Jump to content
Sign in to follow this  
Jacenty

Woda

Recommended Posts

Wiem, że ten temat był już poruszany wielokrotnie. Ale może komuś będzie się chciało jeszcze raz to wytłumaczyć. Wciąż nie jest to dla mnie jasne, po co gotować wodę z kranu, (jeśli jest dobra) przecież woda ze stonki np nie byla gotowana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko po to i dlatego aby zabić wszystkie bakterie które w niej są. Ja osobiście nie gotuje i nic moim brzeczka nie jest :)

 

EDIT

A racje jeszcze zmiękcza wodę, ale to jest sprawa która dla początkujących piwowarów (mnie) nie jest ważnym zyskiem.

Edited by uszat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bakterie to się chyba wybije podczas gotowania brzeczki - 100°C przez godzinę to chyba niewiele bakterii wytrzyma.;)

 

A gotowanie wody to na jakim etapie trzeba / powinno się / dobrze by było gotować żeby ją zmiękczyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko po to i dlatego aby zabić wszystkie bakterie które w niej są. Ja osobiście nie gotuje i nic moim brzeczka nie jest ;)

w wodzie chlorowanej/ozonowanej nie ma już przeca bakterii

Share this post


Link to post
Share on other sites
[

w wodzie chlorowanej/ozonowanej nie ma już przeca bakterii

Głowy bym za to nie dał. Zresztą bakterie mogą ci się lęgnąć np. w końcówce kranu i zakażać wypływający z niego strumień wody. Jasne, że dla zdrowia jest to niegroźne - ale żeby skwasić piwo może wystarczyć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, ale jakby ktoś chciał rozcieńczać brew-kita kranówą? Już trochę loteria... Dlatego jakby ktoś wyszperał ten temat w wyszukiwarce, to lepiej żeby taka informacja sie tu znajdowała ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
w wodzie chlorowanej/ozonowanej nie ma już przeca bakterii

Woda jest chlorowana lub ozonowana w stacji uzdatniania wody , do nas trafia rurociągami , które często mają dziesiątki kilometrów , więc po drodze może się przytrafić jakieś badziewie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
w wodzie chlorowanej/ozonowanej nie ma już przeca bakterii

Woda jest chlorowana lub ozonowana w stacji uzdatniania wody ' date=' do nas trafia rurociągami , które często mają dziesiątki kilometrów , więc po drodze może się przytrafić jakieś badziewie.[/quote']

I to jest przyczyną epidemii zatruć jakie maja miejsce w naszym kraju, o których media trąbią cały czas. Biada nam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Głównie tak jest. Wrocław ma np jedną z lepszych jakości wód po wyjściu ze stacji uzdatniania, a są miejsca, gdzie jej się po prostu nie da pić :(

 

Crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

A już było tak miło, dostałem krótką odpowiedź i myślałem, że temat jest skończony. A tu znowu tyle wersji. To ja już nie mam pytań. Będę zawsze gotował i tyle :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy gotowaniu wody pod wpływem ciepła wytrącają się z niej sole wapnia i magnezu, odpowiedzialne za twardość. Analogiczna sytuacja, jak przy gotowaniu wody w czajniku - gdy mamy twardą wodę, wytrąca się biały, nierozpuszczalny osad. Jednak zmiękczanie wody przez gotowanie jest procesem bardzo nieekonomicznym i nie ma praktycznego zastosowania.

Jak zależy ci na zmiękczaniu wody, to warto zainteresować się metodami chemicznymi (strącanie wapnem gaszonym), fizycznymi (RO) lub po prostu poprzez zmieszanie wody b. miękkiej lub destylowanej z twoją wodą z wodociągu (zależy jaką masz).

 

Woda dostarczana z sieci nie powinna być czysta pod względem bakteriologicznym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[

w wodzie chlorowanej/ozonowanej nie ma już przeca bakterii

Głowy bym za to nie dał. Zresztą bakterie mogą ci się lęgnąć np. w końcówce kranu i zakażać wypływający z niego strumień wody. Jasne' date= że dla zdrowia jest to niegroźne - ale żeby skwasić piwo może wystarczyć[/quote]

Taka opcja przyszła mi też do głowy.Nikt końcówki kranu w końcu nie dezynfekuje :(

Edited by jacekan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przy gotowaniu wody pod wpływem ciepła wytrącają się z niej sole wapnia i magnezu, odpowiedzialne za twardość. Analogiczna sytuacja, jak przy gotowaniu wody w czajniku - gdy mamy twardą wodę, wytrąca się biały, nierozpuszczalny osad. Jednak zmiękczanie wody przez gotowanie jest procesem bardzo nieekonomicznym i nie ma praktycznego zastosowania.

