Jump to content
Sign in to follow this  
maxhot

Zacieranie na zimno

Recommended Posts

Według literatury jednym ze sposobów na zwiększenie wydajności jest zacieranie na zimno.Napisane jest że słód zalewa się wodą i zostawia na noc,pytanie jak to wygląda w praktyce zwiększa się wydajność ?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zacier przez noc się zakwasza oraz skrobia pęcznieje, przez co zwiększa się wydajność.

Share this post


Link to post
Share on other sites
zacier przez noc się zakwasza oraz skrobia pęcznieje, przez co zwiększa się wydajność.

Pytanie czy warto stosować takie zacieranie,jaki jest stopień zakwaszenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zacieralem na cieplo przez noc. Efekty ok, wysoka wydajnosc, ale piwo nie jest takie dobre jakby byloby robione tradycyjnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leczenie marnej wydajności przy użyciu czy to dekokcji czy namaczania słodu czy innych myków z zacieraniem to pomylenie przyczyny z objawem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wypowiedź zgody rozumiem tak:

Nienamaczanie słodu nie jest przyczyną marnej wydajności a powód jej jest zupełnie inny - np. grubość śruty, pH, stosunek śruta - woda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.