Jump to content
Sign in to follow this  
JakubS

IPA - brak fermentacji

Recommended Posts

IPA 16°Blg 21l zadana drozdzami WLP051 po ponad dobie nie okazuje zadnych oznak fermentacji.

W nocy niestety temperatura spadla do okolo 16°C teraz jest 20°C.

 

Powinienem zaczac sie obawiac czy te drozdze tak maja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panikować bym zaczął dopiero za kolejne 24h... Jednak zawsze otwierając nowe drożdże płynne należy robić starter, cokolwiek by producenci nie wypisywali na opakowaniu - ich jest po prostu za mało na szybki start!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Data ważności nie gwarantuje odpowiedniej ilości żywych drożdży. Niestety nawet dobrze przechowywane drożdże White Labs powinno się namnożyć w starterze jeśli mają więcej niż 2 miesiące (samemu bym nie ryzykował jeśli by były starsze niż miesiąc). Z tego co pamiętam WLP mają 6 miesięczną datę ważnosci, to nam daje,że drożdże mają około 4 miesięcy. Czyli niestety wychodzi,że jest za mało drożdży by szybko i zdrowo rozpocząć fermentację.

Jeśli wszystko dobrze wyczyściłeś i nie będziesz zbyt często otwierał fermentora to drożdże prędzej czy później wystartują z tym że piwo może wyjść bardziej estrowe niż by wyszło z optymalną ilością żywych komórek drożdżowych.

Do tego brzeczka jest gęstsza czyli drożdże mają troszkę trudniejsze warunki pracy.

Tyle teorii, w praktyce ... nie martw się prędzej czy później wystartuje i piwo będzie dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli wierzyc w ta informacje: "Each vial is equivalent in cell count to a pint starter, or 75-150 billion cells. " to starter nie byl potrzebny.

Testowalem wczesniej inne odmiany WLP i kazda ruszala ladnie bez startera.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tyle teorii, w praktyce ... nie martw się prędzej czy później wystartuje i piwo będzie dobre.

Oby. Szkoda by mi bylo Chinook 60g, Cascade 60g i Amarilo 30g :D

 

Czy jesli powiedzmy do jutra wieczora fermentacja nie ruszy jest sens zadania tego 1,5 paczki US-05?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jesli wierzyc w ta informacje: "Each vial is equivalent in cell count to a pint starter, or 75-150 billion cells. " to starter nie byl potrzebny.

Testowalem wczesniej inne odmiany WLP i kazda ruszala ladnie bez startera.

Zgadza się. Tylko ilość drożdży nie jest wartością stałą. Umierają powoli i z tygodnia na tydzień masz ich mniej. Pozatym 568ml starter to jednak mały starter do tego część drożdży już zdechło czyli... za mało drożdży by rozpocząć fermentacje w kilka godzin.

Moim zdaniem ruszą za kilka godzin, z tym, że musisz liczyć na efekty uboczne takie jak:

  • wysokie ryzyko infekcji
  • dodatkowe produkty fermentacji, najczęściej wyższy poziom estrów
  • niskie odfermentowanie, ciężkie kleiste piwo
  • itd.

 

Do tego fakt, że piwo miało 16°Blg na starcie utrudnia sprawę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.