Skocz do zawartości

Zymoferm Z041-0-39 (Weissbier III, "Typ Bestfrau")


Rekomendowane odpowiedzi

Zymoferm Z041-0-39 (Weissbier III, "Typ Bestfrau")

 

Hefe-Stamm: Z041

Hefe-Art: obergärig

Gebinde-Einheit: ca. 40 ml

Für Biersude von: bis zu 25 Liter

Hefe-Typ/Beschreibung:

  • Fruchtige, süddeutsche Weißbier-Hefe
  • Typ ?Bestfrau?
  • Angenehme leicht-fruchtige Note (Bananen-Pfirsich-Citrus)

Empfohlen für folgende Biere:

  • Hefetrübe Weißbiere nach süddeutscher Art
  • Weizenbock (dunkel und hell)

Bruchbildung: mittel bis niedrig

Alkoholtoleranz: 6 - 8 Vol.-% (hoch)

Optimaler Gärungsbereich: 18 - 22 °C

Ca.-Vergärungsgrad in der Würze: ca. 78 - 85 % hoch

Szczep: Z041

Typ fermentacji: górna

Zawartość opakowania: ok. 40 ml

Objętość brzeczki: do 25 litrów

Opis:

  • południowoniemieckie drożdże do piw pszenicznych o charakterze owocowym
  • typ "Bestfrau"
  • przyjemne łagodne nuty owocowe (bananowe, brzoskwiniowe, cytrusowe)

Zalecane do piwa:

  • piwa pszeniczne w stylu południowoniemieckim
  • weizenbocki (ciemne i jasne)

Osiadanie: średnie do słabego

Tolerancja na alkohol: 6 - 8% obj. (wysoka)

Optymalna temperatura fermentacji: 18 - 22°C

Odfermentowanie: ok. 78 - 85% (wysokie)

Edytowane przez zgoda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Obserwacje po pierwszym piwie (weissbier hell).

 

12.2°Blg -> 2.5°Blg w 12 dni. Fermentacja w temperaturze początkowo 20°C (7 dni), następnie 19°C (3 dni) i ponownie 20°C (2 dni). Odfermentowanie pozorne 79.5%, rzeczywiste 64.5%.

 

Za jakiś tydzień będzie raport z profilu aromatycznego i smakowego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Młoda pszenica pachnie pięknie bananowo-brzoskwiniowo, lekka cytrusowa kwaskowatość w smaku. Jest dobrze.

 

Co mi się nie podoba, to osiadanie tych drożdży. Zbijają się na dnie butelek w brzydkie kluchy i nie da się zrobić ładnej "mgiełki" nalewając wymieszane resztki z dna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Młoda pszenica pachnie pięknie bananowo-brzoskwiniowo, lekka cytrusowa kwaskowatość w smaku. Jest dobrze.

 

Co mi się nie podoba, to osiadanie tych drożdży. Zbijają się na dnie butelek w brzydkie kluchy i nie da się zrobić ładnej "mgiełki" nalewając wymieszane resztki z dna.

Podobnie jak przy Wyeast 3056, dla mnie ma to spore znaczenie, bo takie "kluski" w piwie są jednak trochę odpychające...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.