Jump to content
Sign in to follow this  
Selerson

Prażona pszenica

Recommended Posts

Witam,

Czy prażoną pszenicę traktuje się tak samo jak płatki pszeniczne tj najpierw się je osobno gotuje czy od razu do gara ???

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

Czy prażoną pszenicę traktuje się tak samo jak płatki pszeniczne tj najpierw się je osobno gotuje czy od razu do gara ???

Z tego co ja wiem płatków pszennych (także owsianych, ryżowych lub kukurydzianych) się nie gotuje, po prostu wsypujesz prosto do zacieru.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam' date='

Czy prażoną pszenicę traktuje się tak samo jak płatki pszeniczne tj najpierw się je osobno gotuje czy od razu do gara ???[/quote']

Z tego co ja wiem płatków pszennych (także owsianych, ryżowych lub kukurydzianych) się nie gotuje, po prostu wsypujesz prosto do zacieru.

O ile są błyskawiczne :smilies: Jeśli nie są należy je skleikować :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
O ile są błyskawiczne :) Jeśli nie są należy je skleikować :)

Aha. Tak myślałem że mówimy o innym produkcie. "Nie-błyskawicznych" płatków nigdy nie używałem ani o nich nie słyszałem. Gdybyś zagotował "błyskawiczne" płatki to one pewnie rozpłyneły by się w wodzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, że wątek stary, ale jak najlepiej dodawać pszenicę prażoną, do zacierania czy tez pod jego koniec?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy jęczmieniu prażonym i słodach można dodać tak i tak, w zależności jak wiele smaków z surowca chcesz wyciągnąć. Przy pszenicy będzie podobnie, im dłużej leży w garze tym więcej da od siebie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to ja podobnie się podepnę, gdzieś natknąłem się na informacje, która pozwalała osiągnąć mniej agresywną paloność w przypadku dużego udziału słodów palonych. Nie pamiętam czy chodzilo o dodatek jakiś soli, czy może zbiciu trochę ph. Czy ktoś kojarzy temat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli chodzi o sól to pewnie chodziło o kredę, czyli węglan wapnia, który często dodaje się do ciemnych piw w celu złagodzenia paloności przez podbicie pH. Palone słody zakwaszają brzeczkę.

 

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.