Jump to content
Sign in to follow this  
triasun

Pytanie o temperaturę fermentacji (czy nie za wysoka)-pierwsza warka

Recommended Posts

Witam szanownych Forumowiczów.

 

Zastanawiam się, czy temperatura domowa (aktualnie 24-27) nie jest za wysoka dla dla mojej pierwszej warki.

 

Drożdże to Danstar WINDSOR.

Rekomendowana temperatura fermentacji: 17°C ? 25°C.

Jak wiadomo jest coraz cieplej - więc czy mam szansę na pierwszą warkę w takiej temperaturze ?

A może lepiej wynieść do piwnicy (którą mam na poddaszu na 16 piętrze) - temperaturę będę sprawdzał jutro - pomieszczenie całkowicie zaciemnione ?

 

Pozdrawiam,

Triasun

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takiej temperaturze jak masz w domu to tylko Belgijskie drożdże dają dobre efekty, obawiam się, że wszystkie inne szczepy w takich warunkach mogą dać sporo nieprzyjemnych aromatów rozpuszczalnikowych i mnóstwo fuzli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli lubisz smak gumy balonowej tzw. Donalda jak za komuny to fermentuj w tej temp. :) Nieco poniżej 20°C proszę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.

Idę wrzucić termometr do strycho-piwnicy.

Dobrze, że zapamiętuje max i min temperaturę - więc jutro sprawdzę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam szanownych Forumowiczów.

 

Zastanawiam się, czy temperatura domowa (aktualnie 24-27) nie jest za wysoka dla dla mojej pierwszej warki.

przy fermantacji masz zawsze ok+2stopnie w fermentorze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jest dobrze - w strycho-piwnicy też gorąco :)

Czyżbym musiał poczekać do września ?

A może drożdże belgijskie (jak napisał TomX) - jakie - cena nie gra roli - ja chcę swoją warkę !!!! :)

Mogę dać do piwnicy u znajomych - ale to już nie to samo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pytasz się o drożdże a nie napisałeś jakie piwo chcesz zrobić. Poczekaj az bedzie chłodniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz uwarzyć Saisona dla niego nawet 30 °C jest OK, a nawet wskazane.

Albo jakieś inne belgijskie na drożdżach Belgian Strong Ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zanim zaszczepisz drożdże belgijskie spróbuj jakiegoś belgijskiego piwa, bo one dają jednak specyficzne posmaki, niespotykane w przemysłowych piwach.

Możesz też poczytać o zaizolowaniu jakiejś skrzyni, do której wkłada się zamrożone plastikowe butelki z wodą obniżając temperaturę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.