Jump to content
Sign in to follow this  
earl

American stout

Recommended Posts

Co myślicie o takiej recepturze ( mniej więcej zaczerpnięta z BYO) ?

 

4kg - pils

300g - chocolate

100g - jęczmień palony

300g - karmelowy

300g - pszeniczny

300 g -aroma

 

Northern brewer na goryczkę , i amarillo na smak i aromat ? Do dyspozycji mam pół saszetki US-05 i S-04 które lepiej się sprawdzą do tego piwa? Zastanawiam się nad ilością palonego jęczmienia i słodu chocolate lubię piwa z palonymi smakami , ale nie wiem ile można dać tych słodów , żeby nie przegiąć ?

 

Dzieki za wszelkie sugestie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co myślicie o takiej recepturze ( mniej więcej zaczerpnięta z BYO) ?

 

4kg - pils

300g - chocolate

100g - jęczmień palony

300g - karmelowy

300g - pszeniczny

300 g -aroma

 

Northern brewer na goryczkę , i amarillo na smak i aromat ? Do dyspozycji mam pół saszetki US-05 i S-04 które lepiej się sprawdzą do tego piwa? Zastanawiam się nad ilością palonego jęczmienia i słodu chocolate lubię piwa z palonymi smakami , ale nie wiem ile można dać tych słodów , żeby nie przegiąć ?

 

Dzieki za wszelkie sugestie :D

palonych slodow daj tak 5 - 10 % zasypu. jak kolega powiedzial, wiecej palonego niz chocolate.

 

us-05 sa drozdzami arerykanskimi. s-04 angielskimi

 

zamiast pilzenskiego dawaj pale malt.

 

a jesli chcesz sie zabawic mozesz nawet walnac pare srednioopiekanych platkow debowych. ale nie przesadz. moze tak z 20g/20 litrow na 7 dni??

 

edit: na 20litrow o tej gestosci potrzebujesz troszeczke wiecej niz 1 saszetka drozdzy (ale mniej niz 1.5)

Edited by BrowarmistrzNY

Share this post


Link to post
Share on other sites
edit: na 20litrow o tej gestosci potrzebujesz troszeczke wiecej niz 1 saszetka drozdzy (ale mniej niz 1.5)

Zapewne wynika to z teoretycznych wyliczeń. 0.5 saszetki w zupełności Ci wystarczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety nie mam na stanie słodu Pale ale , ani płatków dębowych. Jest to co w przepisie plus kilka słodów specjalnych. Jak myślicie ile można dać palonego jęczmienia i chocolate żeby nie przegiąć? Myślę zeby dać po 200 g każdego ? Czy może jeszcze zwiekszyć ilość palonego jęczmienia ?

Edited by earl

Share this post


Link to post
Share on other sites
na 20 l daj 400 g palonego jęczmienia,ja dałem na 25 l 600 g i jest bardzo fajne,a daj jeszcze surowy jęczmień,kaszkę drobną,albo płatki tak z 0,5 kg

To jest za dużo zwłaszcza że dajesz jeszcze czekoladowy. Stout nie oznacza tylko smaku spalenizny. Trzeba troszkę pamiętać o balansie między słodem, chmielem i drożdżami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dał 100g Czekoladowego od początku zacierania i jakieś 200 - 250g palonego jęczmienia 15 minut przed końcem zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
na 20 l daj 400 g palonego jęczmienia' date='ja dałem na 25 l 600 g i jest bardzo fajne,a daj jeszcze surowy jęczmień,kaszkę drobną,albo płatki tak z 0,5 kg[/quote']

To jest za dużo zwłaszcza że dajesz jeszcze czekoladowy. Stout nie oznacza tylko smaku spalenizny. Trzeba troszkę pamiętać o balansie między słodem, chmielem i drożdżami.

innych palonych nie dawałbym ,wtedy ta ilość nie da żadnych smaków spalenizny.

bardziej przeszkadza mi smak słodów palonych; rozpuszczalnikowy,coś jak lakier do paznokci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam się z dziedzicem pruskim (wybacz jeśli źle odmieniłem) - palony jęczmień + czekoladowy wystarczą, dodatek jeszcze karmelowych nic dobrego nie wniesie. 300-400 g obu łącznie powinno wystarczyć.

 

Z dodawaniem kaszy do piwa nie mam dobrych doświadczeń, ale możliwe że to wina nie tyle kaszy, co drożdży - jeśli będę miał kiedyś wenę i trochę czasu, zweryfikuję tę teorię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.