Jump to content
BasTek

Mech irlandzki zapach i smak

Recommended Posts

Witam,

 

Zamierzam jutro użyć tego wynalazku, wiem że wątków o mchu jest już trochę na forum ale przeglądając je nie znalazłem odpowiedzi, chodzi mi o to jak powinien pachnąć i smakować mech irlandzki. Pytam się gdyż mój nie pachnie zachęcająco i jest słony w smaku, czy tak powinno być?

 

pozdrawiam

BasTek

Edited by BasTek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, taki wodorost z mętnego jeziora ;)

Nie próbowałem nigdy, ale zapach masz prawidłowy. Dodawaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To sa wodorosty morskie, więc będzie słony.

 

Scooby nawet zapodał film, jak się je zbiera w Kanadzie. ;)

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Ja dodałem 4g mchu na 20 l i niestety zapach i smak wodorostu jest wyczówalny podczas fermentacji burzliwej, czy to minie po przelaniu na cichą i oddzieleniu piwa od osadu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

10 minut przed końcem gotowania brzeczki.

Przelałem na cichą i zastanawiam się czy dodać jakiegoś aromatycznego chcmielu aby zakryć ten przykry zapach, czy to ma sens?

Edited by DonCarllos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie powinno być infekcji bo wszystko wyparzane i sterylizowane, a ten zapach już od momentu wrzucenia mchu do brzeczki był taki. Chyba że mech jakiś trefny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to jak zawsze, wszystko winne tylko nie piwowar ;)

Dużo osób stosuje mech irlandzki i chyba jeszcze nikt z takim problemem się nie spotkał. No, ale kiedyś początek musi być :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obstawiam, że trochę panikujesz i jak zabutelkujesz to nie będzie już tego zapachu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

płatków dębowych i chmielu.

A co takiego uwarzyłeś, że dodajesz na cicha jednocześnie chmiel i drewno?

Masz gdzieś notatki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

płatków dębowych i chmielu.

A co takiego uwarzyłeś, że dodajesz na cicha jednocześnie chmiel i drewno?

Masz gdzieś notatki?

 

To miał być polish summer ale lekkie piwko skład:

4kg pilzneńskiego

10 g marynka 40min

10g lubelski 40min 

10g marynka 10min

10g lubelski 10min

Zacierałem 0,5h w 64C i 0,5h w 67C

Tylko do chmielenia dałem część brzeczki.

 

Troche poczytałem i najprawdopodobniej będzie to DMS którego się nie pozbyłem.

 

Na ratunek dodałem jeszcze ekstraktu słodowego słuchego z wodą aby jeszcze fermentowało może z CO2 troche wyleci. Dodałem jescze chinooka, fuggles, chellenger w sumie 50g i 2 laski cynamonu zobaczymy czy jakoś podratuje moje piwo.

Ale mam nauczkę że trzeba gotować całość a to z czystego lenistwa.

 

 

płatków dębowych i chmielu.

A co takiego uwarzyłeś, że dodajesz na cicha jednocześnie chmiel i drewno?

Masz gdzieś notatki?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.