Jump to content
Sign in to follow this  
scooby_brew

Porównanie drożdży US-05 i Nottingham

Recommended Posts

2011-05-18_11-22-24_564.jpg

Jest to 40L piwa Willamette Amber podzielone na dwa fermentory, jeden z drożdżami US-05 drugi z Nottingham. Receptura na Willamette Amber: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=65883#p65883

 

Aromat:

Nottingham: esterowy, słodowy

US-05: owocowy, słodowy, lekko miodowy

 

Wygląd:

Notty: bardziej mętny, mniej piany i mniej "lacing" czyli śladów piwa na ściance po wypiciu

US-05: bardziej przeźroczysty niż Nottingham, więcej piany i lacing

 

Mouthfeel i smak:

Notty: esterowy, pełny

US-05: rześki, słodki chleb, chmielowy

 

Posmak:

Notty: słodki

US-05: owocowy, miodowy

 

Ogólnie:

Nottingham: bardziej esterowy i słodowy.

US-05: rześki, owocowy, podkreślający chmiele w piwie.

 

Podsumowanie: Różnice między US-05 i Nottingham są wyraźne, ale nie aż takie duże. Nottingham ma zdecydowanie bardziej "angielski" charakter. Obydwa drożdże produkują świetne, czyste w smaku piwo.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.