Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Zymoferm Z041-0-39 (Weissbier III, "Typ Bestfrau")

Recommended Posts

Zymoferm Z041-0-39 (Weissbier III, "Typ Bestfrau")

 

Hefe-Stamm: Z041

Hefe-Art: obergärig

Gebinde-Einheit: ca. 40 ml

Für Biersude von: bis zu 25 Liter

Hefe-Typ/Beschreibung:

  • Fruchtige, süddeutsche Weißbier-Hefe
  • Typ ?Bestfrau?
  • Angenehme leicht-fruchtige Note (Bananen-Pfirsich-Citrus)

Empfohlen für folgende Biere:

  • Hefetrübe Weißbiere nach süddeutscher Art
  • Weizenbock (dunkel und hell)

Bruchbildung: mittel bis niedrig

Alkoholtoleranz: 6 - 8 Vol.-% (hoch)

Optimaler Gärungsbereich: 18 - 22 °C

Ca.-Vergärungsgrad in der Würze: ca. 78 - 85 % hoch

Szczep: Z041

Typ fermentacji: górna

Zawartość opakowania: ok. 40 ml

Objętość brzeczki: do 25 litrów

Opis:

  • południowoniemieckie drożdże do piw pszenicznych o charakterze owocowym
  • typ "Bestfrau"
  • przyjemne łagodne nuty owocowe (bananowe, brzoskwiniowe, cytrusowe)

Zalecane do piwa:

  • piwa pszeniczne w stylu południowoniemieckim
  • weizenbocki (ciemne i jasne)

Osiadanie: średnie do słabego

Tolerancja na alkohol: 6 - 8% obj. (wysoka)

Optymalna temperatura fermentacji: 18 - 22°C

Odfermentowanie: ok. 78 - 85% (wysokie)

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obserwacje po pierwszym piwie (weissbier hell).

 

12.2°Blg -> 2.5°Blg w 12 dni. Fermentacja w temperaturze początkowo 20°C (7 dni), następnie 19°C (3 dni) i ponownie 20°C (2 dni). Odfermentowanie pozorne 79.5%, rzeczywiste 64.5%.

 

Za jakiś tydzień będzie raport z profilu aromatycznego i smakowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Młoda pszenica pachnie pięknie bananowo-brzoskwiniowo, lekka cytrusowa kwaskowatość w smaku. Jest dobrze.

 

Co mi się nie podoba, to osiadanie tych drożdży. Zbijają się na dnie butelek w brzydkie kluchy i nie da się zrobić ładnej "mgiełki" nalewając wymieszane resztki z dna.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Młoda pszenica pachnie pięknie bananowo-brzoskwiniowo, lekka cytrusowa kwaskowatość w smaku. Jest dobrze.

 

Co mi się nie podoba, to osiadanie tych drożdży. Zbijają się na dnie butelek w brzydkie kluchy i nie da się zrobić ładnej "mgiełki" nalewając wymieszane resztki z dna.

Podobnie jak przy Wyeast 3056, dla mnie ma to spore znaczenie, bo takie "kluski" w piwie są jednak trochę odpychające...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.