Jump to content
Sign in to follow this  
Jejski

Czym wyprostować krawędź kega.

Recommended Posts

Czym najlepiej wyprostować dolną zaokrągloną krawędź kega. Ma ktoś z Was jakiś sprawdzony sposób?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyprostować? A nie lepiej odciąć i przyspawać kawałek blachy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podgarznie to pierwsze primo, drugie to kształt nadaje się poprzez walcowanie, więc zapewne tędy trzeba iść.

 

Jak nie to do kowala z nią, albo płatnerza :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz sprzedać tę beczkę i kupić następną, równiutką :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
możliwość jest tylko trzeba podgrzać palnikiem na zimno się nie da

Palnik na propan-butan wystarczy, czy trzeba brutalnie acetylenowym? Pomysł na przyrząd już chyba mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

moim zdaniem wystarczy, w końcu nie chodzi o to żeby stopić tylko rozgrzać do czerwoności

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czym najlepiej wyprostować dolną zaokrągloną krawędź kega. Ma ktoś z Was jakiś sprawdzony sposób?

Kupiłem na Allegro kega i podobnie na dole jest wygięty,wprostować na zimno będzie trudno za mało niejsca wąska przestrzeń,napisz jak ci pójdzie na gorąco.Ja raczej planuje dorobić kawałek rurki przeciętej na połowe odpowiednio dopasowaną wspawać.

Edited by maxhot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kiedyś mając mocno wgnieciony u dołu KEG trochę go poprawiłem kluczem tzw. hydraulicznym (nastawnym) + przedłużka z kawałka rurki. Szału nie było, ale przynajmniej przestał się kołysać. Oczywiście na zimno. W sumie to sam byłem zaskoczony efektem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Razem ze znajomym płatnerzem do wygrzania stali celem lekkiego podkucia używaliśmy własnie palnika propan-butan - troszkę to trwało, ale dało radę. No i było tańsze i szybsze niż rozpalanie kotlinki.

Metoda na gorąco plus szczypce powinny dać dobry efekt. W taki sposób robiłem zbrojniki czy płaty, ale tam blacha była grubsza niż ta w kegu.

Do wygładzenia zawsze można użyć młotka - wbrew pozorom nie wymaga to nawet dużej wprawy, a jeśli można podgrzać materiał, to tym bardziej nie powinno nastręczać trudności.

Krzywizny łatwiej uzyskać, obkuwając na pieńku, płaskie, proste powierzchnie - na kowadle czy bitni imadła.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Razem ze znajomym płatnerzem

łojeju szacunek dla znajomego. :) Jedno z moich niespełnionych marzeń, w połączeniu z zabawą w miecznika.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Razem ze znajomym płatnerzem

łojeju szacunek dla znajomego. :) Jedno z moich niespełnionych marzeń' date=' w połączeniu z zabawą w miecznika.[/quote']

ale interesuje Ciebie bardziej męczenie szlifierką płaskownika, czy damast skuwany :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, że gdybym się zabrał chciałbym doskonalić warsztat, ale żeby od razu damast :)

myślę, że techniką nie odbiegałbym od wczesnośredniowiecznych warsztatów :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

co autor miał na myśli?? Bo te wczesnośredniowieczne były misterniejsze w wykonaniu niż późnośredniowieczna masówka :):)

 

http://www.platnerz.com/platnerz-com/index_2.html

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

to znaczy, że śmiałem się.

Aby opanować takie techniki trzeba wiele wiedzy i umiejętności.

A niestety ja jestem w stanie pozwolić sobie jedynie na drobne i niezbyt poświęcające hobby.

O damaście czytałem trochę, ale za link dzięki. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kochany, na freszce zęby zjadłem :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.