Jump to content
Sign in to follow this  
Wiktor

przelewanie z butelek do beczki

Recommended Posts

mam witbiera który przestał rokować że się nagazuje (kilka tygodni w 20-25°C zero gazu) i pragnę go przelać do kega, nagazować sztucznie i spożyć szybko z kegeratora. I tu mi się pojawia pytanie, jak najlepiej go przelać, czy bezpośrednio z butelek do beczki (piwo się może strasznie natlenić) czy bawić się w lewarowanie z każdej butelki wężykiem, czy może delikatnie przelać do wiadra z kranikiem i potem wężykiem do kega, tutaj się mniej natleni jak zrobię to delikatnie i w miarę wygodnie. Ma ktoś jakiś pomysł, sugestie, robił to ktoś wcześniej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

napuść do kega CO2 i lej po ściance prosto z butelki.

Nic się wtedy nie natleni, wszystko będzie w atmosferze CO2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w takich przypadkach robiłem inaczej. Z butelek przelewałem do gara, pasteryzowałem bo ryzyko infekcji duże, przelewałem do kega, chłodziłem i dodawałem trochę drożdży (ze startera jak miałem lub suchych). Pasteryzacja bardzo skutecznie usuwa wszelkie gazy. Jak chcesz nagazować sztucznie, to nie musisz dodawać drożdży, ale jeżeli piwo jest słodkie, bo nieprzerobione są cukry dodane do refermentacji, to może lepiej dodać drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.