Jump to content
Sign in to follow this  
saylor

Wysokie blg i brak fermentacji.

Recommended Posts

Witam,

W środę (11/05/2001) nastawiłem swoją pierwszą brzeczkę w życiu. Nie był to brew-kit ale zacieranie. W czwartek pracowało jak szalone a dziś - klapa. Początkowe blg - ok. 14, dziś ok. 7 blg. Czyżby już drożdże wyczerpały swój potencjał ? Z góry dziękuje za odpowiedź oraz poradę c czynić dalej.

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Różnie z tym bywa:

- może to już jest końcowe blg i nic Ci już nie dofermentuję,

- może przenieś do miejsca gdzie jest temperatura - 20-22 stopni (o temperaturze nie wspomniałeś).

Share this post


Link to post
Share on other sites

może podaj najpierw skład.

Jeśli okaże się, że zacierane w miarę standardowo, proponuję dodać najpierw do próbki w słoiku drożdży piekarniczych i sprawdzić jaka będzie sytuacja a następnie jeśli one dofermentują dodałbym drożdży (czy to piwnych czy piekarniczych) do reszty piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

napisz jakie drożdże i jak zacierałeś, ale z 14 na 7 to za dużo właściwie dla każdych drożdży,

to że fermentacja zwolniła nie znaczy że się zatrzymała!, poczekaj jeszcze z tydzień rób pomiary co dwa-trzy dni, skoro miałeś oznaki fermentacji burzliwej jeszcze wczoraj to na pewno jeszcze blg zejdzie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowiadam po kolei (a propo - jesteście niesamowici - na odpowiedź praktycznie nie czekałem).

krys - temperatura to ok. 20 °C - nie wiem dokładnie skoro drożdże których użyłem mogą pracować od 18 do 24.

 

Belzebub - to jest dobry pomysł tylko jest na razie problem nawet ze zwykłymi drożdżami piekarniczymi. Na pewno tak zrobię. Skład to: 4kg. Pilzneńskiego, 1 kg Monachijskiego, drożdże: Brewferm Top 6g.

 

olo333 - czyli że niby mam już butelkować ? Nie chciałbym uzyskać "granatów" :smilies:.

 

Pozdrawiam,

Share this post


Link to post
Share on other sites
olo333 - czyli że niby mam już butelkować ? Nie chciałbym uzyskać "granatów" :).

Nie jestem olo, ale odpowiem. NIE BUTELKUJ! W tej chwili nadal trwa fermentacja. Spokojnie, daj temu piwu trochę czasu. Pewnie nie lubisz jak szef co chwilę zagląda do Ciebie i pyta dlaczego nie zrobione, dlaczego tak wolno itd.? Drożdże też tego nie lubią... :smilies:

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites
olo333 - czyli że niby mam już butelkować ? Nie chciałbym uzyskać "granatów" :).

Nie jestem olo' date=' ale odpowiem. NIE BUTELKUJ! W tej chwili nadal trwa fermentacja. Spokojnie, daj temu piwu trochę czasu. Pewnie nie lubisz jak szef co chwilę zagląda do Ciebie i pyta dlaczego nie zrobione, dlaczego tak wolno itd.? Drożdże też tego nie lubią... :smilies:[/quote']

Jestem olo i o butelkowaniu nic nie mówiłem :/ NIE RÓB TEGO! Miałem na myśli, że może wcześniej bulkało bo było duże ciśnienie, a teraz nie bulka, bo masz jakąś nieszczelność w fermentatorze i gaz ucieka gdzie indziej, ale fermentacja wciąż trwa. Nie odpowiedziałeś na podstawie jakich oznak stwierdziłeś że fermentacja się zakończyła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, spokojnie :smilies:

Nie mam zamiaru pochopnie podejmować żadnych decyzji:) Oczywiście, że nie zabutelkuję tego piwa ani dziś ani za tydzień. Po prostu zmartwiła mnie sytuacja kiedy jednego dnia chodzi jak szalone a następnego już praktycznie wcale. Mam jeszcze pytanie do kolegów - skoro drożdże już się wypracują na burzliwej i cichej, to w jaki sposób następuje refermentacja w butelkach po dodaniu glukozy ?

 

Pozdrawiam,

Share this post


Link to post
Share on other sites

One nie przestają pracować ze zmęczenia, tylko z braku cukrów do przefermentowania - powiedzmy że z braku roboty :smilies:. Jak znowu dasz im świeżego cukru (glukozy) to podejmą pracę na nowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha, w zasadzie to w jaki sposób dodam glukozę do piwa już zdecydowałem - glukoza w roztworze. Ile mam rozrobić glukozy na powiedzmy 18l piwa ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na razie niczego nie dodawaj, zrób FFT. Jeżeli z testu wyjdzie Ci, że nie odfermentuje bardziej, to nie masz po co dodawać glukozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

saylor dałeś 6 gr drożdży to może być przyczyna (ale nie musi) słabego dofermentowania.

 

Około 130 gram glukozy na 18 litrów przy 2,5 vol - tak program wyliczył

Share this post


Link to post
Share on other sites

krys123,

Tyle bylo w saszetce wiec tyle dalem (sorry za brak polskich znakow ale cos mi sie poprzestawialo w PC). Dzieki za podanie ilosci glukozy - ale co oznacza 2.5 vol ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.