czyli po prostu do tego, co zostanie dolać odpowiednią ilość przegotowanej wody i znowu poczekać aż wszystko zleci?

No i te drożdże. W każdej instrukcji jest napisane żeby rozsypać je po powierzchni. Nie wiem czy stosować się do tych zaleceń czy jednak lepiej je pół godziny wcześniej zalać wodą.

A chmielenie?Chmiel w granulacie mam.Chmielić przed filtracją czy po.[/quote']

Czytając Twój post mniemam, że nie masz pojęcia o robieniu piwa ze słodów. Zanim zaczniesz robić piwo poczytaj dokładnie "wiki". Tam masz wszystko napisane. Bez tego szkoda Twojej pracy i pieniędzy.

Celowo opisałem wszystko językiem laików,żeby równie prostą odpowiedż uzyskać.Jeśli nie masz zamiaru pomóc to nie rozumiem czemu Twoja wypowiedż ma służyć :D

jakbys przeczytal to co jest na wiki to bys nie musial zadawac pytan jezykiem laikow... wiedzialbys od razu co i jak - mniej nerwow dla Ciebie samego i duzo mniejsza szansa ze to co kupiles nie pojdzie do kanalu...

 

gwarantuje Ci ze na wiki jest cala masa rzeczy ktore po prostu musisz wiedziec przed pierwszym zacieraniem i pytajac tylko o rzeczy ktore z Twojego puntku widzenia wydaja sie niejasne, nie bedziesz mial pelnego obrazu co i jak

 

przeczytaj to http://www.wiki.piwo.org/index.php/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu a pozniej zadawaj pytania

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Sugestia dla chcących pomagać" widzę nie do wszystkich dotarła.

Edited by jacekan

Share this post


Link to post
Share on other sites
A chmielenie?Chmiel w granulacie mam.Chmielić przed filtracją czy po.

Zadając takie pytanie dyskredytujesz się. Koledzy odsyłali do wiki, podawali linki, a Ty nic. Jeśli zależy Ci na tym żeby ktoś pomógł jestem do dyspozycji. Umówimy się na skype to Ci poczytam wiki. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
"Sugestia dla chcących pomagać" widzę nie do wszystkich dotarła :D

dotarla tylko jak na moj gust przesadzasz, bo w tym przypadku najlatwiej pomoc odsylajac do podstaw - w czym problem przeczytac to co ktos napisal na wiki? (ktos poswiecil na to czas, tak trudno to uszanowac?)

Edited by sebpa

Share this post


Link to post
Share on other sites
Będę warzył pszeniczne Weizen na bazie słodów.Dwa punkty w instrukcji zacierania nie są dla mnie jasne.

1.Podgrzej do 75 st. i przenieś do filtracji. Czy dobrze to rozumiem? Po uzyskaniu 75 st. przelać całość do fermentatora z kranikiem i wężykiem z oplotu, odkręcić kranik, poczekać aż wszystko, co może zlecieć zleci?

2.Wysładzać do uzyskania ok20 litrów. Czyli po prostu do tego, co zostanie dolać odpowiednią ilość przegotowanej wody i znowu poczekać aż wszystko zleci?

No i te drożdże. W każdej instrukcji jest napisane żeby rozsypać je po powierzchni. Nie wiem czy stosować się do tych zaleceń czy jednak lepiej je pół godziny wcześniej zalać wodą.

A chmielenie?Chmiel w granulacie mam.Chmielić przed filtracją czy po.

Filtracje są różne. Ja stosuję taką metodę. Przekładam gęstą część zacieru do fermentora z wężykiem, tak aby wężyk został unieruchomiony na dnie, a pomiędzy bokiem fermentora a wężykiem był odstęp (pomaga włożenie drutu miedzianego do wężyka, nieco usztywnia konstrukcję i pozwala wymodelować kształt). Resztę przelewam. 20 minut odczekać trzeba na ułożenie młóta, potem spokojnie (nie za szybko!) spuszczasz filtrat (najlepiej do kranika dołączyć kawałek węża). Ten najmętniejszy zwracam do fermentora. Gdy nad młótem pozostanie niewiele cieczy, dolewam ciepłą wodę (ok 75°C) tak aby utrzymywać stały poziom nad młótem. Gdy już mam 24 litry filtratu czas gotować.