Jak zależy ci na zmiękczaniu wody, to warto zainteresować się metodami chemicznymi (strącanie wapnem gaszonym), fizycznymi (RO) lub po prostu poprzez zmieszanie wody b. miękkiej lub destylowanej z twoją wodą z wodociągu (zależy jaką masz).

 

Woda dostarczana z sieci nie powinna być czysta pod względem bakteriologicznym.

Wodę mam miękką,bardziej bakterii się obawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
w wodzie chlorowanej/ozonowanej nie ma już przeca bakterii

Woda jest chlorowana lub ozonowana w stacji uzdatniania wody ' date=' do nas trafia rurociągami , które często mają dziesiątki kilometrów , więc po drodze może się przytrafić jakieś badziewie.[/quote']

Dezynfekcja za pomocą związków chloru ma to do siebie, że zabezpiecza wodę w sieci na długi czas. Obecnie w dużych sieciach coraz częściej stosuje się podchloryn sodu lub dwutlenek chloru, wytwarzany na miejscu, zamiast chloru gazowego który jest toksyczny i niebezpieczny.

Ozonu, ma b. krótki czas działania i generalnie rzadko się go stosuje - niszczy wszystko na zasadzie tu i teraz, podobnie lampy UV.

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia podaje jakiej jakości ma być woda do spożycia przez ludzi - nie ważne, czy próbka badana była na stacji uzdatniania, czy u odbiorcy. Np. dopuszczalna liczba j.t.k. E.Coli wynosi 0.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zerknąłem na dane z warszawskich wodociągów i w cześci dot. bakterii są same zera

http://www.mpwik.com.pl/dla-klienta/woda/archiwum-jakosci-wody/wodociag-centralny-kwiecien-2011

a czego się spodziewałeś? To jest woda przeznaczona do spożycia. Tam nie mogą znajdować się chorobotwórcze bakterie. Istnieje w naszym kraju taka instytucja jak Sanepid, która sprawdza również jakość wody. W przypadku jakiegokolwiek zatrucia ludności, spółka wodociągi i jej właściciel, najczęściej miasto tego samego dnia staje się bankrutem ze względu na wysokość kar oraz odszkodowań dla pokrzywdzonych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co z uszkodzonymi rurami? Mieszkam w małej miejscowości , a co jakiś czas widzę łatanie rur. Nie sądzę że po takiej wymianie opróżniają cały wodociąg i napełniają go sterylną wodą. Co do sanepidu , oni badają wodę po wyjściu ze stacji uzdatniania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłączę się pod temat - podobno w miastach można przynieść próbkę wody do zakładów zajmujących się kontrolą jej czystości, a oni ją zbadają (bezpłatnie) o ile pochodzi z wodociągów i "coś Ci z nią nie pasuje". Niestety nie pamiętam jaka instytucja miałaby robić te badania. Spotkaliście się z czymś takim? Prawda to?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i wodociągi udostępniają wyniki badań na przykład na swoich stronach internetowych. Jeśli interesuje Cię coś więcej niż jest tam napisane to możesz wysłać email do laboratorium Twoich wodociągów i jeśli prowadzą badania o które pytasz pewnie wyślą Ci wyniki (u mnie wysłali).

Share this post


Link to post
Share on other sites
A co z uszkodzonymi rurami? Mieszkam w małej miejscowości , a co jakiś czas widzę łatanie rur. Nie sądzę że po takiej wymianie opróżniają cały wodociąg i napełniają go sterylną wodą. Co do sanepidu , oni badają wodę po wyjściu ze stacji uzdatniania.

Zakładam, że woda po to jest chlorowana/ozonowana (czyt. zawiera te substancje), że po pierwsze wszelkie życie w niej zdechło a jak nawet się jakieś dostanie (np ta awaria) to zwyczajnie nie przeżyje :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zakładam, że woda po to jest chlorowana/ozonowana (czyt. zawiera te substancje), że po pierwsze wszelkie życie w niej zdechło a jak nawet się jakieś dostanie (np ta awaria) to zwyczajnie nie przeżyje :(

Gdyby było tak pięknie , to wszyscy pili by wodę bezpośrednio z kranu a nie gotowaną:(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.