Jump to content
Sign in to follow this  
elroy

Pakowanie chmielu

Recommended Posts

Witajcie

Jak to jest z chmielem ?

Mamy granulat 90 i 45 - jak różnica ?

 

oraz w opakowaniach próżniowych:

Gold Foil

Brupaks Silver Foil

 

Prosiłbym o pomoc w systematyce :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witajcie

Jak to jest z chmielem ?

Mamy granulat 90 i 45 - jak różnica ?

 

oraz w opakowaniach próżniowych:

Gold Foil

Brupaks Silver Foil

 

Prosiłbym o pomoc w systematyce :P

Roznice miedzy typem 90 i 45 opisywal wiele lat temu Czes na browar.biz, jako ze to bardzo odlegle czasy wkleje jego post tutaj dla potomnosci i szerzenia wiedzy (bez wiedzy autora ;) )

Chmiel typu 45 to rozdrobniona w młynie młotkowym sucha szyszka, następnie zmrożona i wydmuchana

W rezultacie powstaje 45 g granulatu ze 100 g szyszki - stąd symbolika. Do tych 45 g zabiera sie jednak niemal cała lupulina zawierająca to co ważne dla piwa. Granulat 45 ma więc prawie dwa razy więcej alfa-kwasów niż granulat 90 zrobiony z tego samego chmielu.

W domu stosowałbym jednak tylko granulat 90! Bliższy szyszce naturalnej i bardziej tolerancyjny dla błędów piwowara.

Co do reszty odpowiem samemu. Mianowicie Gold Foil jest to chmiel prasowany w bloki (gdzies o tym Czes tez pisal w trakcji opisu jak przechowywac chmiel) i pakowany prozniowo najczesciej o wadze 113g (moze sie roznic, nieznacznie wiec lepiej odwazyc porzadana ilosc niz liczyc na dokladne odmierzanie w fabryce :) ), Natomiast Silver Foil to szyszki chmielowe po prostu pakowane prozniowo w srebrna folie. Nazwy sa chyba zwyczajowe, bo w moim lokalnym sklepie wystepuja pod nazwa producentow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do chmielu i jak Czes przechowuje swoje zbiory. Wiem, ze robie balagan ,bo nie bylo o to pytania, ale w sumie pomyslalem,ze warto przypomniec kilka zapomnianych informacji dla ewentualnych ogrodnikow piwowarow :P ,tak przy okazji.

 

Swój zbiór suszę w temp. nie większej niż 50 C, w laboratoryjnej suszarce ale można z powodzeniem wysuszyć szyszki na powietrzu np. na ciepłym i przewiewnym strychu.

Suche, rzeczywiŚcie prasuję pod naciskiem 2-3 ton do postaci kilkunastogramowych tabletek, pakuję w folię Al, słoik i trzymam w zamrażarce.

Jak kto nie ma dostępu do prasy, może ciasno upakować szyszki w słoiku i do zamrażarki.

W przechowalnictwie ważne są: niska temperatura, szczelne zamknięcie odcinające dostęp tlenu z powietrza i ciemnoŚć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm ciezko mi sie wypowiadac o jakosci danych sposobow pakowania i jakosci chmielu, ja jestem bardzo zadowolony z chmielu prasowanego (trzymam go w zamrazalce po rozpakowaniu). Co do silver foil ciezko sie wypowiedziec, bo zadko uzywam chmielow tego producenta, po prostu w moim sklepie maja chmiele typu Saaz i ine do lagerow pakowane w silver foil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.