 

Gdy brzęczka się zagotuje wrzucasz chmiel goryczkowy, pod koniec gotowania aromatyczny (wg instrukcji).

 

Drożdże - możesz uwodnić, lub nie. Jeśli obawiasz się tego kroku to pomiń, tylko napowietrz dobrze brzeczkę przed zadaniem drożdży.

 

To w wielkim skrócie. Szerzej tutaj

 

ps. nie dziw się nam. Większość z tych, którzy się niecierpliwią takimi pytaniami jak twoje, większość wiedzy posiadła z forum, rozmów, spotkań, książek. Efektem jest usystematyzowana wiedza na wiki - kopalnia bezpłatnej wiedzy. Sam zobaczysz po przeczytaniu wiki i jakiejś książki że dopiero ta systematycznie podana wiedza wszystko ładnie porządkuje w głowie :D

 

UDANYCH WAREK ! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawracanie filtratu z weizena bym sobie darował ;) piwo MA być mętne

Co do samego wysładzania na początek poleciłbym raczej taki sposób

 

"Wysładzanie na raty (batch sparge)

 

Spuszczamy filtrat do samego końca, nastepnie dolewamy wody (5-8L), tak, żeby przykryła całe młóto, mieszamy i powtarzamy spuszczanie wody (ze zwracaniem pierwszych litrów, aż do uzyskania klarowności). Można ten krok jeszcze raz potórzyć. Nawet dwa razy jak trzeba." zacytowane z WIKI

 

 

ps. i jak większość polecam WIKI :D

Edited by Dragonfair

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli są jednak w piaskownicy tacy którzy chętnie pomoga :D Za przydatne odpowiedzi serdecznie dziękuję, reszcie.. też dziękuję.Wiki czytam od tygodni.To naprawdę tak trudno zrozumieć,że wolę trzy razy zapytać niż raz błąd popełnić?

Edited by jacekan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiki czytam od tygodni.To naprawdę tak trudno zrozumieć,że wolę trzy razy zapytać niż raz błąd popełnić?

W takim razie wskaż proszę dokładnie miejsca na wiki, które skłoniły Cię do zadania takich a nie innych pytań w pierwszym poście. Zdaje się, że trzeba co nieco przeredagować pewne fragmenty tak, by stały się bardziej jasne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zawracanie filtratu z weizena bym sobie darował :D piwo MA być mętne

Ma być mętne, ale od drożdży. Mąka ze słodu i tak osiądzie w osadzie drożdżowym podczas fermentacji. Tylko, że gotowanie cząstek ziarna może w teorii źle wpływać na smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gdy brzęczka się zagotuje wrzucasz chmiel goryczkowy, pod koniec gotowania aromatyczny (wg instrukcji).

 

UDANYCH WAREK ! :D

brzęczkę możesz zastąpić wróblem - rosół wyjdzie tak samo smaczny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wskażę takich miejsc. Bardziej chodzi o ogrom informacji, niż o ich złe sprecyzowanie. Dla nowicjusza ilość wiedzy, o której istnieniu jeszcze nie dawno nie miałem pojęcia jest spora. Dlatego zadałem tak prymitywne pytania żeby dostać krótką, zwięzłą odpowiedź. Żeby jedno krótkie -Tak, lub Nie- było "kropką nad i" tego wszystkiego, co w Wiki wyczytałem.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites
"Sugestia dla chcących pomagać" widzę nie do wszystkich dotarła :(

Za taki tekst powinieneś dostać minus w reputacji... :/

Jeśli nie zauważyłeś to kolega sebpa pomógł Ci wskazując link gdzie znajdują się najważniejsze informacje i odpowiedzi na Twoje pytania. Jeśli zawarte pod tym linkiem informacje są niejasne (w końcu może się zdarzyć że tak jest) to zamiast pisać że coś do kogoś nie dotarło mogłeś wskazać co na Wiki jest niejasne i poprosić o doprecyzowanie.

 

Ja też jestem początkujący i też mam mnóstwo pytań, ale w związku z tym codziennie wpisuję w szukajkę i na wiki po kilkanaście haseł i czytam, czytam, czytam. Jeśli pytasz czy chmielić przed filtracją czy po filtracji to znaczy że przed Tobą jeszcze wieeeeeeele godzin czytania. Lub zadawania pytań, które będą się spotykać z nienajprzychylniejszą reakcją.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiki czytam od tygodni.To naprawdę tak trudno zrozumieć' date='że wolę trzy razy zapytać niż raz błąd popełnić?[/quote']

W takim razie wskaż proszę dokładnie miejsca na wiki' date=' które skłoniły Cię do zadania takich a nie innych pytań w pierwszym poście. Zdaje się, że trzeba co nieco przeredagować pewne fragmenty tak, by stały się bardziej jasne.[/quote']

Nie wskażę takich miejsc.

Oczywiście że nie wskażesz takich miejsc, ponieważ w linku który podał Ci sebpa w pierwszym akapcie jest jasno i wyraźnie napisane to o co pytałeś:

Warzenie z procesem zacierania polega na przetrzymaniu ześrutowanego słodu w wodzie o odpowiedniej temperaturze przez pewien czas (zwykle ok. 60 minut). Umożliwia to przerobienie skrobii na cukry prostsze przez enzymy zawarte w słodzie. Nastepnie taki zacier przefiltrowujemy, aby pozbyć się plew i łuski i otrzymujemy czystą brzeczkę, którą chmielimy poprzez gotowanie ok. 60 min. z dodatkiem chmielu, studzimy, zadajemy drozdże i poddajemy fermentacji przez kilka (2-4) tygodni.

:(

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Piaskownica piwowarska

Najlepsze miejsce do pisania i czytania dla początkujących piwowarów. Pisz, jeżeli nie znalazłeś nigdzie odpowiedzi."

Edited by jacekan

Share this post


Link to post
Share on other sites
"Piaskownica piwowarska

Najlepsze miejsce do pisania i czytania dla początkujących piwowarów. Pisz, jeżeli nie znalazłeś nigdzie odpowiedzi."

Jestem początkującym piwowarem więc w swojej naiwności uwierzyłem w ten opis :(

Po tylu postach z linkami?

Share this post


Link to post
Share on other sites
"Piaskownica piwowarska

Najlepsze miejsce do pisania i czytania dla początkujących piwowarów. Pisz, jeżeli nie znalazłeś nigdzie odpowiedzi."

Jestem początkującym piwowarem więc w swojej naiwności uwierzyłem w ten opis :/

Sąsiedzie z Bydgoszczy :(

 

Uwierz mi, że zadałeś bardzo prymitywne pytania. Nawet nie znałeś procesu technologicznego w najprostszej postaci, czyli co następuje po kolei.

 

A chmielenie?Chmiel w granulacie mam.Chmielić przed filtracją czy po.

Tu poległeś. Gdybyś tego pytania nie zadał może nikt by nie naskoczył na Ciebie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piaskownica to najlepsze miejsce do.. okazywania swojej przewagi?

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Że też wam się chce użerać przez 20 postów - wystarczyło by na obsłużenie 20 pytań początkujących piwowarów.

 

Wystarczyło napisać: chmiel wsypuje się po filtracji, i zawrzeniu brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poza tym mam takie wrażenie , że istnieje chmielenie podczas fazy zacierania było to opisane w którymś opracowaniu na forum :rolleyes:

 

 

znalazłem link:

http://www.piwo.org/forum/t4815-tlumaczenie-artykulu-z-BYO-na-temat-chmielenia.html

 

 

i mały cytacik :(

"Dodawanie chmielu podczas zacierania ma swoja historię. Natknąłem się na tę technikę po raz pierwszy próbując uwarzyć Berliner Weisse. Eric Schnieder w swoim artykule o Berliner Weisse w Brewing Techniques kilka lat temu wspomniał, że dodawano stare szyszki chmielowe do zacierania celem poprawy filtracji. Moje podejście do receptury okazało się sukcesem, aczkolwiek koncepcja dodawania chmielu do zacierania intrygowała mnie. Co chmiel daje przy zacieraniu? czy można użyć granulatu?

Edited by Dragonfair

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.